Πέφτει “φως” στις υποκλοπές – Η καθοριστική απόφαση της ΑΔΑΕ

Πέφτει “φως” στις υποκλοπές – Η καθοριστική απόφαση της ΑΔΑΕ
Επικεφαλής των ερευνών στους παρόχους επικοινωνιών για τις παρακολουθήσεις αναλαμβάνει ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος Eurokinissi

Καταλυτικές οι εξελίξεις μετά την απόφαση της ΑΔΑΕ να ερευνήσει "στην καρδιά" του σκανδάλου και να εντοπίσει από τα αρχεία των εταιρίων τηλεφωνίας ποιές παρακολουθήσεις έγιναν.

Καταιγιστικές αναμένονται οι εξελίξεις στο «μέτωπο» του Σκανδάλου των Υποκλοπων, μετά την απόφαση που έλαβε η Αρχή για την Διασφάλιση του Απορρήτου των Επικοινωνιών, να ελέγξει τα αρχεία των επικοινωνιακών παρόχων για τις επισυνδέσεις που ζήτησε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Εφόσον εφαρμοστεί η απόφαση της ανεξάρτητης αρχής, που μοιάζει διατεθειμένη να λειτουργήσει με ταχύτητα, θα «πέσει φώς» στα ερωτήματα που έχουν δημιουργηθεί σχετικά με το ποια πολιτικά και θεσμικά πρόσωπα παρακολουθήθηκαν από την υπηρεσία. Ιδίως μάλιστα εάν ανάμεσα τους περιλαμβάνονται υπουργοί, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων η πολιτικά στελέχη της αντιπολίτευσης.

Όπως επισημαίνεται στην απόφαση που λήφθηκε πριν την λήξη του 2022 και δημοσιεύθηκε στην «Διαύγεια» η ανεξάρτητη αρχή αποφάσισε: «Την σύσταση Ομάδας Ελέγχου η οποία θα μεταβεί στις εγκαταστάσεις των τηλεπικοινωνιακών παρόχων ΟΤΕ ΑΕ, COSMOTE AE, Vodafone Α.Ε. Τηλεπικοινωνιών και Wind Hellas Τηλεπικοινωνίες Α.Ε, καθώς και σε όποιον άλλον πάροχο τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, σε οποιαδήποτε περιοχή της Ελλάδος, παραστεί ανάγκη κατά την εξέλιξη του ελέγχου, με σκοπό να ελέγξει όλα τα σχετικά αρχεία των εν λόγω παρόχων, για να διαπιστώσει και να επιβεβαιώσει αν έχουν εκδοθεί κατά το παρελθόν διατάξεις άρσεως απορρήτου των επικοινωνιών σε σχέση με τηλεφωνικές συνδέσεις».

Η ΑΔΑΕ φαίνεται να ενεργοποιεί στην κατεύθυνση αυτή το σύνολο του δυναμικού της αφού επικεφαλής της ομάδας έρευνας θα είναι ο πρόεδρός της Χρήστος Ράμμος. Ένα δικαστικός λειτουργός που δείχνει αποφασισμένος να εφαρμόσει την νομοθεσία για την διαλεύκανση της υπόθεσης των υποκλοπών δίχως προσχήματα και χρονοτριβές. Παρά το γεγονός ότι υπάρχει έντονη φημολογία ότι βρίσκεται «στο στόχαστρο» του Μεγάρου Μαξίμου ακριβώς επειδή δεν είναι «συμβατός» με τους σχεδιασμούς ώστε η το «Σκάνδαλο των Υποκλοπών» να μείνει στο σκοτάδι μέχρι τις εκλογές.

Στα αξιοσημείωτα της απόφασης είναι η έκκληση που γίνεται στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να εξειδικεύσει το αίτημα που είχε διατυπώσεις προς την Ανεξάρτητη Αρχή στις 7 Δεκεμβρίου ώστε να ελέγξει τις επισυνδέσεις που ζητήθηκαν από τους παρόχους. Πιο συγκεκριμένα ζητείται από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να περιορίσει το αίτημά του σε συγκεκριμένους τηλεφωνικούς αριθμούς προς διερεύνηση ώστε πρακτικά να διευκολυνθεί η έρευνα μια και οι επισυνδέσεις ξεπερνούν τις 15.000 κατ’ έτος.

Με την απόφαση της ΑΔΑΕ ανοίγει ο δρόμος για να ελεγχθεί αν παρακολουθήθηκαν στελέχη όπως ο Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος Eurokinissi

Ευχάριστη έκπληξη για την αντιπολίτευση

Η απόφαση της ΑΔΑΕ προφανώς αποτελεί ευχάριστή έκπληξη για την αντιπολίτευση συνολικά, αφού τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και το Μέρα 25 έχουν ζητήσει να γίνουν ανάλογες κινήσεις.

Με επίταση πάντως το έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, τόσο στην συνάντηση που είχε με τον Χρήστο Ράμμο στις 7 Δεκεμβρίου όσο και με την συνάντησή του με τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου που προηγήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου. Μάλιστα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε αναφερθεί στο θέμα και στην Βουλή. Πιο συγκεκριμένα είχε αναφέρει στις 8 Δεκεμβρίου πως «τα στοιχεία, για όλη την περίοδο 2015-2019 υπάρχουν στα αρχεία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, στα αρχεία της Εισαγγελίας, στην Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών και βεβαίως στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους». Θύμισε μάλιστα πως οι πάροχοι «υποχρεούνται με βάση τον νόμο να κρατάνε αρχείο για τις επισυνδέσεις τις νόμιμες που κάνουν! Η VODAFONE, η WIND, η COSMOTΕ υποχρεούνται». Προσθέτοντας πως «θέλω να απευθύνω και μια προειδοποίηση εδώ και στους παρόχους. Όποιος διανοηθεί να μην τηρήσει όσα ο νόμος προβλέπει υπάρχουν βαρύτατες κυρώσεις. Είμαι βέβαιος ότι κανείς δεν θα διανοηθεί να μην τηρήσει τη νομιμότητα». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ενημερώθηκε για την εξέλιξη επιστρέφοντας από την Βραζιλία όπου βρέθηκε για την ορκωμοσία του προέδρου Ιγκνάθιο Λούλα Ντα Σίλβα.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση αναμένεται να εποπτεύσουν τις εξελίξεις. Ιδίως μετά τις πληροφορίες που υπήρξαν για επικοινωνία στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού, ώστε να παρεμποδιστεί η έρευνα σχετικά με υποκλοπές στις εταιρίες επικοινωνιών. Σε αυτές φέρεται να ζητήθηκε να μην συνδράμουν στην προσπάθεια διερεύνησης της ΑΔΑΕ. Επίσης ενώ αναμένεται να υπάρξει και επίσημη γνωμοδότηση από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου σχετικά με τα δικαιώματα της ΑΔΑΕ προκειμένου να πληροφορούνται όσοι έχουν παρακολουθηθεί για τους λόγους της παρακολούθησής τους.

Aκολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα