Ψήφος αποδήμων απόψε η ιστορική ψηφοφορία στη Βουλή

Ψήφος αποδήμων απόψε η ιστορική ψηφοφορία στη Βουλή
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΟΥ Ν/Σ ΤΟΥ ΥΠ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΩΝ ΑΠΟΔΗΜΩΝ Eurokinissi

Το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων ψηφίζει απόψε η Βουλή. Ομιλίες Μητσοτάκη και Τσίπρα. Μία ακόμη νομοτεχνική έφερε ο Θεοδωρικάκος, σε μία προσπάθεια της τελευταίας στιγμής να διασφαλιστούν 300 ψήφοι.

Σε μία αναμφισβήτητα ιστορική στιγμή, η Βουλή ψηφίζει απόψε το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα να τοποθετούνται στην Ολομέλεια το απόγευμα.

Το νομοσχέδιο, που διευκολύνει τους Έλληνες του εξωτερικού υπό όρους και προϋποθέσεις να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο διαμονής τους (ενώ ούτως ή άλλως διατηρούν το δικαίωμα να έρθουν στην Ελλάδα να ψηφίσουν όπως και σήμερα), αποτέλεσε ως γνωστόν προϊόν διαλόγου στη διακομματική επιτροπή και συμβιβασμού μεταξύ των κομμάτων, με το ΚΚΕ ιδίως να έχει θέσει όρους που έγιναν αποδεκτοί, καθώς κρατούσε το κλειδί για τη διασφάλιση της πλειοψηφίας τουλάχιστον 200 ψήφων που απαιτείται.

Αυτή τη στιγμή το πιθανότερο είναι το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων να περάσει με 291 ψήφους, καθώς στην επιτροπή τελικώς ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε στήριξη, όμως το ΜεΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη τελευταία στιγμή διαφώνησε.

Σε μία προσπάθεια την ύστατη ώρα να διασφαλιστεί η ευρύτατη δυνατή συναίνεση, δηλαδή 200 ψήφοι, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ανακοίνωσε σήμερα ότι μειώνεται η υποχρεωτική ανανέωση των ειδικών εκλογικών καταλόγων από τα 10 έτη στα 8 και αναβαθμίζεται ο ρόλος του εκπροσώπου του Συνηγόρου του Πολίτη στη νεοσυσταθείσα Διακομματική Επιτροπή, καθιστώντας τον εισηγητή επί των ενστάσεων για απόρριψη αιτήσεων.

Ο υπουργός Εσωτερικών πάντως υποστηριξε ότι η μείωση της 10ετίας σε 8ετία συνιστά κατ’ ουσίαν μία συμβολική κίνηση, αφού όπως διευκρίνισε η ανανέωση των εκλογικών καταλόγων είναι εν της πράγμασι συνεχής, με δεδομένο πως αν αλλάξει η κατάσταση ενός εκλογέα ο ίδιος με αίτησή του ζητά τη διαγραφή του από τον κατάλογο εκείνων των εκτός επικρατείας στους εντός επικρατείας ή ετεροδημοτών.

Την ψήφιση του νομοσχεδίου με την τουρκική προκλητικότητα συνέδεσε ο Θεοδωρικάκος

Ο κ.Θεοδωρικάκος έκανε λόγο για μια ιστορική στιγμή από την οποία δεν πρέπει να λείπει κανείς, καλώντας το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων να συναισθανθεί και την κρίσιμη χρονική συγκυρία εν μέσω της κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας.

«Για μένα η ψήφιση έχει πολύ μεγάλη εθνική και πολιτική σημασία, ιδίως σε αυτή την κρίσιμη χρονική συγκυρία. Ικανοποιούμε ένα κατοχυρωμένο, συνταγματικό, αυτονόητο δικαίωμα των Ελλήνων του εξωτερικού. Είναι μία ιστορική στιγμή απ’ την οποία δεν πρέπει να λείπει κανένας. Κάναμε τα πάντα για τη συναίνεση, χωρίς τακτικισμούς και χωρίς συναλλαγές», υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών, συνομιλώντας με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες και δηλώνοντας αισιόδοξος  για υπερψήφιση του νομοσχεδίου με περισσότερους από 200 βουλευτές.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη συζήτηση με τα κόμματα στην επιτροπή της Βουλής, ο κ.Θεοδωρικάκος είχε προχωρήσει και σε άλλες αλλαγές στο νομοσχέδιο με στόχο τη συναίνεση, με κυριότερη ότι καθίσταται υποχρεωτικό τα κόμματα να τοποθετούν έναν υποψήφιο Έλληνα του εξωτερικού στις τρεις πρώτες θέσεις των ψηφοδελτίων τους, ώστε να αυξάνονται οι πιθανότητες εκλογής τους. Απάντησε όμως και στις διαμαρτυρίες φορέων των ομογενών για τους περιορισμούς του νομοσχεδίου, που έχουν ως αποτέλεσμα οι Έλληνες κάτοικοι του εξωτερικού που θα μπορούν στις επόμενες εκλογές να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο διαμονής τους, να εκτιμώνται στις 340.000. Τόσοι είναι ειδικότερα οι Έλληνες κάτοικοι του εξωτερικού οι οποίοι κάνουν φορολογικές δηλώσεις, έχουν ενεργή φορολογική δήλωση και πληρώνουν φόρο στην Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, όπως επισήμανε ο κ.Θεοδωρικάκος.

Στην επιτροπή το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη επέμεινε στις χωριστές περιφέρειες για τους ομογενείς, κάτι που δε δέχεται όμως το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στο όριο των εννέα ετών διαμονής στο εξωτερικό για να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους για βουλευτές Επικρατείας, παρότι στη διακομματική είχε συμφωνηθεί το όριο που πρότεινε ο Περισσός.

Ποιούς αφορά το νομοσχέδιο και τι προβλέπει

Υπενθυμίζεται ότι δικαίωμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού έχουν οι εκλογείς οι οποίοι πληρούν σωρευτικά τα παρακάτω κριτήρια:

α. Τα τελευταία τριάντα πέντε (35) χρόνια έχουν ζήσει δύο (2) έτη στην Ελλάδα

β. Έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση (Ε1 ή Ε2 ή Ε3 ή Ε9) είτε το τρέχον είτε το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Ολοκληρώθηκε η αναθεώρηση του άρθρου 54 του Συντάγματος ώστε να είναι συμβατοί με το Σύνταγμα οι περιορισμοί του σημείου 4.

Η αίτηση του εκλογέα θα γίνεται ηλεκτρονικά σε ειδική πύλη η οποία αναμένεται να λειτουργήσει εντός δύο μηνών από τη ψήφιση του νόμου. Εφόσον τα διαθέσιμα στοιχεία για την απόδειξη των κριτηρίων του σημείου 4 είναι διαθέσιμα σε βάσεις δεδομένων του Δημοσίου (και συναινεί ο εκλογέας) αυτά θα αντλούνται αυτεπάγγελτα άμεσα.

Η πιστοποίηση των κριτηρίων διαμονής γίνεται με δημόσια έγγραφα

Το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων προβλέπει επίσης διεξαγωγή της ψηφοφορίας με αυτοπρόσωπη παρουσία του εκλογέα σε εκλογικά τμήματα που θα συσταθούν σε πρεσβείες, προξενεία, χώρους οργανώσεων απόδημων ή άλλους κατάλληλους χώρους. Ο ελάχιστος αριθμός για να συγκροτηθεί εκλογικό τμήμα είναι οι σαράντα (40) εκλογείς.

Η ψήφος των εκλογέων που ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στα ανωτέρω εκλογικά τμήματα θα μετράει ισότιμα στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα και, επομένως, για τη συνολική κατανομή των εδρών.

Επίσης αυξάνονται σε 15 από 12 οι βουλευτές επικρατείας. Οι εκλογείς στα τμήματα του εξωτερικού θα επιλέγουν (δίχως να θέτουν σταυρό προτίμησης) το ψηφοδέλτιο επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα