Πηγές ΝΔ: Η επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία ωφέλησε τον Ερντογάν

Tα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στην οδό Πειραιώς
Tα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στην οδό Πειραιώς EUROKINISSI

Ανησυχητικά τα πρώτα αποτελέσματα του ταξιδιού του πρωθυπουργού στη γείτονα υποστηρίζουν στη ΝΔ. Κάνουν λόγο για μία κακά προετοιμασμένη επίσκεψη, το πλαίσιο της οποίας καθόρισε η Άγκυρα και υποστηρίζουν ότι προκύπτουν κρίσιμα ερωτήματα για το τι συμφώνησε ο Τσίπρας. Τι λένε για ΜΟΕ, ενεργειακά, Χάλκη

Αρνητικά αποτιμούν πηγές της Νέας Δημοκρατίας την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία, καθώς κάνουν λόγο για ανησυχητικά αποτελέσματα και κρίσιμα ερωτήματα για το τι συμφώνησε.

Εκτιμούν δε ότι η επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία τελικά ωφέλησε μάλλον τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Και κατηγορούν τον πρωθυπουργό ότι ήθελε απλώς να δημιουργήσει μία αόριστη εντύπωση προόδου στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, διότι η χώρα εισέρχεται σε μία άτυπη παρατεταμένη προεκλογική περίοδο.

ADVERTISING

Ειδικότερα γαλάζιες πηγές επισημαίνουν ότι πριν ακόμα αυτή η επίσκεψη ξεκινήσει, η τουρκική πλευρά φρόντισε με δηλώσεις και ενέργειες να καθορίσει εκείνη το πλαίσιο της συνάντησης. Υπενθυμίζουν συγκεκριμένα ότι υπήρξε μπαράζ 31 παραβιάσεων του εθνικού εναερίου χώρου της Ελλάδας την αμέσως προηγούμενη ημέρα της επίσκεψης Τσίπρα. “Ισως ο μεγαλύτερος αριθμός παραβιάσεων που έχει πραγματοποιηθεί πριν την επίσκεψη ανώτατουΈλληνα αξιωματούχου στην Τουρκία” σχολιάζουν μάλιστα.

Υπενθυμίζουν επίσης ότι ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας με άκρως προβληματικές δηλώσεις του έθεσε την προηγούμενη ημέρα της επίσκεψης το πλαίσιο και το περιεχόμενο της συνάντησης Τσίπρα- Ερντογάν, τονίζοντας ότι θα συζητηθούν: α) θέματα “τουρκικής μειονότητας στην Θράκη,” το οποίο συνιστά ευθεία αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνηςκαι “Νησιών”—δηλαδή θέμα γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο— που συνιστά ευθεία αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιοτητας.

Η Άγκυρα επικήρυξε τους Οκτώ Στρατιωτικούς, την ώρα που ο κ. Τσίπρας έμπαινε στο αεροπλάνο, αγνοώντας επιδεικτικά τις τελεσίδικες αποφάσεις της Ελληνικής ανεξάρτητης δικαιοσύνης που έχει χορηγήσει άσυλο, αναφέρουν επίσης πηγές της ΝΔ.

Και προσθέτουν ότι την ημέρα της άφιξης Τσίπρα, η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX που δεσμεύει περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτιοδυτικά του Καστελόριζου για άσκηση με χρήση πυρών, στα πλαίσια της άσκησης “Γαλάζια Πατρίδα.”

“Όλα τα παραπάνω, δηλώνουν σαφώς ότι υπήρξε κακή προετοιμασία της επίσκεψης, αφού δόθηκε στην Τουρκία η δυνατότητα να καθορίσει εκείνη το πλαίσιό της” εκτιμούν συνεπώς οι γαλάζιοι.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι από τις δηλώσεις Τσίπρα- Ερντογάν προκύπτει σειρά κρίσιμων ερωτημάτων για το τί συζήτησε ή και συμφώνησε ο κ.Τσίπρας.

Όσον αφορά στην ανακοίνωση νέων πρόσθετων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, αναφέρουν ότι: “Το ζήτημα δεν είναι να συμφωνηθούν πρόσθετα μέτρα, αλλά να εφαρμοσθούν πλήρως από την Τουρκία τα ηδη υπάρχοντα που διαμορφώνουν μια στέρεη βάση για οικοδόμηση εμπιστοσύνης. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να διευκρινισθεί ποιά ακριβώς είναι τα νέα μέτρα που έρχονται να προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα και σε τί αφορούν. Εν προκειμένω υπενθυμίζεται ότι επιδίωξη της Τουρκίας είναι δια της συνεχούς διεύρυνσης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης να περιορισθεί η άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων τηςΕλλάδας στο Αιγαίο.”

Σχολιάζουν επίσης αρνητικά το γεγονός ότι όπως λένε ο κ. Τσίπρας φαίνεται να έχει αποδεχτεί ότι θα υπάρξει πεδίο συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ειδικά σε ότι αφορά τα ενεργειακά θέματα. “Πώς μπορεί αυτό να γίνει όταν είναι η ίδια η Τουρκία που έχει αυτοαποκλεισθεί από τις ενεργειακές εξελίξεις και εφαρμόζει πολιτική διαρκούς έντασης καθώς δεν αναγνωρίζει τη Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας(UNCLOS), και δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και τα δικαιώματα της που απορρέουν από την UNCLOS, όπως η οριοθέτηση Κυπριακής Αποκλειστικής ΟικονομικήςΖώνης” διερωτώνται χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας, ο κ. Τσίπρας φάνηκε να συναινεί στην τουρκική επιδίωξη να υπάρξει αναθεώρησή της, κάτι στο οποίο αντιδρούν πολλά κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημειώνουν επίσης. Άποψη της ΝΔ είναι ότι στη νέα Τελωνειακή Ένωση ΕΕ-Τουρκίας, θα πρέπει να εξετασθεί σοβαρά το ενδεχόμενο να ενταχθούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις και προαπαιτουμένα, δηλαδή να υπάρχουνστοιχεία νέας“αιρεσιμότητας” (conditionality). Και αυτό γιατί η υπάρχουσα αιρεσιμότητα στην ενταξιακή διαδικασία δεν παράγει αποτελέσματα, καθώς η διαδικασία έχει παγώσει.

Οι ίδιες πηγές εκφράζουν προβληματισμό για την πρόθεση συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας, που αφορά και σε ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών, δεδομένου ότι ο ισχύον στην Τουρκία αντιτρομοκρατικός νόμος αντιμετωπίζεται αρνητικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς θέτει σε αμφισβήτηση ή έρχεται σε ευθεία αντίθεση με θεμελιώσεις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.

Πέραν του ότι αναφορικά με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκηςδεν υπήρξε κάποιο χειροπιαστό αποτέλεσμα, πηγές της ΝΔ υπογραμμίζουν με έμφαση ότι το ζήτημα της Χάλκης δεν πρέπει να τίθεται ως διμερές ζήτημα ελληνοτουρκικών σχέσεων, πόσο μάλλον αυτό να γίνεται σε βάση αμοιβαιότητας σχετιζόμενο με τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη. “Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τα κράτη δε τίθεται σε βση αμοιβαιότητας. Η επαναλειτουργία της Σχολής αποτελεί υποχρέωση της Τουρκίας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Διεθνούς Κοινότητας. Πέραν αυτού, είναι απαράδεκτη οποιαδήποτε, έστω και έμμεση προσπάθεια, εξίσωσης του Οικουμενικού Πατριάρχη με τους μουφτήδες στη Θράκη” τονίζουν.

“H επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία ήταν κακά προετοιμασμένη και τα αποτελέσματά της εγείρουν μια σειρά σοβαρών ανησυχιών και ερωτημάτων” καταλήγουν πηγές της ΝΔ και συμπαιρένουν ότι: “Όλα δείχνουν ότι σκοπός του κ.Τσίπρα ήταν να διασφαλίσει με υψηλό αντιστάθμισμα από ελληνικής πλευράς μια, κάποια ασαφή, περίοδο εκτόνωσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενόψει του γεγονότος ότι η Ελλάδα έχει ήδη εισέλθει σε προεκλογική τροχιά.” Εκτιμούν επίσης ότι δεδομένου ότι οι δημοτικές εκλογές στη Τουρκία θα πραγματοποιηθούν στα τέλη Μαρτίου, η επίσκεψη Τσίπρα μεταξύ άλλων ωφέλησε επικοινωνιακά τον Πρόεδρο Ερντογάν.

“Είναι περιττό να τονίσουμε ότι πιστεύουμε στην αναγκαιότητα και τη χρησιμότητα του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Τονίζουμε ταυτόχρονα όμως ότι αυτός ο διάλογος πρέπει να ειναι ουσιαστικός και παραγωγικός και προφανώς χωρίς εκπτώσεις στα ελληνικά εθνικά συμφέροντα. Αυτό προϋποθέτει άριστη προετοιμασία, αλλά καιτη διεξαγωγή του σε μια ατμόσφαιρα ηρεμίας στις διμερείς σχέσεις, και όχι σε μια περίοδο έντασης την οποία προκαλεί η Τουρκία, όπως συμβαίνει όλο το τελευταίο διάστημα” καταλήγουν οι γαλάζιες πηγές.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Νέα Δημοκρατία, Αλέξης Τσίπρας, Τουρκία, Ερντογάν
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν: Νέα εποχή με καθαρές κουβέντες

Τσίπρας από Σχολή της Χάλκης: Ο ελληνισμός κυνηγήθηκε, αποδεκατίστηκε αλλά δεν έχασε τις ρίζες του

Στην Αγία Σοφία ξεναγήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας

Μείωση υπερπτήσεων πάνω από το Αιγαίο

Ο διεθνής και τουρκικός Τύπος για την επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία

Αμανατίδης: Θα έχει αποτελέσματα η επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στην Τουρκία

SHARE:

24Media Network