Προανακριτική – Ξένη Δημητρίου: Δεν μίλησα εγώ για “Ρασπούτιν”

Προανακριτική – Ξένη Δημητρίου: Δεν μίλησα εγώ για “Ρασπούτιν”
Στιγμιότυπο από την Προανακριτική Επιτροπή. Φωτό Αρχείου Eurokinissi

Σε διαφορετική κατεύθυνση από τα όσα έχουν πεί η Ε.Ράϊκου και ο Γ.Αγγέλης, κινήθηκε η κατάθεση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου στην προανακριτική επιτροπή για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Αντίβαρο στις μαρτυρίες των εισαγγελικών λειτουργών Γιαννη Αγγέλη και Ελένης Ράϊκου, στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για την διερεύνηση τυχόν ευθυνών του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, θα αποτελέσει η μαρτυρία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου, που συνεχίστηκε σήμερα για δεύτερη ημέρα.

Θυμίζουμε ότι οι Γ.Αγγέλης και Ε.Ράϊκου, με τις καταθέσεις τους στην προανακριτική επιτροπή έχουν περιγράψει πρακτικές παρεμβάσεων από την πλευρά του υπουργείου Δικαιοσύνης από το 2016 έως και το 2018, αν και μόνον η Ελένη Ράϊκου έχει αναφερθεί ονομαστικά στον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Ο Ι.Αγγέλης έχει αναφερθεί σε πρόσωπο που ήταν στην ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης και ήταν γνωστός ώς ‘Ρασπούτιν”.

Περί “Ρασπούτιν”

Απαντώντας στις ερωτήσεις των βουλευτών – μελών της επιτροπής, η Ξένη Δημητρίου, σύμφωνα με πληροφορίες, άφησε αιχμές για την Ε.Ράικου για απόκρυψη εγγράφων ενω διέψευσε ότι η ίδια έχει κατονομάσει με το παρωνύμιο “Ρασπούτιν” τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Χαρακτηριστικά φέρεται να είπε ότι “αν ο Αγγελής είπε ότι από εμένα έμαθε για Ρασπούτιν είναι απολύτως ψευδές”. Θυμίζουμε ότι ο Γ.Αγγέλης ήταν επόπτης της εισαγγελίας διαφθοράς.

Παράλληλα αναφέρθηκε στην πρώην εισαγγελέα διαφθοράς Ελένη Ράϊκου υποστηρίζοντας πως ” δύο μέρες πριν την παραίτηση της σε επαφές και συζητήσεις που είχε μαζί μου συμπεριφεροταν σαν να έβλεπε την συνέχιση της θητείας της για μια ακόμη διετία ως βέβαια” κάτι που στην συνέχεια δεν επιβεβαιώθηκε αφού παραιτήθηκε και αντικαταστάθηκε από την Ελένη Τουλουπάκη. Σύμφωνα πάντα με την μαρτυρία της “η κυρία Ράικου στην αναφορά παραίτησης της αναφέρθηκε σε συμφέροντα  υπονοώντας την υπόθεση της Novartis” όμως τα δημοσιεύματα που υπήρξαν εναντίον της αναφέρονταν “σε αβλεψία και παράλειψη της, για απόκρυψη χιλιάδων εγγράφων που αφορούσαν  την υπόθεση Παπαντωνίου” για την υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Η Ξένη Δημητρίου αποδέχθηκε ότι υπήρχαν προβλήματα στην λειτουργία της εισαγγελίας σημείωσε όμως πως “ειναι αδικο  να φορτώνει  ο Αγγελης τις εκκρεμότητες από 2015 και το 2016 στην Τουλουπακη και τους επίκουρους”.

Για την συνάντηση της Βιέννης

Επικριτική όμως ήταν η Ξένη Δημητρίου και για τον Γιάννη Αγγέλη. Αναφερόμενη στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Βιέννη προκειμένου να υπάρξει πληροφόρηση από τις αμερικανικές αρχές για την υπόθεση Novartis. Σύμφωνα με όσα φέρεται να κατέθεσε  «ο Αγγελής πήγε εκεί μετά από αίτημα δικό του με προκαθορισμένη απόφαση να ζητήσει από τους Αμερικανούς ότι η ανταλλαγή εγγράφων και λοιπών αποδεικτικών στοιχείων θα γινόταν μέσω Eurojust ή μέσω της οδού της δικαστικής συνδρομής. Δεν κατανοούσε ή δεν ήθελε να αποδεχθεί την ανταλλαγή πληροφοριών. Οι Αμερικανοί τα έχασαν, όπως μου μετέφεραν οι εισαγγελείς, δηλαδή η Ελένη Τουλουπάκη και οι επίκουροι».

Συνολικά η Ξένη Δημητρίου σημείωσε ότι “ο εισαγγελέας δεν να καθηλωνεται από εμμονές και πρέπει να είναι γενναίος. Πρεπει να διαθέτει αυτοθυσία. Ο εισαγγελέας έρχεται αντιμέτωπος με ότι πιο στρεβλό γεννά η κοινωνία μας.  Το έγκλημα. Πρέπει να έχει αντοχές, δυνάμεις και να μην τα παρατάει με το πρώτο κακό δημοσίευμα. Την ομιλούσα την έχουν ραπισει με ψεύτικες ειδήσεις και κάνεις δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να ζητήσει συγγνώμη. Έχω δεχθεί απειλές αλλά ποτέ δεν διανοήθηκα να κάνω πίσω σε υπόθεση. Ο εισαγγελέας πρέπει να έχει πολύ καθαρή συνείδηση για να αντέξει. Έμεινα προσηλωμένη καθε φορα στον στοχο μου παρα τις επιθέσεις για να μην “σκοτώσω “τις υποθέσεις. Οι  ενέργειες της κυρίας Ραικου σε βάρος των εισαγγελέων που προσπαθούσαν να βγάλουν άκρη (σ.σ στην υπόθεση Novartis) και του κυρίου Αγγελή μετέπειτα, έχουν το βάρος ότι εξαιτίας τους αγκωμαχησαν συνάδελφοι που προσπαθούσαν να φέρουν σε πέρας την υπόθεση”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα