Πυρ ομαδόν κατά της κυβέρνησης για το πολυνομοσχέδιο

Συζήτηση στην Ολομέλει ατης Βουλής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών "Επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων και άλλες διατάξεις", το Σάββατο 21 Μαΐου 2016.
(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
Συζήτηση στην Ολομέλει ατης Βουλής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών "Επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων και άλλες διατάξεις", το Σάββατο 21 Μαΐου 2016. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

Αντιπαράθεση στη Βουλή σε επίπεδο εισηγητών κομμάτων. "Αναγκαία και κοινωνικά δίκαια τα μέτρα", σύμφωνα με την κυβέρνηση. Για "οβιδιακές μεταμορφώσεις", "λατινοαμερικάνικες περιπλανήσεις" και "θεατρικές παραστάσεις", έκανε λόγο η ΝΔ

Αναγκαία και κοινωνικά δίκαια είναι τα μέτρα του νομοσχεδίου, υποστήριξαν οι εισηγητές των κομμάτων της συγκυβέρνησης κατά τη συζήτησή του στη Βουλή το Σάββατο, τονίζοντας την ανάγκη να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση ενώ δέχθηκαν τα πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης που κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι παραδίδει τη χώρα στους δανειστές.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Σπαρτινός, τόνισε ότι η κυβέρνηση κατάφερε μέσα από σκληρή και επίπονη διαπραγμάτευση να κρατήσει τη χώρα όρθια και πρόσθεσε ότι «πρόκειται για τα τελευταία δημοσιονομικά μέτρα ενός αγώνα δρόμου που οι παλαιότερες κυβερνήσεις, φρόντισαν να είναι μεγάλων αποστάσεων».

ADVERTISING

Ακόμα, επεσήμανε την ανάγκη να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση, αυτή είπε είναι η επιλογή της κυβέρνησης μας, και απέδωσε τις καθυστερήσεις στα διάφορα μέρη που δεν συμφωνούσαν. «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν ήταν διατεθειμένη να υπογράψει χαρτιά που της είχαν στείλει άλλοι είτε με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είτε με οποιοδήποτε άλλο τρόπο», συμπλήρωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο εισηγητής της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για «οβιδιακές μεταμορφώσεις χωρίς καμία πολιτική συστολή».

«Με τις λατινοαμερικάνικες περιπλανήσεις σας, τα διαχρονικά σας ψέματα, και με τις θεατρικές σας παραστάσεις περί δήθεν «σκληρής διαπραγμάτευσης» όταν, πρόθυμα, κάνετε τα πάντα για να κερδίσετε λίγο ακόμη χρόνο στην εξουσία η αριστερή κυβέρνηση επέφερε και συνεχίζει να επιφέρει τεράστιο κόστος στη χώρα», ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας δηλώνοντας ότι το κόμμα του καταψηφίζει το νομοσχέδιο που επιβάλλει κοινωνικά επώδυνα μέτρα και "ανατρέπει επί τα χείρω τις ζωές των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων".

Ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Κουτσούκος, υποστήριξε μεταξύ άλλων, ότι με το υπερταμείο που συστήνει η κυβέρνηση παραδίδει για 99 χρόνια τη χώρα στους δανειστές της που θα ελέγχουν, όπως είπε, και τη διοίκηση του και τα έσοδά του.

«Τα έσοδα του Ταμείου θα πηγαίνουν 50% για το χρέος και 50% στα δημόσια έσοδα για επενδύσεις», συμπλήρωσε.

Ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης, έκανε λόγο για απολύτως ανθελληνικό νομοσχέδιο, που τελειώνει όπως είπε, ότι άφησαν όρθιο οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις και παραδίδει για ένα αιώνα τη χώρα, στους ξένους δανειστές.

Επίθεση, τόσο στη σημερινή κυβέρνηση όσο και στις προηγούμενες κυβερνήσεις, εξαπέλυσε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανάσοπουλος, κάνοντας λόγο για ίδιες ισοπεδωτικές, αντιλαϊκές πολιτικές και τόνισε ότι το νομοσχέδιο «αμαυρώνει κάθε προοπτική διεξόδου από το βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα».

«Ούτε μία αναπτυξιακή ρύθμιση δεν υπάρχει στο νομοσχέδιο με 75.000 σελίδες», υποστήριξε ο εισηγητής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς, και υπογράμμισε ότι αντίθετα «ενισχύεται η μαύρη εργασία, μειώνεται το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, η ανταγωνιστικότητα των νησιών και πλήττονται οι μικρομεσαίοι και οι χαμηλόμισθοι».

Για ισορροπημένα και κοινωνικά δίκαια μέτρα έκανε λόγο ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση κάνει σκληρή προσπάθεια να κρατήσει όρθια τη χώρα, αντιμετωπίζοντας τα ελλείμματα και τις δαπάνες που φόρτωσαν στις πλάτες των Ελλήνων φορολογουμένων, οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Ακόμα, υποστήριξε ότι οι ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου στα καπνικά προϊόντα θα αυξήσουν τα έσοδα.

Ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων Γιώργος Καρράς, μίλησε για υπέρμετρη φορολογία και οριζόντια αντιλαϊκά μέτρα και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι οδηγεί την ελληνική κοινωνία σε οικονομική ασφυξία και τη χώρα σε αδιέξοδο.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Βουλή, Πολυνομοσχέδιο
SHARE:

24Media Network