Προμετωπίδα για τον ΣΥΡΙΖΑ τα θέματα της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας

Προμετωπίδα για τον ΣΥΡΙΖΑ τα θέματα της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας
Η κυβερνητική πολιτική έχει πλήξει το κύρος της δικαιοσύνης εκτιμούν στην Κουμουνδούρου Eurokinissi

Η υπόθεση Λιγνάδη, το σκάνδαλο Novartis και οι εκθέσεις των διεθνών οργανισμών για τα Μέσα Ενημέρωσης στην Ελλάδα, ζητήματα αιχμής για την αξιωματική αντιπολίτευση.

Τα θέματα που σχετίζονται με την δικαιοσύνη και την δημοκρατία θα βρεθούν το επόμενο διάστημα στο επίκεντρο του πολιτικού λόγου του ΣΥΡΙΖΑ. Αν και τις τελευταίες ώρες στην Κουμουνδούρου παρακολουθούν τις εξελίξεις στα πύρινα μέτωπα, όπως κατέδειξε και η ανάρτηση που έκανε στα social media o Αλέξης Τσίπρας.

Η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί ότι υφίσταται πλέον τεράστια σώρευση φαινομένων που δείχνουν την βαθιά κρίση στην οποία έχει οδηγήσει αυτούς τους πολιτειακούς πυλώνες η κυβερνητική πολιτική.

Η υπόθεση Λιγνάδη

Η υπόθεση Λιγνάδη, δηλαδή η αποφυλάκιση του καταδικασμένου για 2 βιασμούς πρώην διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, θεωρείται στην αξιωματική αντιπολίτευση ως η πλέον κραυγαλέα ένδειξη αφού συνεχίζει να προκαλεί έντονες και υπερ-κομματικές κοινωνικές αντιδράσεις. Εκθέτοντας από την μία την κυβέρνηση από την άλλη όμως υπονομεύοντας το κύρος της δικαιοσύνης.

Αυτά την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση έχει πολλάκις κάνει υποδείξεις στην δικαιοσύνη για σειρά ζητημάτων ιδίως όσα σχετίζονται με το σκάνδαλο Novartis. Στην υπόθεση αυτή επισημαίνεται πως καταγράφθηκε το φαινόμενο διαρροών προς τα ΜΜΕ που αποδόθηκαν σε δικαστικούς λειτουργούς σχετικά με το παραπεμπτικό βούλευμα για τον Δ.Παπαγγελόπουλο που αποδείχθηκαν ψευδείς αφού στο κατηγορητήριο για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης δεν περιλαμβάνονταν ότιδήποτε που να αφορούσε την παραπομπή 10 πολιτικών προσώπων για το σκάνδαλο της φαρμακευτικής εταιρίας. Παρόλα αυτά στην Βουλή προχθές ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας αρνήθηκε να ερευνήσει το θέμα και το πώς προέκυψαν οι «διαρροές».

Ένα ακόμη σημαντικό «μέτωπο» για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτό που σχετίζεται με την λειτουργία της δημοκρατίας. Ιδίως μάλιστα ενόψει της επετείου της αποκατάστασης του πολιτεύματος στις 24 Ιουλίου. Η αξιωματική ασκεί κριτική για τον τρόπο που η κυβέρνηση λειτουργεί στο πλαίσιο των θεσμών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ότι η κυβέρνηση εδώ και 5 μήνες επιμένει να …αγνοεί την πρόταση που έχει καταθέσει ο Αλέξης Τσίπρας για την σύσταση διακομματικής επιτροπής ελέγχου και λογοδοσίας για τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Στην ίδια λογική ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την συνεχή «κατρακύλα» της χώρας όσον αφορά τα ζητήματα της ενημέρωσης. Γεγονός που έχει καταγραφεί στις εκθέσεις διεθνών οργανισμών όπου η χώρα καταλαμβάνει την … 108η θέση αλλά και στις αποτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

"Θα σας ταράξουμε στην πολιτική ψυχραιμία" δήλωσε πρόσφατα από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας Eurokinissi

Περί τοξικού λόγου

Στην Κουμουνδούρου εντωμεταξύ σχολιάζουν μάλλον σκωπτικά τις συνεχείς αναφορές της Νέας Δημοκρατίας αλλά και του Κυριάκου Μητσοτάκη, προσωπικά, στον υποτιθέμενο «τοξικό λόγο» του ΣΥΡΙΖΑ. Ένα επιχείρημα που το Μέγαρο Μαξίμου έχει επιστρατεύσει τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ το μνημόνευσε για μία φορά ακόμη ο πρωθυπουργός στην χθεσινή του παρέμβαση στην Βουλή. Όπως λένε η κυβέρνηση μιλά για τοξικότητα όμως οφείλει να πει και …πού την εντοπίζει, αφού τόσο οι ανακοινώσεις όσο και τα πολιτικά επιχειρήματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι μακριά από μια τέτοια λογική.

Θυμίζουν μάλιστα και την πρόσφατη αναφορά του Αλέξη Τσίπρα που ξεκαθάρισε από το βήμα της Βουλής ότι «θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα, θα σας ταράξουμε στην πολιτική ψυχραιμία, τη νηφαλιότητα και την υπευθυνότητα. Δεν θα παρασυρθούμε στον τοξικό σας κατήφορο, είναι επικίνδυνος για τη Δημοκρατία». Μάλιστα επισημαίνουν ότι η μόνη πηγή τοξικού λόγου είναι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Θυμίζοντας την προσπάθεια να εμπλέξει τον ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και στην εμπρηστική επίθεση στον ραδιοφωνικό σταθμό Real.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ερμηνεύει πολιτικά την τακτική αυτή της Νέας Δημοκρατίας. Εκτιμώντας ότι στόχος της είναι η «νεκρανάσταση» του περίφημου «αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου». Μια επανάληψη δηλαδή της λογικής που είχε η Νέα Δημοκρατία το 2019, στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προτίθεται να εμπλακεί και να παρασυρθεί.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα