Προστασία πρώτης κατοικίας: Θετική υποδοχή από τους φορείς στο νέο πλαίσιο ρύθμισης των “κόκκινων” δανείων

Προστασία πρώτης κατοικίας: Θετική υποδοχή από τους φορείς στο νέο πλαίσιο ρύθμισης των “κόκκινων” δανείων
Στιγμιότυπο από την συνεδρίαση της επιτροπής παραγωγής και εμπορίου Eurokinissi

Θετικά αντιμετώπισαν το νέο πλαίσιο οι εκπρόσωποι των τραπεζών, καθώς κι οι εκπρόσωποι των εμπόρων κατά την ακρόαση των φορέων. Επιφυλάξεις εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των δανειοληπτών και, κυρίως, των δικηγορικών συλλόγων.

Θετικά αντιμετώπισαν το νέο πλαίσιο ρύθμισης των «κόκκινων» δανείων οι εκπρόσωποι των τραπεζών, καθώς κι οι εκπρόσωποι των εμπόρων κατά την σχετική ακρόαση των φορέων. Αντίθετα, επιφυλάξεις εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των δανειοληπτών και των δικηγορικών συλλόγων εκτιμώντας ότι το νέο πλαίσιο αφήνει εκτός πολλούς από τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες. Παράλληλα, ο Γιάννης Δραγασάκης κι ο Αλέκος Φλαμπουράρης εξέφρασαν θετική διάθεση για την ικανοποίηση του αιτήματος για επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών.

Ο Ηλίας Πλασκοβίτης, σύμβουλος του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, τόνισε ότι «εκτιμούμε ότι δεν θα υπάρχει δυσμενές αποτέλεσμα για το τραπεζικό σύστημα», ενώ η Χαρούλα Απαλαγάκη, γενική γραμματέας της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, σημείωσε ότι «παρά τις επιμέρους επιφυλάξεις» το νέο πλαίσιο ισορροπεί μεταξύ της ανάγκης προστασίας των δανειοληπτών, αλλά κι επιμερισμού του κόστους της προστασίας αυτής.

Ικανοποιημένος ο επιχειρηματικός κόσμος

Ο Γιώργος Καρανίκας εκ μέρους ΕΣΕΕ επισήμανε ότι ο επιχειρηματικός κόσμος είναι «ικανοποιημένος» από το νέο πλαίσιο που περιλαμβάνει πλέον και «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια με εγγύηση την πρώτη κατοικία κάνοντας λόγο για «βήμα προς την σωστή κατεύθυνση» κι «επαναφορά της ομαλότητας στην λειτουργία της αγοράς». Παράλληλα, Ο Γ. Καρανίκας ζήτησε, έστω την τελευταία στιγμή, αύξηση των ορίων για την υπαγωγή εμπόρων στην ρύθμιση, κάτι με το οποίο διαφώνησε η Χ. Απαλαγάκη.

Ο Μιχάλης Κούβαρης, νομικός σύμβουλος της Ένωσης καταναλωτών και δανειοληπτών εκτίμησε ότι πολλά από τα όρια που μπαίνουν από τον νέο πλαίσιο μπορούν να οδηγήσουν σε χαμηλό ενδιαφέρον για υπαγωγή, ενώ επέκρινε και τις πολύ τιμωρητικές, κατά την γνώμη του, διατάξεις για αθέτηση των όρων του νέου συστήματος. Σε υψηλότερους τόνους, ο Δημήτρης Βερβεσός από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών έκανε λόγο για περιορισμό του δικαιώματος προστασίας της πρώτης κατοικίας «σε πολύ λίγους» και για «υποχώρηση» σε σχέση με τον νόμο Κατσέλη.

Αντιπαράθεση για το εύρος των δανειοληπτών που καλύπτονται

Οι εκπρόσωποι των τραπεζών είχαν αντιπαράθεση για το εύρος των υπερχρεωμένων δανειοληπτών που μπορούν να καλυφθούν από το νέο πλαίσιο. Ο Ηλ. Πλασκοβίτης εκτίμησε ότι μόνο το 10% των συνολικά 85 δισ. ευρώ «κόκκινων» δανείων καλύπτονται από το νέο πλαίσιο. Αντίθετα, η Χ. Απαλαγάκη σημείωσε ότι το νέο πλαίσιο καλύπτει το 70% περίπου των 150.000 δανειοληπτών με «κόκκινο» δάνειο.

Ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης έκανε κι αυτός λόγο για μεγάλο ποσοστό των δανειοληπτών που καλύπτεται από το νέο πλαίσιο σχολιάζοντας ότι τα 85 δισ. ευρώ που επικαλέστηκε ο Ηλ. Πλασκοβίτης αφορούν όλα τα «κόκκινα» δάνεια κι όχι μόνο αυτά με εγγύηση την πρώτη κατοικία. Παράλληλα, ο Αλ. Φλαμπουράρης προέτρεψε τις τράπεζες σε «κούρεμα» των δανείων των πολιτών που δεν έχουν καμία δυνατότητα να πληρώσουν.

Το ενδεχόμενο επιβράβευσης των συνεπών δανειοληπτών

Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κι υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης εμφανίστηκε θετικός στην δυνατότητα «επιβράβευσης» των συνεπών δανειοληπτών, αίτημα που κατέθεσαν κι οι έμποροι κι η ΝΔ. Μάλιστα, ο Γ. Δραγασάκης προέτρεψε την ΝΔ να καταθέσει σχετική τροπολογία προκειμένου να αποτελέσει αντικείμενο διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους φορείς. Αντίστοιχη στάση κράτησε κι ο Αλ. Φλαμπουράρης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα