Προστασία πρώτης κατοικίας: Την Παρασκευή το νομοσχέδιο στη Βουλή

Προστασία πρώτης κατοικίας: Την Παρασκευή το νομοσχέδιο στη Βουλή
Πολυκατοικίες στην Αθήνα Eurokinissi

Μέχρι την Παρασκευή θα συνεχιστεί η συζήτηση με τους εποπτικούς θεσμούς του τραπεζικού συστήματος για την αποσαφήνιση τεχνικών λεπτομερειών.

Προς οριστική συμφωνία με τους θεσμούς για την πρώτη κατοικία βρίσκεται η Αθήνα. Η κυβέρνηση καταθέτει την Παρασκευή τη ρύθμιση για τον διάδοχο νόμο του Νόμου Κατσέλη στη βάση της συμφωνίας του οικονομικού επιτελείου με τις τράπεζες.

Μέχρι τότε θα συνεχιστεί η συζήτηση με τους εποπτικούς θεσμούς του τραπεζικού συστήματος για την αποσαφήνιση τεχνικών λεπτομερειών.

Η κατάθεση του νομοσχεδίου ανοίγει τον δρόμο για την εκταμίευση της δόσης των 970 εκ ευρώ στο Eurogroup της 5ης Απριλίου.

Νωρίτερα, σε δηλώσεις του σε ημερίδα που διοργάνωσε ο ΙΟΒΕ για την ένταξη της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό εξάμηνο, ο επικεφαλής της αποστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Ντέκλαν Κοστέλο, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επίτευξη συμφωνίας για το νέο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Ο κ. Κοστέλο παραδέχθηκε ότι το υψηλό ποσοστό κόκκινων δανείων μπλοκάρει την χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.

Αναφερόμενος στο υπό συζήτηση σχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, εμφανίστηκε θετικός στο ότι μπορεί να κλείσει ως το άτυπο Eurogroup στο Βουκουρέστι στις 5 Απριλίου. Τόνισε πάντως ότι η ελληνική πρόταση είναι αρκετά περίπλοκη και ότι θα πρέπει να εξεταστούν με λεπτομέρεια οι δημοσιονομικές της συνέπειες.

Συγκεκριμένα είπε ότι το ετήσιο κόστος από την επιδότηση των δόσεων όσων ενταχθούν με ρύθμιση στο νέο καθεστώς είναι μεν διαχειρίσιμο αλλά μεσοπρόθεσμα – σε ένα διάστημα τετραετίας – θα φτάσει τα 800 εκατ. ευρώ, νούμερο που είναι υπολογίσιμο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version