Ψηφοδέλτια ΣΥΡΙΖΑ: Η Αγγελική Αδαμοπούλου ήταν η αρχή

Ψηφοδέλτια ΣΥΡΙΖΑ: Η Αγγελική Αδαμοπούλου ήταν η αρχή
Και άλλες εντάξεις αναμένεται να ανακοινώσει ο Αλέξης Τσίπρας μετά από αυτή της Αγγελικής Αδαμοπούλου

Νέα ονόματα στα ψηφοδέλτια θα συνεχίσει να ανακοινώνει η Κουμουνδούρου. Γίνεται πράξη η πανστρατιά για την πολιτική αλλαγή στην οποία έχει καλέσει ο Αλέξης Τσίπρας

Την έναρξη της διαδικασίας μία αμφίπλευρης διερύνσης των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ σηματοδότησε η χθεσινή ανακοίνωσή από τον Αλέξη Τσίπρα της ένταξης της ανεξάρτητης βουλεύτριας της Β’ Αθηνών Αγγελικής Αδαμοπούλου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η ανακοίνωση ονομάτων αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες. Ενώ είναι πολύ πιθανόν και σήμερα να υπάρξει η ανακοίνωση ενός ακόμη ονόματος από τα “αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ”.

Στην Κουμουνδούρου άλλωστε βρίσκονται σε καθεστώς πλήρους προεκλογικής προετοιμασίας, καθώς ανεξαρτήτως του πότε τελικά θα προκηρυχθούν οι εκλογές, από την αρχή του 2023 θεωρούν ότι η χώρα θα βρίσκεται πλήρως σε προεκλογική περίοδο. Η ένταξη της Αγγελικής Αδαμοπούλου σηματοδοτεί την “πανστρατιά” στην οποία έχει καλέσει ο Αλέξης Τσίπρας ζητώντας την συσπείρωση των δυνάμεων από την ριζοσπαστική αριστερά έως και το προοδευτικό κέντρο, προκειμένου να επέλθει την νέα χρονιά η πολιτική αλλαγή με μία προοδευτική κυβέρνηση από την καλπη της απλής αναλογικής.

Η διαδικασία της συγκρότησης των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ θυμίζουμε έχει ξεκινήσει ήδη από το καλοκαίρι. Τότε που το Μέγαρο Μαξίμου άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες τον Σεπτέμβριο. Ώς εκ τούτου η επιτροπή που δημιουργήθηκε αποτελούμενη από τους δύο γραμματείς (Ρ.Σβίγκου-Γ.Βασιλειάδης) και τον Διευθυντή του Γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Μιχάλη Καλογήρου, έχει πραγματοποιήσει μια ολοκληρωμένη “χαρτογράφηση”. Όπως έγινε βέβαια σαφές και από την χθεσινή ανακοίνωση της ένταξης της Αγγελικής Αδαμοπούλου, στα πρόσωπα που θα καταρτίσουν τα ψηφοδέλτια και ιδίως στις εντάξεις από άλλους χώρους τον τελευταίο λόγο έχει ο πρόεδρος του κόμματος.

Η διαδικασία συγκρότησης των ψηφοδελτίων θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες, με την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος να συνεδριάζει πρός το τέλος του Δεκεμβρίου προκειμένου να εγκρίνει τον βασικό κορμό τους. Βασικό χαρακτηριστικό των ψηφοδελτίων θα είνα – εκτός απο την ευρεία πολιτική διεύρυνση- η ανανέωση, η συμμετοχή των γυναικών με βάση και τις αποφάσεις του συνεδρίου του κόμματος αλλά και ένα ισχυρό τεχνοκρατικό αποτύπωμα. Στην κατεύθυνση αυτή πλάι στους ήδη εκλεγμένους βουλευτές αναμένεται να ενταχθούν και στελέχη από το think tank που πλαισιώνει τον Αλέξη Τσίπρα και έχει συμβάλει αποφασιστικά σε πολλές από τις επεξεργασμένες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Για το food pass

Αυτά ενώ αύριο στην Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να καταθέσει τροπολογία η οποία θα περιέχει μία από τις βασικές προτάσεις του για την αντιμετώπιση της ακρίβειας: Την άμεση μείωση του ΦΠΑ και των Ειδικών Φόρων κατανάλωσης στα βασικά είδη. Αυτή θα ειναι η πολιτική και θεσμική απάντηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο λεγόμενο food pass που πρόκειται να καταθέσει η κυβέρνηση επίσης με την μορφή τροπολογίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει “ναι” στην σχετική ψηφοφορία, με βάση την θέση που έχει εκφρασεί και στο παρελθόν για θετική στάση ακόμη και αν δοθεί “μια δεκάρα” για τα νοικοκυριά που υποφέρουν από την ακρίβεια. Παρόλα αυτά οι βουλευτές του θα καταδείξουν τόσο την ανεπάρκεια του μέτρου όσο και τον προεκλογικό του χαρακτηρα.

Ο Μητσοτάκης λεέι ψέματα για το ύψος το πληθωρισμού τονίζει ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος Eurokinissi

Στα ζητήματα αυτά άλλωστε αναφέρθηκε και ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος. Σημειώνοντας ότι «ακούσαμε τον κ. Μητσοτάκη να λέει ότι η αύξηση του πληθωρισμού είναι 10%, άρα τόσο θα επιδοτήσουν. Όμως συνειδητά είπε ψέματα, γνωρίζοντας ότι ο πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι πολύ πάνω από 10%. Με βάση τα τελευταία στοιχεία, στο ψωμί και στα δημητριακά είναι 18,7%, στο κρέας 16,7%, στα γαλακτοκομικά 25,3%». Μάλιστα εστιάζοντας και στο κυβερνητικό επιχείρημα ότι το μέτρο θα χρηματοδοτήθεί από την φορολογία των διυληστηρίων επισήμανε ότι «τη στιγμή που στην ΕΕ η φορολογία των υπερκερδών των εταιρειών διύλισης και πώλησης πετρελαίου ξεπερνά το 70%, στη χώρα μας θα κινηθεί στο 30%. Έχουμε δύο εταιρείες που θα κλείσουν τη χρονιά με υπερκέρδη τα οποία ίσως φτάσουν τα 3 δισ. –στο εννιάμηνο είναι στα 2,4 δισ.- και η κυβέρνηση θα φορολογήσει τα 600 εκατομμύρια»

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα