Ποδαρικό με τρίτη αξιολόγηση και Σκοπιανό για το 2018

Ποδαρικό με τρίτη αξιολόγηση και Σκοπιανό για το 2018
Στιγμιότυπο από το Μέγαρο Μαξίμου την Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015. Ο πρωθυπουργός συγκάλεσε εκτάκτως την πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης και το Κυβερνητικό Συμβούλιο, προκειμένου να αξιολογηθεί η πρόταση των δανειστών και να χαραχθεί η στρατηγική που θα ακολουθήσει η ελληνική πλευρά εν όψει του Eurogroup. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Στόχος της κυβέρνησης είναι ο νέος χρόνος που ξεκινά σε λίγες ημέρες να είναι το έτος οριστικής εξόδου από τα μνημόνια. Ταυτόχρονα κατηγορεί τη ΝΔ για επιχείρηση αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης μέσω Σκοπιανού με στόχο να μην είναι ο ΣΥΡΙΖΑ αυτός που θα βγάλει τη χώρα από την επιτροπεία

Το νέο έτος θα κάνει στην κυβέρνηση ποδαρικό με τα υπολειπόμενα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης και με το Σκοπιανό να κυριαρχεί στην πολιτική αντιπαράθεση. Το Μαξίμου όμως προσδοκά ότι το 2018 θα είναι έτος εξόδου από το μνημόνιο, όχι όμως και εκλογικό έτος- κατηγορεί δε ανοιχτά πλέον τη Νέα Δημοκρατία ότι με αφορμή το Σκοπιανό στοχεύει στην αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης επειδή δεν επιθυμεί να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας αυτοί που θα βγάλουν τη χώρα από την επιτροπεία.

Ο πρώτος στόχος της κυβέρνησης για το νέο έτος είναι να έχει ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση μέχρι τις 22 Ιανουαρίου και προκειμένου να επιτευχθεί πρέπει μέχρι τότε να έχει ψηφιστεί ένα ακόμη πακέτο προαπαιτούμενων, με κυριότερη εκκρεμότητα τη ρύθμιση για κήρυξη απεργίας από τα πρωτοβάθμια σωματεία μόνο υπό την προϋπόθεση απαρτίας. Είναι και ο τελευταίος κάβος μετά την τροπολογία για τους πλειστηριασμούς, η οποία ψηφίστηκε με την υπόσχεση ότι θα κληθεί η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ με το νέο έτος για να συζητήσει την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Η κυβέρνηση προτάσσει όμως το μεγάλο στόχο, που δεν είναι άλλος από την έξοδο από το μνημόνιο μετά από οκτώ χρόνια αυστηρής επιτροπείας, ώστε αφού διασφαλιστεί η απρόσκοπτη πρόσβαση στις αγορές χρήματος ώστε να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ως προς τη χρηματοδότηση της χώρας (κάτι που σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ήδη φαίνεται ότι επιτυγχάνεται) να μπορεί η κυβέρνηση να προχωρήσει σε προοδευτικές πολιτικές χωρίς τη μεγγένη των μνημονιακών περιορισμών. Η χώρα βέβαια θα παραμείνει υπό την “επιτροπεία” που επιβάλλει σε όλες ανεξαιρέτως τις χώρες της Ευρωζώνης το Σύμφωνο Σταθερότητας, όμως η μνημονιακή επιτροπεία με την υιοθέτηση και επίτευξη αυστηρών μέτρων προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η χώρα, θα έχει τελειώσει, τονίζουν απο την κυβέρνηση.

Το δίλημμα τότε θα είναι, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η επιλογή μεταξύ των μοντέλων οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ. “Τότε θα φανούν ακόμη πιο ουσιαστικά οι διαφορές στην πολιτική αντίληψη και οι πολίτες θα επιλέξουν μεταξύ της δίκαιης ανάπτυξης και του νεοφιλελεύθερου μοντέλου Μητσοτάκη”, σημειώνουν.

Αυτό δε σημαίνει πάντως ότι η κυβέρνηση δεν ξορκίζει τα σενάρια πρόωρων εκλογών μέσα στο 2018. Τουναντίον, κατηγορεί τη ΝΔ ότι προωθεί σενάρια πτώσης της κυβέρνησης με αφορμή το Σκοπιανό επειδή επιθυμεί την αποσταθεροποίηση της χώρας πριν την έξοδο από τα μνημόνια.

Αφορμή για τη νέα επίθεση κυβερνητικών κύκλων κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκάλεσε χθεσινή δήλωση της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία προανήγγειλε ότι η ΝΔ δε θα ψηφίσει υπέρ ενός πλαίσιου συμφωνίας για το όνομα της ΠΓΔΜ με το οποίο θα διαφωνουν οι ΑΝΕΛ.

Κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν σε έντονο ύφος: “Η κυρία Μπακογιάννη επιβεβαίωσε σήμερα την ανεύθυνη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που στη μανία της να αποσταθεροποιήσει τη χώρα πριν βγούμε οριστικά από τα μνημόνια, δεν λογαριάζει ούτε εθνικά θέματα ούτε τίποτα.”

Οι ίδιες πηγές κατέληγαν: “Τη διαβεβαιώνουμε πως για άλλη μία φορά θα μείνει με την όρεξη. Οι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019. Και μέχρι τότε η σημερινή σταθερή και υπεύθυνη κυβέρνηση θα έχει βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια, που οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ την έριξαν, ενώ με την ίδια υπευθυνότητα θα εργαστεί για διέξοδο και στο ονοματολογικό, που επίσης οι κυβερνήσεις του χθες μας κληροδοτησαν.”

Με το σχόλιο αυτό βέβαια το Μαξίμου τα λέει στη γαλάζια πεθερά για να τα ακούνε και οι…νύφες της συγκυβέρνησης, καίτοι κυβερνητικά στελέχη διαβεβαιώνουν σε όλους τους τόνους ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και αντίθετα τονίζουν τις εσωτερικές διαφορές στην ίδια τη ΝΔ για το Σκοπιανό, θέτοντας επιμόνως το ερώτημα εάν η αξιωματική αντιπολίτευση τελικά είναι σε γραμμή Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ή Αντώνη Σαμαρά για την ονομασία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα