Πέτσας: Δε φιμώνουμε Πολάκη- Τζανακόπουλο, οι χαρακτηρισμοί περί Χούντας επιστρέφονται

Στέλιος Πέτσας
Στέλιος Πέτσας EUROKINISSI

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε στις επιθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την προανακριτική για Novartis, ενώ επανέλαβε ότι η Αθήνα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δ.Βαλκανίων με αφορμή τις δηλώσεις Ζάεφ.

Την απόφαση της Προανακριτικής Επιτροπής για τη Novartis να εξαιρέσει από μέλη της τον Δημήτρη Τζανακόπουλο και τον Παύλο Πολάκη, σχολίασε κατά τη διάρκεια του briefing ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν ανακατεύεται στο έργο της Βουλής καθώς η Βουλή έχει διαδικασίες και σχολίασε ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία θέλει να δώσει βήμα στους ανθρώπους που φέρονται ως μάρτυρες όπως ο κ.Πολάκης και ο κ.Τζανακόπουλος και όχι φυσικά να τους φιμώσει. Κληθείς να σχολιάσει τις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ περί Χούντας, είπε ότι τέτοιοι χαρακτηρισμοί ακριβώς λόγω του γελοίου που περιέχουν επιστρέφονται, γιατί δεν έχουν σε τίποτα να κάνουν με ένα δημοκρατικό πολίτευμα όπως το ελληνικό πολίτευμα. Κάλεσε δε όλα τα κόμματα να δείξουν τη σοβαρότητα που χρειάζεται στην προκαταρκτική επιτροπή και σχολίασε: “Δεν καταλαβαίνουμε γιατί εκ προοιμίου πρέπει να καταφεύγουμε σε χαρακτηρισμούς για να τορπιλίσουμε το κλίμα και τη συζήτηση”.

Ο κ.Πέτσας ρωτήθηκε και για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ πως πλέον αδυνατεί να εφαρμόσει τη συμφωνία των Πρεσπών, εαν αυτό ανησυχεί την κυβέρνηση, εαν η Αθήνα θα αναλάβει πρωτοβουλίες και εαν θα συναντηθεί ο πρωθυπουργός με τον κ.Ζάεφ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι ο πρωθυπουργός πάντα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό τονίζει ότι η χώρα μας είναι υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής όλων των χωρών των δυτικών Βαλκανίων γιατί είναι προς το συμφέρον και της Ελλάδας, προσθέτοντας ότι αυτό θα συνεχίσει να κάνει η ελληνική πλευρά. Παρέπεμψε στην απάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια χθες στον κ.Ζάεφ. Υπενθυμισε ότι η συμφωνία των Πρεσπών εχει υπογραφέι και κυρωθεί αν και η ΝΔ έκανε ως αντιπολίτευση τα πάντα για να μη συμβει αυτό και προειδοποιούσε ότι υπήρχαν προβληματικά σημεία όπως το θέμα της εφαρμογής του erga omnes. Σημείωσε ότι ήδη έχουν παραχθεί τετελεσμένα πολιτικά και νομικά, όπως η είσοδος της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ με αποτέλεσμα όπως είπε “να έχουμε θυσιάσει και να μην έχουμε χτίσει πάνω στο κεκτημένο του Βουκουρεστίου”.

Ο κ.Πέτσας δήλωσε ότι η ελληνική πλευρά περιμένει να δει πώς θα εξελιχθεί η συζήτηση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μάλιστα χαρακτήρισε θετικό ότι υπάρχει στο κείμενο των συμπερασμάτων του ευρωπαϊκού συμβουλίου αναφορά ότι θα ξανασυζητηθεί το θέμα αυτό στην επόμενη Σύνοδο του Μαρτίου και κατέληξε: “Επομένως εδώ είμαστε να υποστηρίξουμε αυτό που λέμε, διότι πραγματικά τασσόμαστε υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των δυτικών Βαλκανίων”.

Όσον αφορά στα εμπορικά σήματα και τα σχολικά βιβλία, ο κ.Πέτσας ανέφερε ότι πάνω στα όσα συζητήθηκαν με τους παραγωγικούς φορείς στη Θεσσαλονίκη χτίζει η κυβέρνηση τη δική της θέση, καθώς η προστασία των μακεδονικών προϊόντων ειδικά είναι ένα από τα βασικά ζητήματα τα οποία θέλει να βελτιώσει όσον αφορά τη συμφωνία.

Κληθείς να σχολιάσει τις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ πως η κυβέρνηση δεν κάνει αρκετά για να στηρίξει την ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας και την προαναγγελία οτι η αξιωματική αντιπολίτευση θα αναλάβει πρωτοβουλίες, ο κ.Πέτσας απάντησε καυστικά: “Οι τελευταίες πρωτοβουλίες Καμμένου Κοτζιά και Τσίπρα μας οδήγησαν εδώ, να λέει αυτός που υπέγραψε ότι δεν θα τα τηρήσει. Δε θέλω να φανταστώ που θα οδηγήσουν νέες πρωτοβουλίες τους, ευτυχώς δεν είναι στην κυβέρνηση”.

Ο κ.Πέτσας προανήγγειλε ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα όσον αφορά στο προσφυγικό- μεταναστευτικό όσον αφορά στην κατασκευή νέου κέντρου ταυτοποίησης και τη μετεγκατάσταση οικογενειών με προσφυγικό προφιλ, πάντα όπως είπε σε συνεννόηση με τις τοπικές αρχές και τις τοπικές κοινωνίες.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: novartis, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Παύλος Πολάκης, ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Προανακριτική Novartis: Δημήτρη Τζανακόπουλο και Παύλο Πολάκη ορίζει εκ νέου ο Τσίπρας εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ

Σκουρλέτης: Απαράδεκτη η εξαίρεση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από την Προανακριτική

SHARE:

24Media Network