Παρέμβαση Τσίπρα στη Σύνοδο για Τουρκία, Αιγαίο και προσφυγικό

Παρέμβαση Τσίπρα στη Σύνοδο για Τουρκία, Αιγαίο και προσφυγικό
Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, στο Μέγαρο Μαξίμου. (Eurokinissi-ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ) Eurokinissi

Στην τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, αλλά και στις καθυστερήσεις στη συμφωνία για το προσφυγικό, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός στην παρέμβαση του χθες το βράδυ στη Σύνοδο. Συνάντηση με Αναστασιάδη

Στο προσφυγικό- μεταναστευτικό, αλλά και στην εντεινόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο αναφέρθηκε στο δεύτερο μέρος της παρέμβασης του χθες το βράδυ στη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε αναγκαία μία δίκαιη αναθεώρηση του Δουβλίνου (ώστε να ανακατανείμει τα βάρη δικαιότερα και όχι μόνο στις χώρες εισόδου). Τόνισε την ανάγκη να τηρηθούν οι δεσμεύσεις των συμβαλλομένων μερών προκειμένου να στελεχωθεί με όλα τα απαραίτητα μέσα η EASO και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ασύλου. Ουσιαστικά δηλαδή διαμαρτυρήθηκε για το γεγονός ότι υπάρχουν καθυστερήσεις. Επανέλαβε επίσης τη σημασίας της εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας και τόνισε ότι η Ελλάδα καταβάλει διαρκείς προσπάθειες.

Κατά τη συζήτηση για τα Δυτικά Βαλκάνια, που ήταν θέμα της ατζέντας της Συνόδου, ο κ.Τσίπρας επεκτάθηκε και στα ζητήματα της Τουρκίας.

Τόνισε πως η Ελλάδα είναι παράγοντας ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας σε μια δύσκολη περιοχή και ότι ως το παλαιότερο κράτος- μέλος της ΕΕ στα Βαλκάνια προωθεί τη συνεργασία με όλους τους γείτονες, ωστόσο περιμένει και από αυτούς σεβασμό στις αρχές της καλής γειτονιάς και των διεθνών κανόνων και όχι επένδυση στον εθνικισμό και στις προκλήσεις.

Αναφέρθηκε σε ήπιους αλλά ξεκάθαρους τόνους στην Τουρκία. Μίλησε για την αυξανόμενη τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο και αναφέρθηκε  και στις ανυπόστατες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, που υπονομεύουν όπως σημείωσε την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο χωρών και τόνισε:

“Η Ελλάδα θα συνεχίσει να προστατεύει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, άλλα και να διατηρεί διαύλους διαλόγου με τη γείτονα.”

Ο κ.Τσίπρας είχε νωρίτερα σήμερα το πρωί συνάντηση με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, με τον οποίο συζήτησαν τις εξελίξεις στο Κυπριακό, τις διμερείς ελληνοτουρκικές σχέσεις, την τριμερή συνεργασία Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ, αλλά και τη συνεργασία με Αίγυπτο και Ιορδανία , καθώς και τριμερή θέματα.

Ο πρωθυπουργός πιθανώς να δώσει συνέντευξη τύπου μετά το τέλος της Συνόδου το μεσημέρι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα