Προ ημερησίας για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού ζητά ο Μητσοτάκης

Προ ημερησίας για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού ζητά ο Μητσοτάκης
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΗΣ NOVARTIS/ ΟΜΙΛΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ (Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ) Eurokinissi

Ο πρόεδρος της ΝΔ επέμεινε ότι η κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών πρέπει να συνδυαστεί με το δικαίωμα στους Ελληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους. Χαρακτήρισε την υπόθεση Novartis πολιτική σκευωρία και ανακοίνωσε την αποχώρηση της ΝΔ από τη διαδικασία.

Αίτημα διεξαγωγής προ ημερησίας συζήτησης με μόνο αντικειμένο την ψήφο των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό ανακοίνωσε ότι καταθέτει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την υπόθεση Novartis, από την οποία στη συνέχεια η αξιωματική αντιπολίτευση αποχώρησε.

Δήλωσε ότι προβαίνει σε αυτή την κίνηση επειδή δεν έχει άλλο τρόπο να φέρει τον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή να απαντήσει στην πρόταση της ΝΔ να συνδυαστεί η κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών με την ψηφο στους Ελληνες του εξωτερικού από τον τόπο διαμονής τους. Δήλωσε επίσης βέβαιος πως ο ίδιος ως πρωθυπουργός θα προχωρήσει ούτως ή άλλως σε αυτή τη ρύθμιση μετά τις εθνικές εκλογές εκτιμώντας: “Γιατί πιστέψτε με οι εκλογές δε θα αργήσουν. Κανείς ούτε ο κ.Τσίπρας δεν πιστεύει ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν στο τέλος της θητείας.”

Ο κ.Μητσοτάκης σημείωσε ότι η ΝΔ έχει προτείνει εδώ και δύο χρόνια το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών και τη δυνατότητα ψήφου στους Ελληνες εξωτερικού που είναι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

“Αποφύγατε να απαντήσετε. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έλεγε ότι η κατάτμηση της Β’ Αθηνών αποτελεί θεσμική τομή. Παραβιάζετε ανοιχτές θύρες. Εχω ζητήσει την κατάτμηση της Β’ Αθηνών από το 2004 όταν πρωτοεξελέγην βουλευτής”, είπε.

“Είναι όμως εξίσου σημαντικό να αποκαταστήσουμε την αδικία σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας που δεν μπορούν να δαπανήσουν ένα δυσβάσταχτο ποσό για να έρθουν να ψηφίσουν. Εχουν κάθε δικαίωμα να θέλουν να συνδιαμορφώσουν το μέλλον της πατρίδας μας γιατί στην Ελλάδα θέλουν να επιστρέψουν”, πρόσθεσε και ανακοίνωσε το αίτημα προ ημερησίας.

Οσον αφορά στην υπόθεση Novartis, ο κ.Μητσοτάκης έκανε λόγο για πολιτική σκευωρία και απόπειρα δημιουργίας παρακράτους από την κυβέρνηση. Χαρακτήρισε τον κ.Τσίπρα “ενορχηστρωτή αυτής της σκευωρίας” και τον κατηγόρησε ότι “για δεύτερη φορά δεν είχε το θάρρος να καθίσει στο έδρανο του πρωθυπουργού να ακουσει τους δέκα. Κρύφτηκε στο γραφείο του” .

Ο κ.Μητσοτάκης είπε επίσης: “Είχα προβλέψει ότι αυτή η άθλια σκευωρία θα κατέληγε σε δέκα κάλπες ντροπής. Σήμερα επιβεβαιωνόμαστε πλήρως” και πρόσθεσε: “Αποφασίσατε τη σύσταση της προανακριτικής κρίνοντας προφανώς ότι η Βουλή είναι αρμόδια. Και τώρα που έπεσαν οι μάσκες, πάτε να βγάλετε την υπόθεση από πάνω σας και έρχεται σήμερα να μας πει ο Τσίπρας ότι δεν έχει αρμοδιότητα η Βουλή, αλλά η δικαιοσύνη. Αλλά σας ερωτώ: Δεν ερευνά ήδη η Δικαιοσύνη την υπόθεση; Δεν έχει ζητήσει ήδη ο εισαγγελέας ως όφειλε, το άνοιγμα των λογαριασμών δέκα πολιτικών προσώπων”.

Υποστήριξε ότι μοναδικός στόχος της κυβέρνησης ήταν να συκοφαντηθούν πρόσωπα και να δημιουργηθούν εντυπώσεις. “Η κυβέρνηση έπεσε στην παγίδα την οποία η ίδια έστησε. Εστειλε την υπόθεση στη Βουλή με το άρθρο 86 του Συντάγματος, αλλά η επιτροπή αρνήθηκε την εφαρμογή του ίδιου άρθρου γιατί προβλέπει την απάλειψη του αξιόποινου των πράξεων. Τι σας εμπόδιζε να τις ελέγξετε και να αποφασίσετε στη συνέχεια αν θα παραγραφούν; Η απάντηση είναι ότι θα αποκαλυπτόταν η σκευωρία που στήσατε με τους τρεις κουκουλοφόρους. Θα αποκαλύπτονταν η σκευωρία και οι ίδιοι οι σκευωροι”, είπε και ανακοίνωσε την αποχώρηση της ΝΔ από τη διαδικασία.

“Δεν θα συμμετέχουμε σε μία ψηφοφορία φιάσκο με δέκα κάλπες ντροπής. Μείνετε να ψηφίσετε μαζί με τον Καμμένο που δεν εμφανίστηκε καν σε αυτή την αίθουσα”, δήλωσε ο κ.Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

” Οταν η ΝΔ αναλάβει τη διακυβέρνηση να είστε σίγουροι ότι θα πέσει άπλετο φως σε αυτή την υπόθεση. Δεν το λέω εκδικητικά. Θα το κάνει ούτως ή άλλως η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, γιατί θα το διεκδικήσουν αυτοί που συκοφαντήθηκαν”.

Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι: “Σαν το οξύ διαβρώνετε σταγόνα σταγόνα τα θεμέλια του δημοκρατικού πολιτεύματος” και υποστήριξε πως: “Θέλετε να οδηγήσετε τη χώρα σε διχασμό. Κρατάτε κάθε μέρα ζωντανή τη χειρότερη μορφή του Αυριανισμού” .

Χαρακτήρισε επίσης ψέματα τα περί τέλους των μνημονίων και καθαρής εξόδου και δήλωσε: “Δε ζητώ από τους πολίτες κομματική συστράτευση, αλλά εθνική συμπόρευση”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα