Προσφυγικό: Τα μηνύματα Πάλμερ, Πάιατ, Καραμανλή από την Αλεξανδρούπολη

Προσφυγικό: Τα μηνύματα Πάλμερ, Πάιατ, Καραμανλή από την Αλεξανδρούπολη
Matthew Palmer, Geoffrey Pyatt, Gregory Plefdger, Brigid Ryan και Κώστας Καραμανλής

Σαφή συμβολισμό είχε η επίσκεψη Πάλμερ, Πάιατ, Καραμανλή κατά την οποία ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ στήριξε ευθέως την Ελλάδα απέναντι στην Τουρκία για το μεταναστευτικό

Τριπλή σημασία για το προσφυγικόμεταναστευτικό, τα ενεργειακά και τις επενδύσεις είχε η χθεσινή επίσκεψη του Βοηθού Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Matthew Palmer, του Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Geoffrey Pyatt, του Γενικού Πρόξενου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Gregory Plefdger και της Πολιτικής Συμβούλου της Πρεσβείας των ΗΠΑ Brigid Ryan, μαζί με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Βουλευτή Σερρών, κ. Κώστα Καραμανλή στην Αλεξανδρούπολη.

Ο κ.Πάλμερ στις δηλώσεις του ήταν καταπέλτης κατά της Τουρκίας. «Η ανεξέλεγκτη μετακίνηση χιλιάδων ανθρώπων που παραπλανήθηκαν ώστε να πιστεύουν ότι ο δρόμος προς την Ευρώπη είναι ανοιχτός, είναι θεμελιωδώς αποσταθεροποιητική, μη βιώσιμη και πρέπει να αλλάξει», τόνισε. Σημείωσε επίσης μεταξύ άλλων:  «Όπως ξεκαθάρισε ο Πρόεδρος (Τραμπ), η Ελλάδα έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπιστεί τα σύνορα της. Προσωπικά έχω εντυπωσιαστεί από τον επαγγελματισμό των ελληνικών σωμάτων ασφαλείας που έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα, με τον τρόπο που αντιμετωπίζουν μια σειρά από πολύ δύσκολες καταστάσεις. Η Ελλάδα έχει τη στήριξη μας σε ό,τι κάνει τόσο εδώ, στον Έβρο, όσο και στο Αιγαίο προκειμένου να διασφαλίσει την ασφάλεια των συνόρων της».

Την ίδια στιγμή ο επίσημος λογαριασμός της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα έκανε retweet τις δηλώσεις του κ.Καραμανλή για το σαφή συμβολισμό της επίσκεψης σε μία συγκυρία κρίσιμη για τις ακριτικές περιοχές.

Οι ΗΠΑ ως γνωστόν στηρίζουν τόσο την αναβάθμιση και πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης όσο και την υλοποίηση του νέου τερματικού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG), έργα με τα οποία η πόλη μετατρέπεται σε ενεργειακό, οικονομικό και διαμετακομιστικό κόμβο.

Ο κ.Πάιατ όπως ο ίδιος έχει χαριτολογώντας σχολιάσει στο παρελθόν, έχει επισκεφθεί την Αλεξανδρούπολη περισσότερες φορές από κάθε άλλο Αμερικανό πρέσβη, γεγονός που αντικατοπτρίζει τη γεωπολιτική σημασία της πόλης ως πύλης για τη Μαύρη Θάλασσα και τα Βαλκάνια.

Matthew Palmer, Κώστας Καραμανλής και Geoffrey Pyatt

 

Και καθώς για τις ΗΠΑ η Αλεξανδρούπολη αποτελεί ένα βασικό γεωπολιτικό κόμβο στην περιοχή, υπό το πρίσμα των πρόσφατων και συνεχιζόμενων γεγονότων στα ελληνοτουρκικά σύνορα, η επίσκεψη Καραμανλή- Πάλμερ- Πάιατ αποτέλεσε ευκαιρία έκφρασης της αμερικανικής στήριξης στην Ελλάδα απέναντι στην Τουρκία και ενώ η κατάσταση στον Έβρο δεν είχε σταθεροποιηθεί.

Όχι μόνον όμως το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αποτελεί κόμβο με τη Μαύρη Θάλασσα, αλλά και η σιδηροδρομική σύνδεση με τη Βουλγαρία θα συμβάλλει στο να καταστεί διαμετακομιστικό κέντρο.

Κατά την επίσκεψη στην Αλεξανδρούπολη συζητήθηκε η διαδικασία για τη σιδηροδρομική σύνδεση και την ηλεκτροκίνηση, από την Αλεξανδρούπολη στο Ορμένιο, η οποία είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο, αλλά αναμένεται να κινηθεί μέσα τους επόμενους 18 μήνες. Το κυριότερο είναι όμως ότι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση από το Connecting Europe Facility (CEF).

Και όπως ανακοίνωσε ο κ.Καραμανλής, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020 θα είναι έτοιμο προς δημοπράτηση το έργο του ανατολικού περιφερειακού οδικού άξονα της Αλεξανδρούπολης, ο οποίος θα συνδέσει το λιμάνι με την Εγνατία, ένα δηλαδή ακόμη βασικό έργο υποδομής.

Σημειωτέον ότι ο κ.Καραμανλής ως πρώτος βουλευτής Σερρών, συνυπέγραψε με τους άλλους τρεις βουλευτές του νομού, δήλωση στήριξης στη δημιουργία προσωρινού κλειστού κέντρου, από όπου θα “περνούν” όσοι εισέρχονται πλέον στη χώρα και που σύμφωνα με την απόφαση ΚΥΣΕΑ δε θα δικαιούνται να υποβάλλουν αίτηση ασύλου αλλά θα επιστρέφονται στη χώρα προορισμού τους. “Αυτές τις στιγμές όλοι πρέπει να αισθανόμαστε Ακρίτες. Οι Σερραίοι αναλαμβάνουμε το μερίδιο της εθνικής ευθύνης μας. Στεκόμαστε δίπλα στον Έβρο και στα νησιά, που δοκιμάζονται. Και θέτουμε την πρόσκαιρη αναστάτωση της καθημερινότητάς μας στην υπηρεσία του κοινού στόχου. Λέμε ένα μεγάλο «ναι» σε αυτό που μας ζητά σήμερα η πατρίδα” καταλήγει η δήλωση, δείχνοντας ότι αποδίδεται στο θέμα εθνική διάσταση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα