Πως αποσυνδέεται η συμφωνία από την προεδρική εκλογή και πως όλα συνδέονται με το σημερινό Eurogroup

Πως αποσυνδέεται η συμφωνία από την προεδρική εκλογή και πως όλα συνδέονται με το σημερινό Eurogroup
Business Forum Greece - Turkey in Athens, Greece on December 5, 2014. / Forum - , 5 2014. sooc

Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά όσον αφορά στην έναρξη της κρίσιμης διαδικασίας για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας. Τα σενάρια και τα πιθανά επόμενα βήματα της κυβέρνησης. Διαβάστε το ρεπορτάζ του NEWS247

Η κυβέρνηση αποσυνδέει τη συμφωνία με τους πιστωτές από την προεδρική εκλογή, όλες οι εξελίξεις όμως συνδέονται με και θα κριθούν στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup.

Της Βίκυς Σαμαρά

“Tώρα το πρόβλημα μας είναι ακριβώς να απομακρύνουμε την πολιτική αβεβαιότητα εκλέγοντας Πρόεδρο Δημοκρατίας από την τωρινή Βουλή, κλείνοντας την τελευταία αξιολόγηση του μνημονίου και υπογράφοντας συμφωνία για την επόμενη μέρα”, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά τη χθεσινή ομιλία του λίγο πριν την ψήφιση του προϋπολογισμού με 155 “ναι”, συμπεριλαμβανομένου αυτού της ανεξάρτητης Κατερίνας Μάρκου, συν το “παρών” του Γρηγόρη Ψαριανού.

Η σειρά με την οποία ιεράρχησε τα γεγονότα ο πρωθυπουργός ήταν ενδεικτική του τρόπου με τον οποίο προχωρά η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση, σταθμός όχι όμως σίγουρο τέλος της οποίας είναι η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης σήμερα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η σειρά των γεγονότων ενδεχομένως εξελιχθεί ως εξής:

Πρώτα στόχος είναι στο Eurogroup να επιτευχθεί οποιαδήποτε συμφωνία, είτε αυτή αφορά όπως επιθυμεί η Αθήνα στο ενδεχόμενο τεχνικής παράτασης μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, είτε όπως πιέζουν οι δανειστές εξάμηνης συνέχισης του τρέχοντος μνημονίου, είτε τα βρουν στη μέση, δηλαδή στο τρίμηνο. Το τελευταίο ενδεχόμενο δεν είναι διόλου απίθανο, καθώς η κυβέρνηση μπορεί να το αιτιολογήσει ως αποτέλεσμα ενός συμβιβασμού κατόπιν ισχυρών πιέσεων και να το αξιοποιήσει στο πλαίσιο της στρατηγικής της για την αναζήτηση των 180 ή σε περίπτωση αποτυχίας των εκλογικών διλημμάτων που θα θέσει στους ψηφοφόρους.

Το επόμενο βήμα θα είναι να πέσει στο τραπέζι όνομα υποψηφίου Προέδρου μέσα στο Δεκέμβριο και να ληφθεί η οριστική απόφαση για την επίσπευση της προεδρικής εκλογής, ώστε μόλις ανοίξει η Βουλή στις 7 Ιανουαρίου να ξεκινήσει η διαδικασία, με πιθανή ημερομηνία της πρώτης ψηφοφορίας τη 12η ή 15η Ιανουαρίου και τις δύο επόμενες ψηφοφορίες ανά πέντε ημέρες. Μέχρι τις 22 ή 25 Ιανουαρίου δηλαδή αναμένεται να έχουν τελειώσει όλα.

Προς τους βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης και τους ανεξάρτητους θα τεθούν ανάλογα και με το χρονοδιάγραμμα που θα έχει στο μεταξύ προκύψει ισχυρά διλήμματα. Δεν είναι βέβαιον όμως πως θα εξελιχθούν σήμερα τα πράγματα στο Eurogroup.

Είναι πιθανόν να μπει και επισήμως στο τραπέζι το σενάριο της εξάμηνης παράτασης, το οποίο την περασμένη Πέμπτη δεν ετέθη παρά μόνο προφορικά από εκπροσώπους ορισμένων βόρειων χωρών στο Euroworking Group, ενώ λίγο νωρίτερα είχε διαρρεύσει ως ντοκουμέντο της Ευρωζώνης στο πρακτορείο Reuters σε μία σαφή κίνηση πίεσης. Πάντως κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup είναι πολύ πιθανή πλέον η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, ενώ αξιολογούν ως θετική την πληροφορία ότι ενδεχομένως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να μην εκπροσωπήσει ο Ρισί Γκογιάλ (η στάση του οποίου φέρεται να έχει εκνευρίσει ακόμη και τον “ψυχρόαιμο” Γκίκα Χαρδούβελη), αλλά ο παλιός γνώριμος της Αθήνας Πολ Τόμσεν.

πηγή φωτογραφίας: sooc

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα