Ψήφος αποδήμων: Και τώρα ελιγμοί στην αναθεώρηση και δεύτερος γύρος διαλόγου

Ψήφος αποδήμων: Και τώρα ελιγμοί στην αναθεώρηση και δεύτερος γύρος διαλόγου
Φωτό αρχείο: Στιγμιότυπο από δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο Eurokinissi

Στο πρώτο ημίχρονο του παιχνιδιού της συναίνεσης η κυβέρνηση θεωρεί ότι πέτυχε έχοντας αποσπάσει το “ναι” των κομμάτων πλην ΣΥΡΙΖΑ στο να προσμετράται η ψήφος των αποδήμων στην επικράτεια. Τρία καυτά ζητήματα και πως θα λυθούν με στόχο τους 200 και στο στόχαστρο τον Τσίπρα

Ικανοποίηση επικρατεί στο Μαξίμου, καθώς θεωρούν ότι ο κύκλος επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς κατέληξε σε μία πρώτη στρατηγική νίκη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αν και βέβαια το παιχνίδι δεν έχει λήξει ακόμη- αντίθετα τώρα ξεκινά για τα καλά.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο πάντως εκτιμούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε απομονωμένος για το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού και ότι δημιουργήθηκαν οι συνθήκες ώστε το σχετικό νομοσχέδιο να περάσει, με ό,τι αυτό θα συνεπάγεται σε επίπεδο επικοινωνιακό και πρακτικό για τις πολιτικές ισορροπίες.

Κλειδί της στρατηγικής του κ.Μητσοτάκη ήταν ότι εστίασε και πόνταρε στο να λάβει τη συμφωνία των υπόλοιπων πολιτικών αρχηγών ως προς το να προσμετράται η ψήφος των αποδήμων στην επικράτεια, δηλαδή απέναντι στη μία βασική ένσταση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και ο πρόεδρος του ΜεΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης έχουν άλλωστε όλοι να προσδοκούν από τη μεγαλύτερη συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού στις εκλογές και το κυριότερο έχουν όλοι λόγους να θέλουν να “στριμώξουν” το ΣΥΡΙΖΑ. Οσο για τον Κυριάκο Βελόπουλο, περίπου έδωσε “λευκή επιταγή” στην κυβέρνηση δηλώνοντας την πρόθεση του να συμφωνήσει χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Έχοντας λοιπόν το επί της αρχής ναι των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης για το ζήτημα αυτό, η κυβέρνηση προχωρά στο διάλογο για τις… λεπτομέρειες, οι οποίες όμως θα κρίνουν και την ουσία και τις συνέπειες για τον εκλογικό χάρτη.

Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος μέσα στον επόμενο μήνα θα συζητήσει με εκπροσώπους των κομμάτων ειδικότερα για τρία “καυτά” θέματα:

Τον τρόπο άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των αποδήμων από τον τόπο διαμονής τους, δηλαδή εάν θα ψηφίζουν με επιστολική ψήφο ή με κάλπη στα κατά τόπους προξενεία

Την ύπαρξη χρονικού ορίου διαμονής στο εξωτερικό για τη δυνατότητα ψήφου από τον τόπο διαμονής

Και την δυνατότητα δημιουργίας περιφερειών εξωτερικού

Ως προς το πρώτο θέμα, μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη- Γεννηματά και καθώς η Χαριλάου Τρικούπη διέρρευσε ότι μεταξύ άλλων υπήρξε διάθεση συμφωνίας για επιστολική ψήφο, φάνηκε αρχικά ότι η κυβέρνηση επέλεγε να έρθει πιο κοντά στο ΚΙΝΑΛ. Ωστόσο ο κ.Μητσοτάκης θέλησε να εμφανιστεί ανοιχτός σε συζήτηση και των προτάσεων του ΚΚΕ και ο κ.Κουτσούμπας άφησε στις δηλώσεις του ανοιχτό το ενδεχόμενο εφόσον τηρηθούν οι τρεις όροι που έθεσε (ψήφος με κάλπη στα προξενεία, ελληνικό ΑΦΜ και χρονικό όριο διαμονής στο εξωτερικό) ο Περισσός να αποδεχθεί την προσμέτρηση των ψήφων στη συνολική δύναμη των κομμάτων. Ενώ σημειωτέον δεν εξέφρασε ευθέως αντίρρηση στα σενάρια να εκλέγουν οι απόδημοι βουλευτές Επικρατείας ή να υπάρχουν περιφέρειες εξωτερικού, σενάρια με τα οποία το ΚΚΕ έχει εκφράσει στο παρελθόν την αντίρρηση του.

Πως θα συμβιβαστούν αυτά τα φαινομενικά ασυμβίβαστα; Στην κυβέρνηση αισιοδοξούν οτι θα βρεθεί κοινός τόπος, καθώς είναι διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν την επιστολική ψήφο (που δεν τη δέχεται ούτε ο κ.Βαρουφάκης) και εκτιμούν ότι κατά το διάλογο του υπουργείου Εσωτερικών με τους εκπροσώπους των κομμάτων το ΚΙΝΑΛ δε θα ασκήσει βέτο για αυτό το ζήτημα.

Επίσης η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να συζητήσει όπως εξαρχής είχε γράψει το News 24/7 τη θέσπιση χρονικού ορίου διαμονής στο εξωτερικό προκειμένου να έχει κανείς το δικαίωμα ψήφου από τον τόπο κατοικίας του. Το ακριβές διάστημα μένει να συμφωνηθεί, καθώς το ΚΚΕ έχει κάνει λόγο για 30 χρόνια ενώ ο κ.Βαρουφάκης ζητά να μειωθεί αυτό σε οκτώ.

Τίθεται βεβαίως το ερώτημα πως συμβιβάζεται αυτό με τη δήλωση της κυβέρνησης (και του ΚΙΝΑΛ) για παροχή της δυνατότητας ψήφου από τον τόπο κατοικίας σε όλους όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

Ενδεχομένως αυτό να μπορούσε να λυθεί με τη δημιουργία εκλογικών περιφερειών εξωτερικού, την οποία ζητά ο Βαρουφάκης και στην οποια φέρεται θετικό και το ΚΙΝΑΛ. Το ζήτημα αυτό θα τεθεί σύμφωνα με πληροφορίες στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος, όπως και η προϋπόθεση ελληνικου ΑΦΜ η οποια θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι ακροβατεί συνταγματικά.

Εφόσον ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜεΡΑ λύσουν αυτό το παζλ και καταλήξουν και σε μία πιο ειδική συμφωνία, από την κυβέρνηση εκτιμούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πιεστεί ιδιαίτερα και μπροστά στον κίνδυνο να περάσει το νομοσχέδιο ούτως ή άλλως με εκείνον να έχει εμφανιστεί αρνητικός, θα αναγκαστεί να το ψηφίσει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα