Πόλεμος ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ για τις δημοσκοπήσεις

Πόλεμος ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ για τις δημοσκοπήσεις

Κόντρα για τα γκάλοπ ξέσπασε μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κυβερνητικές πηγές κατηγορούν τη ΝΔ ότι "αναζητά σωσίβιο στις δημοσκοπήσεις τις οποίες δεν μπορεί να “διαβάσει” σωστά". "Ο πανικός του Μαξίμου δεν κρύβεται" η απάντηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Νέο μέτωπο μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ, με φόντο τις δημοσκοπήσεις. Κυβερνητικές πηγές ασκούν συνολική κριτική στη ΝΔ αξιοποιώντας ως προς αυτό και τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών.

"Η ΝΔ σε αδυναμία να κάνει πολιτική αναζητά σωσίβιο στις δημοσκοπήσεις. Αλλά ούτε αυτές δεν μπορεί να "διαβάσει" σωστά!", τονίζουν χαρακτηριστικά οι κυβερνητικές πηγές. Μάλιστα, με βάση την ανάλυση που κάνουν επί των δημοσκοπήσεων, της Alco για το News 24/7 (24.6.2017), της CommonView για την εφημερίδα Νέα Σελίδα (18.6.2017) και της Κάπα Research για το  Βήμα της Κυριακής (25.6.2017), οι κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι όλες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η ΝΔ δεν έχει "ρεύμα". Σχολιάζουν, σε κάθε περίπτωση: "Ας χαρεί, τώρα, όσο προλάβει, η ΝΔ, με τις δημοσκοπήσεις, γιατί το 2019 θα μιλήσουν οι κάλπες. Και εκεί η χαρά θα της βγει ξινή, γιατί ο λαός έχει και γνώση και κρίση".

"Η ΝΔ βρίσκεται σε πολιτική απελπισία"

Ειδικότερα, οι κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι "η ΝΔ βρίσκεται σε πολιτική απελπισία. Και, αφού η «καταστροφή», στην οποία τόσο επένδυε, όσον αφορά τη δεύτερη αξιολόγηση, δεν επήλθε -δυστυχώς για την ίδια, αλλά ευτυχώς για τη χώρα και τους πολίτες-, πιάνεται από όπου μπορεί:

- Ταυτίζεται άκριτα με επιχειρηματίες αποδεχόμενη σκοτεινές μεθόδους υποκλοπών και εκβιασμών,

- Ψεύδεται για ένα σωρό ζητήματα (από την ανώτατη εκπαίδευση μέχρι την υγεία), ενώ, εσχάτως,

- Καταφεύγει και στον σχολιασμό δημοσκοπήσεων, τις οποίες διαστρεβλώνει! Εκτός αν αυτό γίνεται για να δικαιολογήσει τον ρόλο του ο πρώην δημοσκόπος και νυν σύμβουλος του προέδρου της ΝΔ…".

"Δεν έχει ‘ρεύμα' η ΝΔ"

Συγκεκριμένα, όσον αφορά στις προαναφερθείσες δημοσκοπήσεις, οι πηγές της κυβέρνησης υπογραμμίζουν ότι και οι τρεις "καταλήγουν στο ίδιο ακριβώς πολιτικό και ουσιαστικό συμπέρασμα: η ΝΔ, παρά τον επικοινωνιακό ορυμαγδό, παρά τη συντριπτική πλειονότητα των media που τη στηρίζουν, παρά τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουν μεγάλα κομμάτια του λαού, δεν μπορεί να αποκτήσει ρεύμα νίκης. Μένει καθηλωμένη στα ίδια ποσοστά, με πτωτική μάλιστα τάση".

Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα της Κάπα Research, αναφέρουν, αναδεικνύει δύο σημαντικά ευρήματα, που αποδεικνύουν την πολιτική ηγεμονία της κυβέρνησης και την αδυναμία της ΝΔ:

-Πρώτον, η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών (46,5%) θέλει «να δοθεί περισσότερος χρόνος στη σημερινή κυβέρνηση», έναντι 38% που ζητάει «να προχωρήσουμε άμεσα σε πρόωρες εκλογές». "Κόλαφος για την αξιωματική αντιπολίτευση και προσωπικά τον Κυρ. Μητσοτάκη, που έχουν ανάγει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες σε άλφα και ωμέγα της στρατηγικής τους - δεν περνάει μέρα που να μην ζητήσει πρόωρες εκλογές ο αρχηγός της ΝΔ!", σχολιάζουν οι ίδιες πηγές.

-Δεύτερον, το 52,5% θεωρεί ότι κεντρικό θέμα που πρέπει να απασχολεί τη χώρα σήμερα είναι «το μοντέλο ανάπτυξης εντός της ευρωζώνης με τήρηση των συμφωνιών», έναντι 19,5% που θεωρούν κεντρικό θέμα «την κατάργηση του Μνημονίου» και 22,5% που εκτιμούν ότι είναι η «έξοδος από την ευρωζώνη».

"Με άλλα λόγια", επισημαίνουν οι κυβερνητικές πηγές, "αυτό που ζητάει πάνω από το 50% των πολιτών είναι η βασική στρατηγική την οποία διακηρύσσει και υλοποιεί η κυβέρνηση, ενάντια στις καταστροφολογικές κραυγές της ΝΔ: ανάπτυξη εντός ευρωζώνης με τήρηση των συμφωνιών, από όλους. Τόσο από τη χώρα μας όσο και από τους δανειστές".

"Υπάρχει προοπτική για τη χώρα"

Οι πηγές της κυβέρνησης αναφέρουν ότι "σε αυτή την εικόνα συντείνουν και άλλα στοιχεία της συγκεκριμένης δημοσκόπησης: το 53,5% πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει από την κρίση, το 53,3% εκτιμά ότι υπάρχουν διεθνείς συμμαχίες πρόθυμες να υποστηρίξουν την προσπάθεια ανασυγκρότησης της χώρας με αμοιβαίο όφελος, ενώ το 47% πιστεύει ότι με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης η χώρα παραμένει οριστικά στο ευρώ (έναντι 45,5% που βλέπει ακόμη κινδύνους)".

Αυτών δεδομένων, σχολιάζουν ότι "καταγράφεται, δηλαδή, ένα πλειοψηφικό ρεύμα που πιστεύει στην ανάπτυξη και την προκοπή του τόπου, στον αντίποδα της εικόνας που θέλουν να καλλιεργούν η αξιωματική αντιπολίτευση και τα media για την καταστροφή, που διαρκώς έρχεται και ξανάρχεται".

Κατά την ίδια ανάλυση τους, οι κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι "αν τα παραπάνω στοιχεία συνδυαστούν με άλλα, από τις δύο άλλες δημοσκοπήσεις, η βαθιά πολιτική αμηχανία και κρίση της ΝΔ είναι εξηγήσιμες".

Πιο συγκεκριμένα αναφέρουν: "για παράδειγμα, στη δημοσκόπηση της CommonView είναι καθαρό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται σοβαρά σε εκείνους που έχουν εισόδημα 0-600 ευρώ (με 16,40% έναντι 11,20% της ΝΔ). Σημαντικό ποιοτικό στοιχείο, καθώς δείχνει ποια είναι τα κοινωνικά στρώματα τα οποία πρωτίστως στηρίζουν την κυβέρνηση. Αλλά και για έναν ακόμη λόγο: επειδή, όπως είναι γνωστό από τη διεθνή επιστημονική εμπειρία, τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα (για λόγους που έχουν να κάνουν με την πρόσβαση και την ορατότητά τους στο προσκήνιο, καθώς και κοινωνικούς λόγους που παίρνουν και τεχνική μορφή, για παράδειγμα δεν διαθέτουν σταθερό τηλέφωνο), υποεκπροσωπούνται στις δημοσκοπήσεις και τις έρευνες".

Επισημαίνουν ότι αυτό το σοβαρό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ στα στρώματα με χαμηλά εισοδήματα (0-600 ευρώ) "δείχνει ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης, με συγκεκριμένες πολιτικές, με κοινωνικό χαρακτήρα, έχει βρει ανταπόκριση". Επιπλέον, "στην κατηγορία με μηνιαίο εισόδημα 601-1800, την αποκαλούμενη μεσαία τάξη, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, σύμφωνα με την ίδια έρευνα της CommonView, δίνουν μάχη σώμα με σώμα (η ΝΔ προπορεύεται με 1,5%), ενώ στα εισοδήματα πάνω από 1801 ευρώ η ΝΔ είναι μπροστά με 27,30% έναντι 19,10 του ΣΥΡΙΖΑ. Πολύ μεγάλο προβάδισμα έχει η ΝΔ και στους εργοδότες με 44,60% έναντι 10,25% του ΣΥΡΙΖΑ". Κατόπιν αυτών, σχολιάζουν: "Χωρίς να θέλουμε να είμαστε απόλυτοι, είναι φανερό ότι η ψήφος έχει κοινωνικό πρόσημο…".

Τέλος, αναφέρουν ότι ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι απαντήσεις, στην έρευνα της Alco, για το News 24/7, στο ερώτημα: «Πιστεύετε ότι μία κυβέρνηση της ΝΔ με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα είχε χειριστεί με καλύτερο τρόπο το κλείσιμο της συμφωνίας;».  Αρνητικά («σίγουρα όχι» και «μάλλον όχι»), απαντά συνολικά το 54%! Αντίθετα, μόλις το 16% απαντά «μάλλον ναι» και μόλις το 9% «σίγουρα ναι». "Μήπως εκεί στη ΝΔ πρέπει να ξαναδιαβάσουν τις δημοσκοπήσεις και να μην αρκούνται σε επιφανειακούς σχολιασμούς που τους εκθέτουν πολιτικά;", σχολιάζουν οι ίδιες πηγές

"«Αγιογραφία» στο Μητσοτάκη"

Έπειτα από αυτά, οι πηγές της κυβέρνησης σημειώνουν ότι "η ΝΔ, σε προφανή αδυναμία να κάνει πολιτική, πιάνεται από τις δημοσκοπήσεις. Αλλά και αυτές δεν μπορεί να τις διαβάσει σωστά!". Προσθέτουν πως "είναι χαρακτηριστικό ότι όσα διαρρέουν, από την πλευρά του Μοσχάτου, ως σχολιασμός των δημοσκοπήσεων, αναλίσκονται σε μια αγιογραφία του «ηγέτη». Μάλλον επειδή ξέρουν καλά ότι η εικόνα του Κυρ. Μητσοτάκη θέλει ισχυρή τόνωση...".

"Ας μη χαίρεται, λοιπόν, η ΝΔ, για το -όχι και τόσο μεγάλο, άλλωστε- προβάδισμα που της δίνουν οι δημοσκοπήσεις", τονίζουν, σχολιάζοντας επιπλέον ότι "πέραν της φυσιολογικής φθοράς μιας κυβέρνησης που δίνει έναν μεγάλο αγώνα σε εσωτερικά και εξωτερικά μέτωπα, και του οποίου οι καρποί θα φανούν ακόμα πιο καθαρά το αμέσως επόμενο διάστημα, ας μην ξεχνάμε και τις πρόσφατες βρετανικές εκλογές: Ο Τζέρεμι Κόρμπιν, αρχικά υπολειπόταν με πολύ μεγάλα ποσοστά, της τάξης του 20%. Στις κάλπες, όμως, πλησίασε σε απόσταση δύο μόλις μονάδων και οδήγησε την Τερέζα Μέι σε πολιτική ήττα και απώλεια της αυτοδυναμίας".

Οι κυβερνητικές πηγές, κατόπιν αυτών, καταλήγουν: "Ας χαρεί, τώρα, όσο προλάβει, η ΝΔ, με τις δημοσκοπήσεις, γιατί το 2019 θα μιλήσουν οι κάλπες. Και εκεί η χαρά θα της βγει ξινή, γιατί ο λαός έχει και γνώση και κρίση".

ΝΔ: Ο πανικός του Μαξίμου δεν κρύβεται

«Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ολοκλήρωσε με επιτυχία την περιοδεία του στη Θεσσαλία. Διαπίστωσε κι εκεί τη βαθιά απομόνωση του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα και το ισχυρό πολιτικό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό, δηλαδή, που όλοι γνωρίζουν στην Ελλάδα και δεν είναι ανάγκη να αναλύσει ιδιαίτερα τις δημοσκοπήσεις για να το καταλάβει κανείς” απάντησε η ΝΔ στις κυβερνητικές πηγές σημειώνοντας ότι “ο πανικός του Μαξίμου δεν κρύβεται με τίποτα”.

Νωρίτερα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωνε ότι  έχει πέσει "στο κενό η προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να πείσει τους Έλληνες ότι οι αποφάσεις του Eurogroup οδηγούν τη χώρα στην ανάπτυξη και στην έξοδο από τα Μνημόνια".

Όπως, μεταξύ άλλων, υποστήριξαν στελέχη της ΝΔ «οι πολίτες σε όλες τις δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τον θεωρούν απολύτως υπεύθυνο για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται τόσο η χώρα, όσο και οι ίδιοι» και οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι «ο κ. Τσίπρας έχει αποτύχει σε όλα τα επίπεδα. Οι όποιες υποσχέσεις και επικοινωνιακές εξαγγελίες πέφτουν η μια μετά την άλλη στο κενό».

Στο Μοσχάτο επενδύουν ιδιαίτερα στα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που αφορούν στα συγκριτικά στοιχεία μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών, του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη εκτιμώντας ότι «το άλλοτε ισχυρό χαρτί του ΣΥΡΙΖΑ καίγεται. Και μάλιστα η καύση γίνεται τόσο γρήγορα που σύντομα η εικόνα του κ. Τσίπρα θα έχει εξαϋλωθεί». Όπως χαρακτηριστικά τονίζουν στη ΝΔ «το μεγάλο στοίχημα του μεγάρου Μαξίμου για ανάκαμψη, μετά τις αποφάσεις του Eurogroup, όχι μόνο δεν κερδήθηκε, αλλά ταυτόχρονα επιτάχυνε την πορεία απαξίωσης του κ. Τσίπρα».

Στον αντίποδα το Μοσχάτο διαβάζει συντριπτική υπεροχή του Κυριάκου Μητσοτάκη στα ποιοτικά στοιχεία έναντι του πρωθυπουργού «με τα στοιχεία μάλιστα να δείχνουν ότι η  ψαλίδα συνεχώς ανοίγει», προεξοφλώντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης θα πάρει το τιμόνι της χώρας στα χέρια του» αφού «οι μεγάλες διαφορές, που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις, μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, εδραιώνουν στην κοινή γνώμη αυτή την πεποίθηση».

Όπως επισημαίνουν «δεν μπορεί να περνά απαρατήρητο και το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας νικά κατά κράτος τον κ. Τσίπρα, ακόμη και σε μετρήσεις εταιριών δημοσκοπήσεων που δημοσιεύθηκαν από μέσα ενημέρωσης που δεν είναι φιλικά ως προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης». Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα από τη ΝΔ δείχνουν τη δημοσκόπηση   της Prorata που διενεργήθηκε για την «Εφημερίδα των Συντακτών» και η οποία παρουσιάζει δημοσκοπική κατάρρευση τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του κ. Τσίπρα. «Τα στοιχεία της έρευνας, χωρίς ίχνος υπερβολής, θρυμματίζουν τον καθρέφτη μέσα από τον οποίο  έβλεπε και θαύμαζε τον εαυτό του ο πρωθυπουργός» αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Νέα Δημοκρατία, Δημοσκοπήσεις
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

ΝΔ: Η εικόνα του κ. Τσίπρα εξαϋλώνεται

Έρευνα Alco για το News24/7: Απογοήτευση από το Eurogroup, αλλά η ΝΔ δε θα τα πήγαινε καλύτερα

SHARE: