Ρεπούση: Ενισχύετε τη Χρυσή Αυγή, όταν συνωστίζεστε μαζί της

ΒΟΥΛΗ ΟΛΟΜΕΛΕΛΕΙΑ ΣΙΖΗΤΗΣΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ/ ΜΑΡΙΑ ΡΕΠΟΥΣΗ ΔΗΜΑΡ  (EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
ΒΟΥΛΗ ΟΛΟΜΕΛΕΛΕΙΑ ΣΙΖΗΤΗΣΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ/ ΜΑΡΙΑ ΡΕΠΟΥΣΗ ΔΗΜΑΡ (EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

Άγρια κόντρα ξέσπασε στη Βουλή μεταξύ των Ρεπούση, Αρβανιτόπουλου και Κοντού με αφορμή τον ''συνωστισμό'' της Σμύρνης. Πού αποδίδει την ''αδικαιολόγητη χρηματοδότηση'' της Ακαδημίας Αθηνών (Vid)

Για επιλεκτική διοχέτευση των ερευνητικών κονδυλίων έκανε λόγο η κα Μαρία Ρεπούση ενώ υπονόησε ότι η αδικαιολόγητη ''αύξηση'' κατά  6 εκατομμύρια ευρώ της χρηματοδότησης της Ακαδημίας Αθηνών συνδέεται ''με την ίδρυση ενός ερευνητικού κέντρου στη Μεσσηνία, με αντικείμενο τη μελέτη της κλιματικής αλλαγής'' και με ''πελατειακές λογικές''.

Η συγκαλυμμένη επίθεση για τον τόπο καταγωγής του πρωθυπουργού είχε ως συνέπεια την άμεση αντίδραση του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου ο οποίος απάντησε ''Η κα Ρεπούση μίλησε για την Ακαδημία Αθηνών, ότι δήθεν αυξάνουμε τον προϋπολογισμό της για να καλύψουμε κάποιο ινστιτούτο κάπου στη Μεσσηνία.

Η Μεσσηνία έχει καταντήσει να γίνεται της μόδας τελευταία, λες και οι Μεσσήνιοι είναι παιδιά κανενός κατώτερου Θεού. Μια το Μουσείο, μια η Ακαδημία Αθηνών! Εν πάση περιπτώσει, δεν πρόκειται περί αυτού. Όσον αφορά την Ακαδημία Αθηνών και την αύξηση του προϋπολογισμού της, οφείλεται στο γεγονός ότι με τη νέα νομοθεσία τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου πρέπει να ισοσκελίζουν τον προϋπολογισμό τους.

Αρβανιτόπουλος: Το βιβλίο ιστορίας ήταν τσαπατσούλικο

Άρα, το Υπουργείο Οικονομικών συμπεριέλαβε παλαιά δάνεια τα οποία είχε συνάψει η Ακαδημία Αθηνών και γι’ αυτό αυξήθηκε ο προϋπολογισμός της''.

Πέραν αυτών ο υπουργός, χαρακτήρισε το βιβλίο ιστορίας της κυρίας Ρεπούση ως εξής: ''η καταγραφή των επίμαχων γεγονότων από την κυρία Ρεπούση είναι απλά λανθασμένη, είναι κακή ιστορία, είναι τσαπατσούλικη ιστορία''.

Πάντως, αυτό δεν ήταν το μόνο σημείο της ομιλίας της κυρίας Ρεπούση που προκάλεσε αντιδράσεις καθώς η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ αισθάνθηκε την ανάγκη να παραδώσει ένα ακόμα ''μάθημα ιστορίας'' κατηγορώντας παράλληλα τους βουλευτές της ΝΔ για ''εθνικιστικές κορώνες''.

Η κυβέρνηση δίνει εθνικολαϊκιστικά μαθήματα ιστορίας

Συγκεκριμένα είπε πως ''Στις παλαιοκομματικές πρακτικές θα ήθελα, τέλος, να εντάξω και τα εθνικολαϊκιστικά μαθήματα ιστορίας που δίνονται και σε αυτή ακόμα την Αίθουσα. Είναι, στην πραγματικότητα, μαθήματα πατριδοκαπηλίας και λαϊκισμού, που επενδύουν στα φοβικά αισθήματα που έχει μερίδα των πολιτών, καλλιεργώντας ό,τι πιο συντηρητικό και οπισθοδρομικό. 

Και καλά όταν αυτό γίνεται από τους χρυσαυγίτες ή όσους τους συναγωνίζονται στις εθνικιστικές κορώνες ζηλεύοντας τη δημοσκοπική τους άνοδο.

Να το κάνουν όμως και οι Βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης και μάλιστα αυτοί που προσβλέπουν, κατά τα λεγόμενά τους, σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, είναι τουλάχιστον αντιφατικό. Ας επιλέξουν τι τελικά θέλουν.

Ένα σύγχρονο κράτος που αξιοποιεί την ιστορία του για να βελτιώσει το παρόν και το μέλλον του, για να μάθει τους πολίτες του να σκέφτονται κριτικά ή ένα κράτος που χρησιμοποιεί την ιστορία του για να φανατίσει τους πολίτες του και να φυλακίσει το μέλλον τους στο παρελθόν;''.

Ο ''συνωστισμός'' των αντιδράσεων

Σε αυτό το σημείο από τα έδρανα της Ολομέλειας ακούστηκαν σχόλια για τον ''συνωστισμό' με αποτέλεσμα να υπάρξει ο εξής διάλογος:

* Μ. Ρεπούση: Αυτό θα ήθελα να απαντήσω σε όσους, όπως πριν από λίγο ο κ. Νεράντζης, θυμούνται το συνωστισμό, για να αποδείξουν τον πατριωτισμό τους. Θα τους πρότεινα να επιλέξουν κάτι άλλο.

* Α. Κοντός: Ήταν και οι παππούδες μας τότε εκεί! Τους παππούδες μας τους έσφαξαν εκεί!

* Λ. Γρηγοράκος: Παρακαλώ αφήστε τη συνάδελφο να ολοκληρώσει. Ο κ. Νεράντζης ολοκλήρωσε.

* Μ. Ρεπούση: Στο συνωστισμό επενδύει σήμερα η Χρυσή Αυγή.

* Α. Κοντός: Αφήστε τώρα τη Χρυσή Αυγή!

* Μ. Ρεπούση: Θέλω να ελπίζω, αγαπητοί συνάδελφοι, ότι έχετε πια πάρει οριστικό διαζύγιο από αυτή τη ρητορική, γιατί πρέπει να ξέρετε ότι όσο συνωστίζεστε μαζί τους σε αυτή τη λογική, δεν κάνετε τίποτα άλλο παρά να τους ενισχύετε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Κόντρα Ρεπούση - Αρβανιτόπουλου

SHARE:

24Media Network