Πού το πάει και πώς θα πορευθεί το 2022 ο Νίκος Ανδρουλάκης

Πού το πάει και πώς θα πορευθεί το 2022 ο Νίκος Ανδρουλάκης
Ο Νίκος Ανδρουλάκης Stelios Misinas / SOOC

Γιατί ο Νίκος Ανδρουλάκης θέλει να απεμπλακεί από τις συζητήσεις μετεκλογικών σεναρίων και πώς προσδοκά να αυξήσει τα ποσοστά του κόμματος.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης το 2022 θα κινηθεί με πολύ προσεκτικά βήματα ανάμεσα στις συμπληγάδες του διπολισμού.«Πυξίδα» του θα είναι εντολή που έλαβε από του ψηφοφόρους στις εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου για «αυτόνομη πορεία», ενώ θα επιδιώξει με τις πολιτικές του θέσεις να «δημιουργήσει χώρο» στο κέντρο του πολιτικού σκηνικού. Όσον αφορά το εσωτερικό του κόμματος δυο λέξεις κυριαρχούν: Ενότητα και ανανέωση.

Όχι στην «μετεκλογική» συζήτηση

Αυτά ήταν τα στοιχεία που προέκυψαν από την πρώτη συνέντευξη για φέτος, που παραχώρησε χθες στην τηλεόραση του ALPHA. Εκεί ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής φάνηκε ότι έχει διάθεση να «κόψει τις συζητήσεις» που θέλουν το Κίνημα Αλλαγής δυνητικό σύμμαχο είτε του Κυριάκου Μητσοτάκη, είτε του Αλέξη Τσίπρα. Για τον λόγο αυτό αποσαφήνισε ότι το κόμμα του δεν πορεύεται με βάση τα όποια σενάρια υπάρχουν για το μετεκλογικό σκηνικό. Σχολίασε πως «ο κ.Μητσοτάκης έχει κάψει από τώρα την απλή αναλογική και έχει ανακοινώσει δεύτερες και τρίτες εκλογές. Εμείς δεν θα μπούμε σε αυτό το παιχνίδι», ενώ τόνισε επίσης πως «το κόμμα μας να ξαναγίνει πρωταγωνιστής και να αντικαταστήσει την κυβέρνηση της Ν.Δ μια σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση». Αυτά τα στοιχεία σε συνδυασμό με το ότι για το επόμενο διάστημα δεν προβλέπεται καμία συνάντηση του Νίκου Ανδρουλάκη είτε με τον πρωθυπουργό, είτε με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης δείχνουν την ξεκάθαρη πρόθεση της ηγεσίας του ΚΙΝ.ΑΛ να «κλείσει» αυτό το μέτωπο.

Ισορροπίες

Ο Νίκος Ανδρουλάκης υπήρξε προσεκτικός στις διατυπώσεις του. Αφού δεν αναφέρθηκε σε κάποια θέση αρχής που αντιτίθεται στην προοπτική της κυβερνητικής συνύπαρξης του ΚΙΝ.ΑΛ είτε με το ένα, είτε με το άλλο κόμμα. Παράλληλα ο Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε πως «το στίγμα μας το πολιτικό είναι η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία». Μια έκφραση που ναι μέν οριοθετεί πολιτικά το Κίνημα Αλλαγής, όμως από την άλλη «χωράει» πολλές ερμηνείες. Αφού σε πανευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχουν παραδείγματα ευρωπαϊκών σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων που κυβερνούν με συντηρητικά αλλά και παραδείγματα συμμαχιών με κόμματα της αριστεράς. Πάντως η κριτική που άσκησε σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ ήταν …απολύτως ζυγιασμένη. Δηλώνοντας πως η Ν.Δ κυβερνά και «χειρίζεται τα πράγματα με τρόπο ελιτίστικο» ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ «χρησιμοποιεί τον λαϊκισμό». Επίσης κατηγόρησε αμφότερους για τοξικές συγκρούσεις.

Δημιουργία χώρου

Με βάση τα παραπάνω ο νέος πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής φαίνεται πως θα επιχειρήσεις με την διατύπωση συγκεκριμένων θέσεων για τα τρέχοντα προβλήματα να «φτιάξει χώρο» στο κέντρο της πολιτικής σκηνής. Δηλαδή να μην υιοθετεί είτε την άποψή της Ν.Δ, είτε την άποψη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά να βρίσκεται «κάπου στην μέση».

Είναι χαρακτηριστική για παράδειγμα η θέση που διατύπωσε για το ζήτημα των test ανίχνευσης του Covid 19. Ανέφερε – συγκριτικά με τις θέσεις που έχουν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση- ότι προκρίνει «ένα μεικτό σύστημα». Ζητώντας διάθεση δωρεάν test για τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες μέσω του ΕΟΔΥ και να μπεί πλαφόν στις τιμές του PCR στα 40 ευρώ, ενώ η κυβέρνηση έχει προτείνει 47 ευρώ. Έτσι άσκησε κριτική στην Ν.Δ λέγοντας ότι «τόσους μήνες μας είχε η κυβέρνηση να πληρώνουμε 60 ευρώ το PCR», ενώ εξέφρασε την αντίθεσή του με την θέση του ΣΥΡΙΖΑ για συνταγογράφηση των τεστ λέγοντας πως «η θέση όλα δωρεάν δεν υπάρχει πουθενά πλην της Δανίας».

Αντίστοιχη προσέγγιση είχε και για το θέμα του κατώτατου μισθού. Κατηγόρησε την κυβέρνηση πως προσπαθεί να δημιουργήσει πολιτικούς ομήρους ανακοινώνοντας γενικόλογα μια δεύτερη αύξηση μέσα στο 2022. Έτσι ζήτησε να γίνει η άυξηση του κατώτατου μισθού άμεσα. Από την άλλη όμως υποστήριξε ότι η αύξηση πρέπει να γίνει «με ρήτρες που αφορούν μόνον τον κατώτατο μισθό και όχι να δημιουργήσει περεταίρω κλιμάκωση» συμφωνώντας με την αντίληψη ότι αυτό θα συμβάλλει στην αύξηση του μισθολογικού κόστους και την αύξηση της ανεργίας. Διαφωνώντας έτσι με την προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ που προτείνει αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ που θα συμπαρασύρει το σύνολο των μισθολογικών κλιμακίων.

Στο εσωτερικό

Προσεκτικές κινήσεις φαίνεται πως θα κάνει ο Νίκος Ανδρουλάκης και στο εσωτερικό του κόμματός του. Αν και έχει λάβει ισχυρή εντολή λόγω του μεγάλου ποσοστού των ψήφων που έλαβε στις 12 Δεκεμβρίου, ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ θέλει αυτό να επισφραγιστεί με ένα ισχυρό αποτέλεσμα στις επόμενες εκλογές. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά θεωρεί την επερχόμενη εκλογική διαδικασία ως την «μόνη δημοσκόπηση» που αναγνωρίζει εκτιμώντας πως το αποτέλεσμα θα δείξει ότι «το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε». Πάντως δεν διευκρίνισε ποιο εκλογικό ποσοστό θα πιστοποιήσει κάτι τέτοιο.

Υπάρχει χώρος για αξιοποίηση του Γιώργου Παπανδρέου και του Ανδρέα Λοβέρδου, δηλώνει ο Νίκος Ανδρουλάκης Eurokinissi

Αν και ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει ως βασική προτεραιότητα αυτή την περίοδο την ενίσχυση και αναδιοργάνωση του μηχανισμού του Κινήματος Αλλαγής, αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα να ανακοινώσει το ποιοι θα καταλάβουν τις θέσεις κλειδιά στο κόμμα. Ξεκαθαρίζοντας ότι το βασικό στοιχείο θα είναι η ανανέωση, αφού με βάση αυτό το σύνθημα εκλέχθηκε. Προσδοκά σε μία «σφιχτή» ομάδα όπως ανέφερε πράγμα που προδιαθέτει για αξιοποίηση προσώπων της απολύτου εμπιστοσύνης του. Παρόλα αυτό – όπως δήλωσε – θα αξιοποιηθούν και οι συνυποψήφιοί του Ανδρέας Λοβέρδος και Γιώργος Παπανδρέου. Δίχως όμως κανένα σημάδι να δείχνει ότι θα συμπεριλαμβάνονται αμφότεροι στον κεντρικό ηγετικό μηχανισμό. Τέλος ανέφερε ότι το θέμα της ονομασίας του κόμματος θα επιλυθεί στο επερχόμενο συνέδριο και θα περιέχει την λέξη «ΠΑΣΟΚ». Κάτι που ο Νίκος Ανδρουλάκης φαίνεται πως θεωρεί απαίτηση της βάσης. Πάντως της ονομασίας δεν φαίνεται να είναι από αυτά που η νέα ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ θεωρεί επείγοντα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα