Παυλόπουλος: Ανάγκη έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συνάντηση του Προέρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου με τον αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας Χρήστο Ζώη το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015, στο Προεδρικό Μέγαρο.
(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
Συνάντηση του Προέρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου με τον αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας Χρήστο Ζώη το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015, στο Προεδρικό Μέγαρο. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

Την ανάγκη έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το μεταναστευτικό και το προσφυγικό, επανέλαβε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συγχαίροντας το Λιμενικό «που στέκεται στο ύψος των περιστάσεων»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, δέχτηκε στο Προεδρικό Μέγαρο τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Χρήστο Ζώη, ώστε να ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί στη Μυτιλήνη, από όπου ο κ. Ζώης επέστρεψε χθες το βράδυ, έπειτα από επίσκεψη που πραγματοποίησε για να κάνει αυτοψία με τους συναρμόδιους φορείς, σε συνεργασία με την Περιφερειακή και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι είναι αναγκαίο να γίνει έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη, επισημαίνοντας ότι δεν μπορούμε να μείνουμε με την εικόνα της Συνόδου Κορυφής του Ιουνίου. Προσέθεσε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να αντιμετωπίζει επιδερμικά όσο αντιμετωπίστηκε τότε ένα τέτοιο φαινόμενο που είναι θέμα όχι μόνο ασφάλειας αλλά ανθρωπισμού και δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη το Λιμενικό Σώμα «για όλη τη δραστηριότητα του που είναι στο ύψος των περιστάσεων», κυρίως σε ό,τι αφορά την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κάνοντας με αυτοθυσία τη δουλειά του, και ζήτησε από τον κ. Ζώη να μεταφέρει τα συγχαρητήρια του. Ο υπουργός ευχαρίστησε τον κ. Παυλόπουλο για την αναγνώριση των ενεργειών των στελεχών του Λιμενικού Σώματος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε την ανάγκη η Ευρώπη να κατανοήσει ότι έχει εξωτερικά σύνορα «και ευτυχώς το κατανοεί» όπως αποδείχτηκε από την επίσκεψη του κ. Τίμερμανς και του κ. Αβραμόπουλου. «Είναι τα σύνορα των κρατών-μελών και τα σύνορα αυτά οφείλει να τα διαφυλάσσει».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Παυλόπουλος έκανε λόγο για ανάγκη ενίσχυσης της Frontex, η οποία πρέπει να καταστεί σε πραγματική ευρωπαϊκή δύναμη, όπως ανέφερε.

Ο κ. Παυλόπουλος αναφερόμενος στο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το 'Άσυλο, το χαρακτήρισε ως ένα μεγάλος επίτευγμα της Ευρώπης για την εποχή το οποίο η Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής θα πρέπει να εφαρμόσει πραγματικά όπως αυτό έχει συμφωνηθεί ήδη από το 2008, και σημείωσε ότι φαίνεται να υπάρχουν παρήγορα σημάδια για να καταλήξουν σε ένα τέτοιο αποτέλεσμα προς όφελος όχι μόνο της Ελλάδας και της Ευρώπης αλλά κυρίως προς όφελος του ανθρώπου. Κλείνοντας ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι αυτή τη στιγμή όλοι κρινόμαστε.

Ο υπουργός, από τη μεριά του, μετέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι όλα πάνε «όπως τα έχουμε σχεδιάσει» και επισήμανε με έμφαση και ο ίδιος την ανάγκη πραγματοποίησης το συντομότερο δυνατό Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό και το προσφυγικό, μιλώντας για ένα φαινόμενο που για την αντιμετώπιση του απαιτείται μια ευρωπαϊκή πολιτική.

SHARE:

24Media Network