Ψήφος αποδήμων: Προς ψήφιση από 291- Άπαντες πλην Βαρουφάκη 

Ψήφος αποδήμων: Προς ψήφιση από 291- Άπαντες πλην Βαρουφάκη 
Συνεδρίαση της Διαρκής Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς με θέμα τη «Διευκόλυνση άσκησης εκλογικού δικαιώματος εκλογέων που βρίσκονται εκτός ελληνικής επικράτειας και τροποποίηση εκλογικής διαδικασίας». Eurokinissi

Το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων αναμένεται να ψηφιστεί από όλα τα κόμματα πλην του ΜεΡΑ25. Υποχρεωτικά ένας υποψήφιος Έλληνας του εξωτερικού στις τρεις πρώτες θέσεις των ψηφοδελτίων των κομμάτων. Μηνύματα Θεοδωρικάκου στους απόδημους. Το νομοσχέδιο αφορά 340.000 ψηφοφόρους.

Το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων συζητήθηκε στην επιτροπή της Βουλής και φαίνεται πως την ερχόμενη Τετάρτη θα ψηφιστεί στην ολομέλεια από όλα τα κόμματα πλην του ΜεΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη, δηλαδή θα περάσει με 291 ψήφους.

Κατά τη συζήτηση στην επιτροπή με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος προχώρησε σε αλλαγές στο νομοσχέδιο, με κυριότερη ότι καθίσταται υποχρεωτικό τα κόμματα να τοποθετούν έναν υποψήφιο Έλληνα του εξωτερικού στις τρεις πρώτες θέσεις των ψηφοδελτίων τους, ώστε να αυξάνονται οι πιθανότητες εκλογής τους. Απάντησε όμως και στις διαμαρτυρίες φορέων των ομογενών για τους περιορισμούς του νομοσχεδίου, που έχουν ως αποτέλεσμα οι Έλληνες κάτοικοι του εξωτερικού που θα μπορούν στις επόμενες εκλογές να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο διαμονής τους, να εκτιμώνται στις 340.000. Τόσοι είναι ειδικότερα οι Έλληνες κάτοικοι του εξωτερικού οι οποίοι κάνουν φορολογικές δηλώσεις, έχουν ενεργή φορολογική δήλωση και πληρώνουν φόρο στην Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, όπως επισήμανε ο κ.Θεοδωρικάκος.

Ο υπουργός Εσωτερικών παρεμβαίνοντας στην ακρόαση φορέων, όπου εκπρόσωποι οργανώσεων Ελλήνων του εξωτερικού ζητούν να απαλειφθούν περιορισμοί που προβλέπονται στο νομοσχέδιο, υπενθύμισε ότι για να συμπληρωθούν οι αναγκαίες από το Σύνταγμα 200 ψήφοι έπρεπε να γίνουν συμβιβασμοί, παρότι θέση της ΝΔ ήταν και είναι ότι οι Έλληνες του εξωτερικού θα έπρεπε να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο και χωρίς περιορισμούς.

“Εχετε δίκιο σε όλα όσα είπατε. Αν η ΝΔ είχε 200 βουλευτές θα νομοθετούσε να μπορούν να ψηφίζουν από τη χώρα στην οποία βρίσκονται όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες του εξωτερικού, χωρίς καμία διάκριση, χωρίς καμία εξαίρεση, χωρίς καμία προϋπόθεση. Και αυτό θα γίνονταν με επιστολική ψήφο” είπε στους φορείς των ομογενών ο κ.Θεοδωρικάκος, επισημαίνοντας ότι ότι από την πρώτη στιγμή που ετέθη το θέμα στον διακομματικό διάλογο, αυτή ήταν η θέση που είχε και το ΚΙΝΑΛ και η «Ελληνική Λύση».

“Αλλά 200 ψήφους δεν είχαμε. Και το Σύνταγμα της Ελλάδας λέει ότι για να γίνει κάτι για αυτό το θέμα χρειάζονται 200 ψήφοι. Εάν επιμέναμε σε αυτό που περιγράψατε – το οποίο θεωρώ απολύτως σωστό- δεν θα ψήφιζε κανείς σας από τη χώρα στην οποία βρίσκεται στις επόμενες εκλογές, και όχι μόνο στις επόμενες εκλογές αλλά ποτέ μέχρις ότου βρεθούν 200 ψήφοι. Είχαμε λοιπόν αυτό το δίλημμα: κανείς ή αρκετοί;” πρόσθεσε, “δείχνοντας” ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ για την προσθήκη περιορισμών.

Στην επιτροπή το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη επέμεινε στις χωριστές περιφέρειες για τους ομογενείς, κάτι που δε δέχεται όμως το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στο όριο των εννέα ετών διαμονής στο εξωτερικό για να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους για βουλευτές Επικρατείας, παρότι στη διακομματική είχε συμφωνηθεί το όριο που πρότεινε ο Περισσός- το ΚΚΕ άλλωστε κρατούσε εκ των πραγμάτων και βάσει της αριθμητικής εξαρχής το κλειδί των εξελίξεων, ενώ η στάση του επηρέασε και τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης η οποία θα ψηφίσει το νομοσχέδιο.

Μάλιστα είναι πιθανό την Τετάρτη στην ολομέλεια να μιλήσουν τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας.

Ποιούς αφορά το νομοσχέδιο και τι προβλέπει

Υπενθυμίζεται ότι δικαίωμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού έχουν οι εκλογείς οι οποίοι πληρούν σωρευτικά τα παρακάτω κριτήρια:

α. Τα τελευταία τριάντα πέντε (35) χρόνια έχουν ζήσει δύο (2) έτη στην Ελλάδα

β. Έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση (Ε1 ή Ε2 ή Ε3 ή Ε9) είτε το τρέχον είτε το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Ολοκληρώθηκε η αναθεώρηση του άρθρου 54 του Συντάγματος ώστε να είναι συμβατοί με το Σύνταγμα οι περιορισμοί του σημείου 4.

Η αίτηση του εκλογέα θα γίνεται ηλεκτρονικά σε ειδική πύλη η οποία αναμένεται να λειτουργήσει εντός δύο μηνών από τη ψήφιση του νόμου. Εφόσον τα διαθέσιμα στοιχεία για την απόδειξη των κριτηρίων του σημείου 4 είναι διαθέσιμα σε βάσεις δεδομένων του Δημοσίου (και συναινεί ο εκλογέας) αυτά θα αντλούνται αυτεπάγγελτα άμεσα.

Η πιστοποίηση των κριτηρίων διαμονής γίνεται με δημόσια έγγραφα

Το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων προβλέπει επίσης διεξαγωγή της ψηφοφορίας με αυτοπρόσωπη παρουσία του εκλογέα σε εκλογικά τμήματα που θα συσταθούν σε πρεσβείες, προξενεία, χώρους οργανώσεων απόδημων ή άλλους κατάλληλους χώρους. Ο ελάχιστος αριθμός για να συγκροτηθεί εκλογικό τμήμα είναι οι σαράντα (40) εκλογείς.

Η ψήφος των εκλογέων που ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στα ανωτέρω εκλογικά τμήματα θα μετράει ισότιμα στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα και, επομένως, για τη συνολική κατανομή των εδρών.

Επίσης αυξάνονται σε 15 από 12 οι βουλευτές επικρατείας. Οι εκλογείς στα τμήματα του εξωτερικού θα επιλέγουν (δίχως να θέτουν σταυρό προτίμησης) το ψηφοδέλτιο επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν.

Οι αλλαγές στο νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων που έγιναν στην επιτροπή

1.Μετά την παράγραφο 5 του άρθρου 2 προστίθεται νέα παράγραφος 6, ως εξής : «Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, συγκροτείται Ειδική Διακομματική Επιτροπή, στην οποία μετέχει ο παραπάνω Υπουργός ή ο οριζόμενος από αυτόν ως Πρόεδρος και ένας εκπρόσωπος κάθε κόμματος ή συνασπισμού που εκπροσωπείται στη Βουλή ή εκπροσωπείτο στη Βουλή που διαλύθηκε και ένας εκπρόσωπος της ανεξάρτητης αρχής του Συνηγόρου του Πολίτη. Έργο της Επιτροπής είναι η εξέταση ενστάσεων επί απορριπτικών αποφάσεων εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του παρόντος, για τις οποίες δεν ακολουθήθηκε η διαδικασία της παραγράφου 5, ο έλεγχος συγκεκριμένων αιτήσεων κατόπιν αιτήματος μέλους ή μελών της Επιτροπής, καθώς και ο δειγματοληπτικός έλεγχος των αιτήσεων που έγιναν αποδεκτές κατά την παράγραφο 3. Αν ένα ή περισσότερα κόμματα ή συνδυασμοί κομμάτων δεν υποδείξουν εκπρόσωπο εντός δύο (2) ημερών από τη λήψη του ερωτήματος, η Επιτροπή συγκροτείται νομίμως χωρίς τη συμμετοχή τους.». Οι επόμενες παράγραφοι του ίδιου άρθρου αναριθμούνται αναλόγως.



2.      Στην παράγραφο 2 του άρθρου 34Α του π.δ. 26/2012, όπως τροποποιείται με το άρθρο 32, προστίθεται εδάφιο ως εξής : «Το ένα πέμπτο (1/5) των υποψηφίων προέρχεται από εγγεγραμένους των ειδικών εκλογικών καταλόγων εξωτερικού, εφόσον υπάρχουν, εκ των οποίων τουλάχιστον ένας τοποθετείται υποχρεωτικά στις τρεις (3) πρώτες θέσεις.»

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα