Ποια ισοδύναμα ψάχνει η κυβέρνηση για να “σώσει” τις κύριες συντάξεις

Ποια ισοδύναμα ψάχνει η κυβέρνηση για να “σώσει” τις κύριες συντάξεις

Τα επόμενα της βήματα για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού σχεδιάζουν προσεκτικά στο Μέγαρο Μαξίμου. Διαβάστε στο ρεπορτάζ του NEWS 247 σε ποιο στάδιο βρίσκεται η σύνταξη του νομοσχεδίου, αλλά και τα εναλλακτικά σενάρια που εξετάζονται προκειμένου να μην κοπούν οι κύριες συντάξεις

Την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου σχεδιάζουν από το υπουργείο Εργασίας να στείλουν την ολοκληρωμένη πρόταση για το ασφαλιστικό στους θεσμούς, προκειμένου μέσα στο μήνα να έχουν ολοκληρωθεί οι διαβουλεύσεις και να κατατεθεί το τελικό νομοσχέδιο προς ψήφιση στη Βουλή.

Ανώτατη πηγή του υπουργείου Εργασίας, μιλώντας στο NEWS 247, έκανε λόγο για «την προσπάθεια της κυβέρνησης να ξαναφτιάξει σε ενιαία βάση το ασφαλιστικό σύστημα με ένα πολύ μεγάλο νομοσχέδιο που θα συντάσσεται μέχρι την τελευταία στιγμή». Σύμφωνα με ασφαλής πληροφορίες ήδη γράφεται το εικοστό προσχέδιο από το υπουργείο Εργασίας, ενώ η ανταλλαγή mail με τους θεσμούς δεν έχει σταματήσει όλο το τελευταίο διάστημα.

Προκειμένου να αποφευχθεί κάθε ενδεχόμενο μείωσης των κύριων συντάξεων στο οικονομικό επιτελείο έχουν ήδη επιδοθεί σε ένα «σαφάρι», ώστε να έχουν έτοιμα στο συρτάρι μια σειρά από ισοδύναμα μέτρα σε περίπτωση που η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών δεν γίνει δεκτή από τους δανειστές.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εξακολουθούν να έχουν ως βασικό επιχείρημα την αύξηση κατά 1% των εργοδοτικών εισφορών ευελπιστώντας πως τελικά δεν θα απορριφθεί ακόμα και από το ΔΝΤ.

Όπως υποστηρίζεται τα ετήσια έσοδα που μπορούν να προκύψουν φτάνουν τα 400 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να απειλείται η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

Τα ισοδύναμα

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, πέρα από την φορολόγηση των τραπεζικών συναλλαγών άνω των 1.000 ευρώ, εξετάζονται και κάποιες από τις προτάσεις του καθηγητή Σάββα Ρομπόλη σχετικά με την αναζήτηση άλλων πηγών εσόδων που θα κατευθυνθούν στο αποθεματικό κεφάλαιο για το ασφαλιστικό σύστημα:

– Η εκμετάλλευση τμήματος της δημόσιας περιουσίας

– Παλιά πρόστιμα που εκκρεμεί η αποπληρωμή τους

– Συμβάσεις παραχώρησης δημοσίων έργων και πόρων που υπάρχουν από αυτές

– Έσοδα από τυχερά παιχνίδια

Όσον αφορά το ποσοστό αναπλήρωσης, επειδή αυτό προστίθεται στην εθνική σύνταξη, πηγές του υπουργείου Εργασίας χωρίς να μπαίνουν σε περισσότερες λεπτομέρειες, διευκρίνιζαν, πως θα είναι μεγάλο για τις χαμηλές συντάξεις και θα φτάνει το 90% και μικρό για τις υψηλές.

Οι επαφές του Κατρούγκαλου στο εξωτερικό

Το τελευταίο στάδιο των διαβουλεύσεων αναμένεται να πραγματοποιηθεί από τον Γιώργο Κατρούγκαλο στο εξωτερικό με τους ομολόγους του, καθώς θα επισκεφθεί 8-10 Ιανουαρίου το Βερολίνο, όπου θα συναντηθεί με συναρμόδιους υπουργούς, ενώ 14-16 Ιανουαρίου θα βρεθεί στο Παρίσι. Εκεί θα πραγματοποιηθεί το διυπουργικό συμβούλιο του ΟΟΣΑ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα