‘Πονοκέφαλος’ τα προαπαιτούμενα για το Μαξίμου

‘Πονοκέφαλος’ τα προαπαιτούμενα για το Μαξίμου
O Αλέξης Τσίπρας sooc

Να μην χαλάσει το κλίμα αισιοδοξίας από τα «αγκάθια» που θα περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα είναι ο βασικός στόχος της κυβέρνησης

Ο χορός των προαπαιτουμένων για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης αρχίζει για το Μέγαρο Μαξίμου, με την κυβέρνηση να καλείται να διαχειριστεί την ευαίσθητη πολιτική και επικοινωνιακή ισορροπία μεταξύ του κλίματος αισιοδοξίας που αρχίσει να εμπεδώνεται στην κοινωνία, αλλά και των δυσάρεστων μέτρων που θα περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο και ενδέχεται να προκαλέσουν προβληματισμό και αντιδράσεις.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό προγραμματισμό, το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που θα οδηγήσουν στην θετική «έκθεση συμμόρφωσης» πριν το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα και όλα δείχνουν πως θα συζητηθεί με διαδικασία «επείγοντος», αφού το χρονοδιάγραμμα ως τις 22 του μηνός έχει αρχίσει να «σφίγγει». Συγκεκριμένα, στόχος της κυβέρνησης είναι να συζητείται το νομοσχέδιο στη Βουλή στις 11 του μήνα, οπότε και θα συνεδριάσει το Euroworking Group, ενώ η ψήφιση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί οπωσδήποτε πριν το Eurogroup. Ταυτοχρόνως, θα πρέπει να έχουν δημοσιευθεί και όλες οι υπουργικές αποφάσεις που συνδέονται με τα προαπαιτούμενα, ώστε η Αθήνα να καταστήσει σαφές στους δανειστές πως δεν ψηφίζει απλώς προαπαιτούμενα και μεταρρυθμίσεις, αλλά τα εφαρμόζει κιόλας, τιμώντας την υπογραφή της.

Διπλός στόχος

Κυβερνητικοί παράγοντες επιμένουν πως είναι σημαντικό να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, καθώς ο στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι διπλός: αφενός, να εκταμιευθεί μες στον Φεβρουάριο η «ενισχυμένη» δόση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, μέρος της οποίας δεν αποκλείεται να κατευθυνθεί στον «κουμπαρά» που συγκροτεί η Αθήνα για να αποφύγει την συζήτηση περί προληπτικής πιστωτικής γραμμής. Αφετέρου, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης σε χρόνο-ρεκόρ και η ενίσχυση του κλίματος αισιοδοξίας και εξόδου της χώρας από την κρίση θα οδηγήσει, αμέσως μετά, σε έκδοση ομολόγων 5ετούς ή 7ετούς διάρκειας –ειδικά αν εντωμεταξύ αναβαθμιστεί η ελληνική οικονομία από τους οίκους αξιολόγησης.

«Αγκάθια»

Βεβαίως, ο δρόμος της συζήτησης και της ψήφισης των προαπαιτουμένων δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Καίτοι ουδείς περιμένει διαφοροποιήσεις βουλευτών μία «ανάσα» πριν δρομολογηθεί η έξοδος της χώρας από το Μνημόνιο, είναι προφανές πως «αγκάθια» όπως η προώθηση ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και για οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, η αυστηροποίηση του «νόμου Κατσέλη» για την προστασία της πρώτης κατοικίας και τον εντοπισμό των «στρατηγικών κακοπληρωτών», η αλλαγή στον τρόπο προκήρυξης των απεργιών στα πρωτοβάθμια σωματεία και η νομική δέσμευση για εφαρμογή της μείωσης του αφορολόγητου νωρίτερα αν διαπιστωθεί απόκλιση από τους στόχους για πλεόνασμα 3,5% δε θα χαροποιήσουν ιδιαιτέρως τους βουλευτές της συμπολίτευσης.

Ταυτοχρόνως, τα προαπαιτούμενα αυτά θα πυροδοτήσουν εκ νέου την πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και κομμάτων της αντιπολίτευσης και θα φέρουν στο προσκήνιο δύσκολα πολιτικά θέματα, όπως η σεναριολογία για επίσπευση της επιβάρυνσης λόγω της μείωσης του αφορολόγητου, αλλά και το «ευαίσθητο» θέμα της πρώτης κατοικίας. Σε κάθε περίπτωση, το μήνυμα που θα εκπέμψει το Μαξίμου προς τους βουλευτές του, αλλά και την κοινωνία, είναι πως τα προς συζήτηση προαπαιτούμενα είναι αποτέλεσμα σκληρής διαπραγμάτευσης, αλλά και τα τελευταία μέτρα πριν την αλλαγή σελίδας και την υπέρβαση της εποχής των Μνημονίων.

Φωτογραφία: sooc.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα