Προχωρά ο διάλογος με Τουρκία παρά τα νέα τσαλίμια

Διαβάζεται σε 3'
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν eurokinissi

Η Αθήνα διαψεύδει ότι υπάρχει θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, δέκα ημέρες πριν ξεκινήσει ο πολιτικός διάλογος με την Τουρκία, που θα αγγίξει και ΑΟΖ

Το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας YeniSafak περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, που ήρθε δέκα περίπου ημέρες πριν την έναρξη του πολιτικού ελληνοτουρκικού διαλόγου, διαψεύδει σε όλα τα επίπεδα η κυβέρνηση.

Ταυτόχρονα όμως παραμένει αποφασισμένη να συνεχίσει το διάλογο με την Τουρκία, διαμηνύοντας όμως ότι δεν συζητά θέματα εθνικής κυριαρχίας.

Ανεπισήμως, στην Αθήνα θεωρούν άλλωστε ότι τέτοιου είδους δημοσιεύματα εξυπηρετούν εσωτερικές σκοπιμότητες της τουρκικής κυβέρνησης. Και συγκεκριμένα την ανάγκη να δικαιολογήσει στο εσωτερικό της ακροατήριο την επανέναρξη του πολιτικού διαλόγου με την Ελλάδα. Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι η YeniSafak διάκειται φιλικά στην κυβέρνηση Ερντογάν.

Η τουρκική εφημερίδα στο δημοσίευμα υποστήριζε ειδικότερα: “Η κυβέρνηση της Αθήνας σταμάτησε να εξοπλίζει τα νησιά, τις νησίδες και τους βράχους, των οποίων η κυριαρχία δεν μεταβιβάστηκε με συνθήκες (EGEAYDAAK) και αποτελούν έναν από τους προβληματικούς τομείς.” Και προέβλεπε εξελίξεις μέχρι το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν στη Νέα Υόρκη, το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας να πραγματοποιηθεί στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Η Αθήνα διαψεύδει σε όλους τους τόνους

“Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στρατηγικής σε σχέση με την κατανομή δυνάμεων και την αμυντική θωράκιση της χώρας”, ξεκαθάρισε πάντως εκ νέου χθες στο briefing ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Δεν θέλησε πάντως να απαντήσει στο ερώτημα εάν έχουν αντικατασταθεί στα νησιά τα τεθωρακισμένα BMP-1 που παραχωρήθηκαν στην Ουκρανία, καθώς τα γερμανικά Marder που έλαβε η χώρα μας ως αντάλλαγμα εστάλησαν στον Έβρο, επικαλούμενος λόγους εθνικής ασφάλειας.

Παρέπεμψε δε στις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, κατά την καθέλκυση της φρεγάτας Κίμων προχθές στη Γαλλία. “Ό,τι απειλείται δεν αποστρατιωτικοποιείται, είχε τονίσει ο κ. Δένδιας.

Το Μαξίμου κινήθηκε πάντως σε ρητορικά πιο χαμηλούς τόνους. Διαμηνύει όμως σε κάθε περίπτωση στην Τουρκία πως ο διάλογος που ξεκινά έχει συγκεκριμένο πλαίσιο. Και σε αυτό δεν περιλαμβάνονται θέματα που άπτονται της εθνικής κυριαρχίας.

Το χρονοδιάγραμμα του ελληνοτουρκικού διαλόγου

Υπενθυμίζεται ότι ο πολιτικός διάλογος Ελλάδας- Τουρκίας ξεκινά στις 16 Οκτωβρίου με τη συμμετοχή της υφυπουργού Εξωτερικών, Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου και του Τούρκου ομολόγου της Μπουράκ Ακτσαπάρ.

Τότε πλέον οι δύο πλευρές θα μπουν στα βαθιά. Δεδομένου ότι ο πολιτικός διάλογος αφορά και τη διερεύνηση της δυνατότητας μίας συμφωνίας για την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα. Έστω και εάν η Χάγη είναι ακόμη μακριά, όπως έχει δηλώσει ο κ.Μητσοτάκης.

Στη συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν στη Νέα Υόρκη συμφωνήθηκε επίσης οι συναντήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης να πραγματοποιηθούν εντός του Νοεμβρίου.

Και αυτό θα είναι ένα κρίσιμο στάδιο για να διατηρηθεί το καλό κλίμα. Κάτι που πρακτικά μεταφράζεται σε μείωση της προκλητικής και παραβατικής συμπεριφοράς της γείτονος στο Αιγαίο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα