ΠΑΣΟΚ: Το Αθηνοκεντρικό κράτος αποκλείει την ελληνική περιφέρεια από τους οδηγούς Michelin

Διαβάζεται σε 3'
France Michelin Guide
Οδηγός Michelin 2023 2023 Jean-Francois Badias/AP Photo

Ερώτηση προς την Υπουργό Τουρισμού κα. Όλγα Κεφαλογιάννη κατέθεσαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Νικητιάδης και  Αικατερίνη Σπυριδάκη με θέμα τον περιορισμό της συμφωνίας συνεργασίας με τον Οδηγό Michelin αποκλειστικώς στην Αθήνα.

Την πλήρη άγνοια και προχειρότητα της Κυβέρνησης, στη διαχείριση του γαστρονομικού τουρισμού της χώρας φέρνουν με ερώτηση τους στη Βουλή ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ και τ. υφυπουργός Πολιτισμού Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης και η βουλευτής Λασιθίου του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του ΚΤΕ  Τουρισμού Κατερίνα Σπυριδάκη, με πρωτοβουλία και πρώτο υπογράφοντα τον κ. Νικητιάδη.

Το υπουργείο Τουρισμού άφησε εκτός του παγκοσμίου φήμης οδηγού γαστρονομίας Michelin κορυφαίους γαστρονομικούς προορισμούς της Ελλάδας όπως για παράδειγμα, η Ρόδος, η Κως, η Σαντορίνη, την Κέρκυρα, την Κρήτη και άλλες περιοχές καθώς ο οδηγός περιλαμβάνει μόνο 9 εστιατόρια που βρίσκονται στην Αθήνα. Η ερώτηση κατατέθηκε σήμερα, Τετάρτη (06/12) προς την υπουργό Τουρισμού κα. Όλγα Κεφαλογιάννη.

Συμφώνως με την ερώτηση, όπως αναφέρεται,  στις 22 Σεπτεμβρίου 2022 υπεγράφη μεταξύ του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.), παρουσία του τότε Υπουργού κ. Βασίλειου Κικίλια, και της γαλλικής εταιρείας με την επωνυμία “MANUFACTURE FRANCAISE DES PNEUMATIQUES MICHELIN” συμφωνία συνεργασίας με αντικείμενο την προβολή της ελληνικής γαστρονομίας στο εξωτερικό έναντι του ποσού των 458.800,00 €, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Η ανάδοχος εταιρεία ανέλαβε τη σύνταξη του Οδηγού Michelin αποκλειστικώς και μόνο για την Αθήνα, παρά το γεγονός ότι το έργο αφορά την προβολή εν γένει της ελληνικής γαστρονομίας. Στις 27 Σεπτεμβρίου 2023 παρουσιάστηκε από τον Ε.Ο.Τ. σε σχετική εκδήλωση ο εν λόγω Οδηγός, ο οποίος περιλαμβάνει 9 εστιατόρια της Αθήνας βραβευμένα με αστέρια Michelin, ενώ προτείνει ακόμη 18 εστιατόρια της πόλης.

Ο γαστρονομικός πλούτος της χώρας μας είναι τεράστιος έχοντας  ιδιαίτερη ποικιλομορφία από περιοχή σε περιοχή. Στους κορυφαίους δε τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Ρόδος, η Κως, η Νάξος και η Κέρκυρα, υπάρχουν σήμερα εστιατόρια ιδιαιτέρως υψηλού επιπέδου, όπου η συμπερίληψή τους σε Οδηγό MICHELIN είναι βέβαιο ότι θα οδηγούσε σε διακρίσεις και βραβεύσεις με αστέρια MICHELIN, συμβάλλοντας περαιτέρω στην τουριστική τους προβολή διεθνώς ως γαστρονομική ταξιδιωτική εμπειρία.

Οι Οδηγοί MICHELIN διατίθενται ανά χώρα ή/και πόλη (π.χ. Οδηγός MICHELIN Γαλλίας, Οδηγός MICHELIN Ιταλίας, Οδηγός MICHELIN Νέας Υόρκης, κλπ.), όπως ρητώς αναφέρεται και στην υπογραφείσα σύμβαση. Επίσης στη χώρα μας και κυρίως στους κορυφαίους διεθνώς τουριστικούς προορισμούς, λειτουργούν σήμερα εστιατόρια ιδιαιτέρως υψηλού επιπέδου, τα οποία, μεταξύ άλλων, προάγουν τη γαστρονομική μας παράδοση.

Για τους παραπάνω λόγους ο βουλευτής Δωδεκανήσου και τ. υφυπουργός Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης και η βουλευτής Λασιθίου Κατερίνα Σπυριδάκη, ερωτούν την υπουργό Τουρισμού, για ποιόν ή ποιους λόγους η υπογραφείσα συμφωνία συνεργασίας με τον Οδηγό MICHELIN περιορίστηκε αποκλειστικώς και μόνο στην Αθήνα και δεν επεκτάθηκε και σε άλλες περιοχές ή και ολόκληρη τη χώρα. Παραλλήλως αν εξετάζει το Υπουργείο το ενδεχόμενο, έπειτα και από την παρουσίαση του Οδηγού ΜICHELIN για την Αθήνα, να επεκτείνει τη συνεργασία και για άλλες περιοχές της χώρας μας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα