Πέτσας: “Για τη διασπορά κορονοϊού φταίει η εσωτερική χαλάρωση, όχι ο τουρισμός”

Πέτσας: “Για τη διασπορά κορονοϊού φταίει η εσωτερική χαλάρωση, όχι ο τουρισμός”
Θερμομέτρηση έξω από πλοίο στον Πειραιά AP

Στην χαλάρωση των πολιτών απέδωσε την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι μόλις το 0,21% των τουριστών βγήκε θετικό. Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις για τα σχολεία.

“Τα στοιχεία για τον κορονοϊό επιβεβαιώνουν ότι η χώρα μας βρίσκεται σε σχετικά καλή θέση συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές όπως π.χ. το Βέλγιο”, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών το μεσημέρι της Πέμπτης.

Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι για τη μεγαλύτερη διασπορά και την έξαρση των κρουσμάτων φταίει η εσωτερική χαλάρωση και όχι ο τουρισμός.

“Μόνο το 0,21% των επισκεπτών βγήκε θετικό, ενώ τόνισε ότι πλέον γίνονται 1.300 τεστ κατά μέσο όρο την ημέρα, από τα 800 που γίνονταν αρχικά”, είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι είναι μεγάλη η άνοδος των κρουσμάτων στις νεαρές ηλικίες.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Πέτσας υποστήριξε ότι τον Μάρτιο όσοι προσβλήθηκαν από τον κορονοϊό είχαν – κατά μέσο όρο – ηλικία τα 48,6 έτη και τον Αύγουστο τα 36,2 έτη. Αυτό ακριβώς το γεγονός επέβαλε να ληφθούν μέτρα, όπως αυτό που αφορά στην επιβολή ωραρίου στα μπαρ και τα καταστήματα εστίασης σε περιοχές αυξημένου κινδύνου. Και πολύτιμο εργαλείο για τον περιορισμό της διασποράς είναι η συνέχιση της καλής ιχνηλάτισης και τα περισσότερα τέστ.

Ο κ. Πέτσας σημείωσε ακόμη ότι οι λεπτομέρειες για τη λειτουργία των σχολείων, που ανοίγουν στις 7 Σεπτεμβρίου, θα ανακοινωθούν από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως τη Δευτέρα 24 Αυγούστου.

Ενίσχυση του συστήματος Υγείας

“Πήραμε και θα πάρουμε πρόσθετα μέτρα για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας” είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ανέφερε αναλυτικά:

“Από τον Μάρτιο έως σήμερα ολοκληρώσαμε περισσότερες από 6.000 προσλήψεις υγειονομικών. Δρομολογήσαμε παράλληλα, όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες, έτσι ώστε να υλοποιηθούν οι προκηρύξεις μόνιμων θέσεων 1.023 γιατρών και 1.209 νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου θα δημοσιευθεί νέα προκήρυξη 400 θέσεων ιατρικού προσωπικού, εκ των οποίων περίπου οι μισές θα αφορούν τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Από τις 14 Σεπτεμβρίου εντάσσονται στο Σύστημα Υγείας 1.650 θέσεις επαγγελματιών νοσηλευτών για την απόκτηση ειδικότητας στην επείγουσα-εντατική ιατρική και 600 ακόμα νοσηλευτών δημόσιας υγείας”.

Επίσης σε ό,τι αφορά τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, “παραλάβαμε τον Ιούλιο του 2019 557 κλίνες Μ.Ε.Θ.,  βρισκόμαστε τώρα στις 901 και μέχρι το τέλος του 2020 θα έχουμε πιάσει τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο των περίπου 1.200 κλινών” σημείωσε.

Ο κ.Πέτσας πρόσθεσε ότι, κατά την κορύφωση της πανδημίας την ‘Ανοιξη “είχαμε αναπτύξει στο Σύστημα Υγείας 1.017 κλίνες Μ.Ε.Θ., στελεχωμένες με το αναγκαίο ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό.

Παράλληλα, αυξάνουμε τον αριθμό των Νοσοκομείων Αναφοράς για τη νοσηλεία των επιβεβαιωμένων περιστατικών Covid-19 και αξιοποιούμε τις δυνατότητες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ως σημείο πρώτης επαφής για τον πολίτη με συμπτώματα από τον κορονοϊό”.

Τονίστηκε από τον κ. Πέτσα, ότι τα Νοσοκομεία συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά, ενώ ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες ασθενών, όπως οι Ογκολογικοί Ασθενείς, δρομολογούνται μέτρα για τη διασφάλιση των εξετάσεων και θεραπειών τους χωρίς εμπόδια και επιπλέον αναμονές.

“Μια ακόμη απόδειξη της ετοιμότητας του συστήματος είναι η μεταφορά σήμερα τα ξημερώματα, στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο του Ηρακλείου, ενός 17χρονου Γάλλου που βρισκόταν στην Κάλυμνο.

Η διακομιδή έγινε με ελικόπτερο Σινούκ της Πολεμικής Αεροπορίας, μέσα σε ειδική κάψουλα αρνητικής πίεσης καθώς ο νεαρός εμφάνισε συμπτώματα πυρετού και θωρακικού άλγους. Ο ανήλικος έχει ήδη υποβληθεί σε δύο τεστ κορονοϊού, τόσο στο Νοσοκομείο της Καλύμνου, όσο και στο Νοσοκομείο Ηρακλείου, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται εντός της ημέρας” κατέληξε.

Τέλος, ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα θα ξεκινήσει,  η συζήτηση για την κύρωση των συμφωνιών για οριοθέτηση ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία, οι οποίες εισάγονται σήμερα στη Βουλή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα