Ποια τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης

Ποια τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης
sooc

Διαβάστε στο ρεπορτάζ του NEWS 247 όλο το παρασκήνιο της τοποθέτησης του Ευκλείδη Τσακαλώτου ως συντονιστή της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης του Μεγάρου Μαξίμου, αλλά και πως θα κινηθεί από εδώ και πέρα η νέα ελληνική ομάδα του Brussels Group

Με μια κίνηση “ματ” ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνεννόηση με το οικονομικό επιτελείο αιφνιδίασε τους πάντες, τοποθετώντας τρία άτομα της απολύτου εμπιστοσύνης του δίπλα στον Γιάνη Βαρουφάκη. Τον Σπύρο Σαγιά, τον Γιώργο Χουλιαράκη και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών να δίνει πλέον τις κατευθυντήριες γραμμές και να έχει από εδώ και πέρα στα χέρια του, όπως όλα δείχνουν, “τα κλειδιά της διαπραγμάτευσης”.

Η απόφαση φέρεται να πάρθηκε μετά τα όσα έγιναν στο τελευταίο Eurogroup, και τα όχι καλά αποτελέσματα για την ελληνική πλευρά.

Από την διαπραγματευτική ομάδα φεύγουν και άλλα στελέχη, όπως ο κ. Θεοχαράκης που μέχρι τώρα στη δεύτερη φάση των Brussels Group είχε με τον Γιάνη Βαρουφάκη την ευθύνη της διαπραγμάτευσης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η ακτινογραφία της σημερινής ανανεωμένης ομάδας δείχνει πως 3 στελέχη που είναι πολύ κοντά στο περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα μετέχουν πλέον στο Brussels group, προκειμένου ο πρωθυπουργός να έχει μια ακόμα πιο σαφή εικόνα των πραγμάτων.

Όχι τυχαία, επικεφαλης στο Brussels Group, είναι πλέον ο στενός συνεργάτης του Γιάννη Δραγασάκη, ο Γιώργος Χουλιαράκης.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως από το Eurogroup στη Ρίγα και μετά τα μηνύματα δεν ήταν θετικά για τους χειρισμούς Βαρουφάκη τόσο σε κυβερνητικά στελέχη όσο και στο εσωκομματικό πεδίο. Μάλιστα κορυφαίο στέλεχος έκανε λόγο  “για κινήσεις ξεμπλοκαρίσματος” από τη στιγμή που η ένταση και το κλίμα από το εξωτερικό δεν ήταν το καλύτερο δυνατό.

Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι να υπάρξει τις επόμενες μέρες ενδιάμεση συμφωνία με τους εταίρους. Μετά τις επιθέσεις,  που δέχθηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης φέρεται να αποφασίστηκε ο  ανασχηματισμός των διαπραγματευτών προκειμένου να δοθεί νέα ώθηση στην διαπραγμάτευση και να την απεμπλέξει.

Στην κυβέρνηση, πάντως αποκρούντας τα περί ¨αποδυνάμωσης¨ του Γιάνη Βαρουφάκη και στηρίζοντας τον υπουργό Οικονομικών τόνιζαν, πως την Ελλάδα στα Eurogroup θα την εκπροσωπεί κανονικά ο Γιάνης Βαρουφακης.

Mάλιστα έκαναν λόγο για ένα πιο συλλογικό ρόλο στο επίπεδο των διαπραγματεύσεων από εδώ και πέρα υποστηρίζοντας, πως με αυτές τις αλλαγές το νέο σχήμα  μπορει να λειτουργήσει και ως  ασπίδα στις στοχευμένες επιθέσεις που δέχεται ο υπουργός Οικονομικών όλο το τελευταίο διάστημα.

Επιτάχυνση της διαπραγμάτευσης

Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου εξακολουθεί να είναι μέχρι τις αρχές Μαΐου να έχει κλείσει, αν είναι δυνατόν, η ενδιάμεση συμφωνια.

Είναι χαρακτηριστικό, πως κορυφαιο στέλεχος παραδέχονταν ότι υπάρχει ένα “σφίξιμο”, όπως τόνιζε χαρακτηριστικά. Δίνοντας, όμως τον τόνο των διαπραγματεύσεων από εδώ και πέρα επεσήμανε, πως “αφου εμείς δεν μπορούμε να πληρώσουμε 17 δις. το επόμενο διάστημα, κάτι πρέπει να κάνουμε”.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν σαφείς εντολές στα νέα μελη του Brussels Group να επικεντρωθούν την Τετάρτη στα σημεία αγκάθια προκειμένου να δοθούν λύσεις.

Ανάμεσα σε αυτά είναι:

– Ο ΦΠΑ και η αύξηση της εισπραξιμότητας

– Ο τουριστικός ΦΠΑ στα ακριβά καταλύματα

Δεν είναι τυχαίο πως κορυφαίο στέλεχος τόνιζε με νόημα πως “δεν θα αυξήσουμε τον ΦΠΑ στα φάρμακα δεν εναι το ίδιο πράγμα”

– Οι ιδιωτικοποιήσεις όπου φαίνεται ότι υπάρχει η μεγαλύτερη σύγκλιση.

– Τα εργασιακά

Σε σχέση με τις υψηλές επικουρικές συντάξεις κορυφαίο στέλεχος αν και δεν παραδέχτηκε πως έχει πέσει στο τραπέζι το θέμα του ψαλιδίσματός τους, αυτό που τόνιζε είναι πως ” για συντάξεις  επικουρικές πολύ υψηλές δεν μπορούμε να λέμε, όχι να μην πέσουν. Πόσοι είναι αυτοί που παίρνουν αυτά τα ποσά;”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα