Προνόμια για εμβολιασμένους: Οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης

Προνόμια για εμβολιασμένους: Οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης Eurokinissi

Πρόσβαση σε περισσότερους χώρους θα έχουν όσοι εμβολιάστηκαν κατά του κορονοϊού. Ο πρωθυπουργός ανακοινώνει τις αποφάσεις της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσίασε τα μέτρα για την ενθάρρυνση των εμβολιασμών. Είχε προηγηθεί η πρωινή σύσκεψη στο Μαξίμου όταν και “κλείδωσαν” οι διευκολύνσεις, με στόχο να πειστούν όλο και περισσότεροι πολίτες να εμβολιαστούν.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ειδικότερα προπληρωμένη κάρτα ύψους 150 ευρώ για τους 940.000 νέους ηλικίας 18- 25 ετών που θα κάνουν έστω και μία δόση του εμβολίου μέσα στο 2021.

Η κυβέρνηση δε χρησιμοποιεί τον όρο “προνόμια”, αλλά κάνει λόγο για “διευκολύνσεις”, καθώς το σκεπτικό είναι ότι δεν θα περιορίζονται οι ελευθερίες όσων δεν έχουν εμβολιαστεί, αλλά θα μπορούν να προβούν σε διάφορες δραστηριότητες πιο εύκολα όσοι θα έχουν κάνει το εμβόλιο.

Το γεγονός δε ότι θα επιτρέπεται στους εμβολιασμένους η πρόσβαση σε κλειστούς χώρους χωρίς μάσκα, την ώρα που οι μάσκες επιστρέφουν για τους εσωτερικούς χώρους σε Ισραήλ λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, δεν είναι σύμφωνα με την κυβέρνηση παράδοξο, καθώς στόχος είναι να ενθαρρυνθούν όσοι περισσότεροι πολίτες να εμβολιαστούν.

Αποδεικτικό του πλήρους εμβολιασμού θα αποτελεί το ψηφιακό πιστοποιητικό με τον κωδικό QR. Τίθεται βεβαίως το ερώτημα πως και από ποιον θα γίνεται ο έλεγχος. Ωστόσο στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι και οι ίδιες οι επιχειρήσεις διασκέδασης κλπ θα θελήσουν να επιβάλλουν περιορισμούς στους μη εμβολιασμένους, προκειμένου να αποφευχθεί ένα ακόμη lockdown.

Έτσι το σενάριο που εξετάζεται, είναι οι ίδιες οι επιχειρήσεις εστίασης κλπ να σκανάρουν με μια ειδική εφαρμογή που θα κατεβάζουν από το gov.gr στο κινητό τους τον κωδικο QR του πιστοποιητικού εμβολιασμού των πελατών. Εφόσον ο πελάτης έχει εμβολιαστεί πλήρως και έχουν περάσει 15 ημέρες από τη δεύτερη δόση, θα ανάβει “πρασινο”, αλλά δεν θα φαινονται τα στοιχεία του.

Στην παρουσίαση μετέχουν η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα