Παρέμβαση Σημίτη: Κίνδυνος δημιουργίας τετελεσμένων στη Σύνοδο Κορυφής

ΚΩΣΤΑΣ ΣΗΜΙΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
EUROKINISSI ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΣΗΜΙΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ EUROKINISSI ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ EUROKINISSI

"Καμπανάκι" χτυπάει ο πρώην πρωθυπουργός σχετικά με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Τι απαντά στον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ η κυβέρνηση

Παρέμβαση ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις 17 Μαρτίου, έκανε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

Ο κ. Σημίτης εφιστά την προσοχή στην ελληνική κυβέρνηση για να μην δημιουργηθούν τετελεσμένα σε βάρος της χώρας μας όσον αφορά την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Τουρκία για την ένταξη της.

"Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που αρχίζει την Πέμπτη, πρόκειται να αποφασιστεί η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.  Το Συμβούλιο Κορυφής στις 17/3/2016 είχε δηλώσει ότι επιθυμεί να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις αυτές «το ταχύτερο δυνατόν».  Η Ελλάδα θα πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα μήπως με την εσπευσμένη αυτή έναρξη δημιουργηθούν τετελεσμένα σε βάρος της. 

Συγκεκριμένα:  η Ένωση αποφάσισε το Δεκέμβριο του 1999 στο Ελσίνκι ότι κάθε υποψήφιο κράτος θα πρέπει να φέρνει ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου τις συνοριακές του διαφορές με ένα κράτος μέλος.  Στην προκείμενη περίπτωση δηλαδή η Τουρκία τις διαφορές που ισχυρίζεται ότι έχει με την Ελλάδα. 

Εάν η κυβέρνηση δεν υπενθυμίσει την απόφαση αυτή και δεν υπάρξει σχετική δήλωση της Ένωσης ότι η απόφαση εξακολουθεί να ισχύει θα συμβεί το εξής:  Η Τουρκία θα ισχυριστεί, οποτεδήποτε δημιουργήσει πρόβλημα με την Ελλάδα, ότι ο κανόνας που καθιερώθηκε στο Ελσίνκι έχει παύσει να ισχύει λόγω αχρησίας.  Μπορεί κατόπιν τούτου να προβάλει οποιεσδήποτε απαιτήσεις έχει εις βάρος της Ελλάδας.

Αν θέλουμε ειρήνη, συνεργασία και διεθνή στήριξη πρέπει να επιμένουμε σε ρυθμίσεις που αποκλείουν μελλοντικές αντιπαραθέσεις.  Αλλιώς θα είμαστε έρμαιοι προβλημάτων της κάθε στιγμής, όπως σήμερα του προσφυγικού", ήταν η δήλωση του κ. Σημίτη.

Κυβέρνηση: Ας απευθυνθεί στο κόμμα του, ο Κώστας Σημίτης

"Με ενδιαφέρον παρατηρήσαμε σήμερα ότι ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης επικαλέστηκε τη Συμφωνία του Ελσίνκι του 1999, προκειμένου να εκφράσει ανησυχία για την πολιτική της κυβέρνησης", σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές αναφορικά με τη σημερινή δήλωση του, θέτοντας το ερώτημα: "Αλήθεια άραγε, ποιοί κυβερνούσαν στο μεσοδιάστημα των τελευταίων χρόνων και δεν αξιοποίησαν την εν λόγω Συμφωνία;".

"Ας απευθυνθεί, λοιπόν, ο Κώστας Σημίτης, αν όντως ανησυχεί, στο κόμμα του και στη ΝΔ, και όχι στη σημερινή κυβέρνηση", προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

SHARE:

24Media Network