Πατούλης: 'O κ.Σπίρτζης να αφήσει τα περί ημέτερων δημάρχων και να λύσει τα χέρια της αυτοδιοίκησης'

Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ την Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016, με βασικά θέματα τον προϋπολογισμό των δήμων για το 2017, την διαχείριση των απορριμμάτων, και ειδικότερα την διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική, αλλά και το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας που προβλέπει αφαίρεση από τους δήμους της αρμοδιότητας αδειοδότησης καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.
(EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ)
Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ την Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016, με βασικά θέματα τον προϋπολογισμό των δήμων για το 2017, την διαχείριση των απορριμμάτων, και ειδικότερα την διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική, αλλά και το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας που προβλέπει αφαίρεση από τους δήμους της αρμοδιότητας αδειοδότησης καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ) EUROKINISSI

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης απαντά στον Υπουργό Μεταφορών Επικοινωνιών και Δικτύων, καλώντας τον να αναλάβει άμεσα τις απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες ώστε να ξεπαγώσουν σημαντικά έργα. Τι είπε στο News247

Δεν έχει τέλος η κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ της ΚΕΔΕ και του Υπουργού Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη, με αφορμή το νέο νόμο 4412/2016 που αλλάζει τους κανόνες για τις απευθείας αναθέσεις και τους διαγωνισμούς για τις δημόσιες συμβάσεις έργων.

Αν και η ΚΕΔΕ σε ανακοίνωσή της τόνισε πως πολλές διατάξεις του νόμου  βρίσκονται σε σωστή κατεύθυνση, τονίζει πως ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα γιατί δεν λειτουργεί το Κεντρικό Ηλεκτρονικό Σύστημα Κληρώσεων, ενώ απομένουν ακόμη για την εφαρμογή του, η υπογραφή Προεδρικών διαταγμάτων και νομοθετικών παρεμβάσεων που θα ορίζουν ακριβώς στην αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου βαθμού τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει.

Νωρίτερα, ο κ.Σπίρτζης έκανε λόγο για "ημέτερους δημάρχους του παλαιοκομματισμού" που θέλουν να συνεχίζουν να δρουν μέσα σε ένα ανεξέλεγκτο περιβάλλον απευθείας αναθέσεων, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των μεγαλοεργολάβων.

Οι αναφορές αυτές δεν έμειναν ασχολίαστες από τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιώργο Πατούλη που σχολίασε μιλώντας στο News247, "Καλούμε τον κ.Σπίρτζη αντί να μιλάει για κόμματα και για φαντάσματα να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να λύσει τα χέρια της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο ίδιος είναι υπεύθυνος για τη σημερινή κατάσταση".

Έχουν παγώσει τα πάντα

Όπως εξήγησε ο κ.Πατούλης ο συγκεκριμένος νόμος δεν επιτρέπει τις αναθέσεις, μικρών αλλά σημαντικών για τις τοπικές κοινωνίες έργων, με αποτέλεσμα η αυτοδιοίκηση να μην μπορεί να επέμβει άμεσα σε καταστάσεις που είναι επείγουσες. Ακόμη, για τις διαγωνιστικές διαδικασίες ο νόμος προβλέπει την κατάθεση τριών προσφορών με τον κ.Πατούλη να αναρωτιέται πως είναι δυνατόν να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο σε πολλές  περιοχές της περιφέρειας φέροντας ως παράδειγμα μικρά απομακρυσμένα νησιά του Αιγαίου.

"Η αυτοδιοίκηση έχει υποστεί τις αδυναμίες της κεντρικής διοίκησης που δεν επιτελεί το ρόλο της, που δεν είναι άλλος από το να νομοθετεί με τέτοιο τρόπο ώστε να λύνει τα χέρια της δημοτικής και περιφερειακής διοίκησης προς όφελος των πολιτών" κατέληξε ο κ.Πατούλης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Πόλεμος ΚΕΔΕ – Σπίρτζη για τα περί 'ημετέρων δημάρχων'

SHARE:

24Media Network