"Πυρ ομαδόν" ΣΥΡΙΖΑ κατά κυβέρνησης

Γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου
Γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου EUROKINISSI

Για γλυπτά Παρθενώνα, προσφυγικό, συμβασιούχους στο δημόσιο και νέες τροπολογίες Βρούτση στα εργασιακά. Ετοιμότητα για τις εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ και συνεχείς συσκέψεις για την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Έκθεση, το άλλο Σαββατοκύριακο.

Η “περίοδος χάριτος” προς την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δείχνει να λαμβάνει τέλος και η αντιπαράθεση που ξεκίνησε η αξιωματική αντιπολίτευση μαζί της μας προϊδεάζει για έναν ιδιαίτερα “θερμό” χειμώνα.

Η Κουμουνδούρου εξαπολύει “πυρ ομαδόν” για σειρά θεμάτων κατά των κυβερνητικών αποφάσεων, θέματα ο αριθμός των οποίων πολλαπλασιάζεται όσο το Μέγαρο Μαξίμου και οι υπουργοί ανοίγουν νέα μέτωπα.

-Στο επίκεντρο της κριτικής βρίσκεται η απόφαση του πρωθυπουργού να ζητήσει για δανεισμό από το Βρετανικό Μουσείο γλυπτά του Παρθενώνα, προκειμένου να ταξιδέψουν στην Ελλάδα το 2021, για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, με αντάλλαγμα σπάνια κειμήλια που βγαίνουν για πρώτη φορά εκτός της χώρας μας. Η Κουμουνδούρου, από την πρώτη στιγμή επεσήμανε πως το αίτημα αυτό ενδεχομένως συνεπάγεται την αναγνώριση της ιδιοκτησίας των μαρμάρων από το Βρετανικό Μουσείο, καθώς η ηγεσία του έχει ως αρχή “δανείζουμε σε εκείνους που αναγνωρίζουν την ιδιοκτησία (των αντικειμένων)”. Σχολιάζοντας, μάλιστα, τις αντιδράσεις του υπουργείου Πολιτισμού, που δείχνει εγκλωβισμένο στο θέμα, αλλά χωρίς να μπορεί να βγει στην παρούσα φάση από το αδιέξοδο, ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι “όταν η γκάφα είναι γιγαντιαία, το υπουργείο Πολιτισμού αντί να αναλάβει τις ευθύνες του προκαλεί με νέες γκάφες, αδιαφορώντας εάν διασύρει τη χώρα σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα όπως η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα με απαράδεκτα δελτία Τύπου στην επίσημη ιστοσελίδα του”.

-Για το προσφυγικό, ένα θέμα που είναι βέβαιον πως θα μας απασχολήσει πολύ το αμέσως επόμενο διάστημα καθώς η Άγκυρα έχει τους λόγους της που ανοίγει τη στρόφιγγα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποφασίσει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός. Η Κουμουνδούρου, πάντως, κατηγορεί την κυβέρνηση για καταπάτηση του κοινοτικού δικαίου όσον αφορά το άσυλο, ενώ παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις αντιδράσεις -προς το παρόν στο παρασκήνιο- “γαλάζιων” δημάρχων, οι δήμοι των οποίων καλούνται να φιλοξενήσουν πρόσφυγες από τα νησιά.

-Η Κουμουνδούρου ανοίγει νέο μέτωπο με τον Γιάννη Βρούτση, τον οποίο κατηγορεί, όπως προκύπτει και από το πρωτοσέλιδο της σημερινής “Αυγής”, για “νέο τυφώνα στα εργασιακά”. Ο υπουργός Εργασίας κατηγορείται, μεταξύ άλλων, ότι ικανοποιεί το πάγιο αίτημα του ΣΕΒ για δημιουργία “ειδικών οικονομικών ζωνών” με χαμηλές αμοιβές και περιορισμένα εργασιακά δικαιώματα, ότι υπονομεύει τις κλαδικές συμβάσεις με δυνατότητα επιχειρήσεων να αυτοεξαιρούνται, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος για εργαζόμενους να επιστρέψουν σε μισθούς 650 ευρώ (από τα 850), ενώ ανοίγει παράθυρο για μαζικές απολύσεις με τη λύση της σύμβασης εργασίας μετά από δυο μήνες σκόπιμη καθυστέρηση καταβολής μισθών.

-Με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών περί 9000 υπεράριθμων συμβασιούχων, ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να απαντήσει ξεκάθαρα, αν σκοπεύει να ιδιωτικοποιήσει κρίσιμους φορείς του δημοσίου και να απολύσει συμβασιούχους.

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πάντως, υπάρχει ετοιμότητα για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το Σάββατο το βράδυ στη ΔΕΘ, ενώ πολλαπλασιάζονται από σήμερα, με την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα στην Κουμουνδούρου, οι συσκέψεις για την επίσκεψη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ το άλλο Σαββατοκύριακο, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

"Συμφωνία αλήθειας" με επιχειρήσεις και εργαζόμενους θέλει ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

Κόντρα κυβέρνησης αντιπολίτευσης για τα γλυπτά του Παρθενώνα

SHARE: