Ρεπούση: "Λατινικά και αρχαία ελληνικά δεν βοηθούν στην κατανόηση της γλώσσας"

Ρεπούση: "Λατινικά και αρχαία ελληνικά δεν βοηθούν στην κατανόηση της γλώσσας"
EUROKINISSI

Διευκρινήσεις για τις δηλώσεις της περί αρχαίων ελληνικών και "νεκρής γλώσσας" έκανε η Μαρία Ρεπούση (Ηχητικό)

Εξηγήσεις σχετικά με το τι εννοούσε όταν είπε πως τα αρχαία ελληνικά είναι "νεκρή γλώσσα" έδωσε η Μαρία Ρεπούση μιλώντας στον realfm 97,8.

Η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ επιμένει στην άποψη της σχετικά με τα αρχαία ελληνικά και τη διδασκαλία τους, ενώ ξεκαθάρισε πως θέλει να συζητιούνται οι απόψεις της αλλά δεν επιθυμεί να γίνεται πόλεμος διατυπώσεων.

Η Μ. Ρεπούση δήλωσε στον realfm 97,8 πως αναφερόταν στη γλώσσα γενικότερα όταν ανέφερε τον όρο "νεκρή γλώσσα" και ότι "στόχος του σχολείου πρέπει να είναι τα παιδιά να μπορούν να κατανοούν τη γλώσσα τους, (να κατανοούν) πάρα πολύ καλά το κείμενο και να μπορούν να εκφράζονται σε αυτήν και προφορικά και γραπτά και να μπορούν να επικοινωνούν".

Και πρόσθεσε πως "η διδασκαλία των λατινικών και των αρχαίων ελληνικών δεν βοηθάει σε αυτό".

Όπως συμπλήρωσε, τις προηγούμενες ημέρες εκφράζοντας τη γνώμη της για το θέμα, δεν ήθελε να κάνει μια διάλεξη αλλά μια αναφορά που υποστήριζε το σκεπτικό της για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας "έτσι όπως την μιλάμε σήμερα και έτσι όπως μέσα από αυτό εκφράζονται τα νοήματα σήμερα".

Η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ ανέφερε πως στα σύγχρονα λεξικά με τον όρο "νεκρή γλώσσα" αναφέρονται οι γλώσσες που σήμερα δεν μιλιούνται.

"Δε σημαίνει όταν λέμε ότι ένας άνθρωπος είναι νεκρός, ότι δεν αναγνωρίζουμε την αξία του. Τα αρχαία ελληνικά και τα λατινικά είναι σπουδαίες γλώσσες γιατί εκφράστηκε μια σειρά από νοήματα που είναι και σήμερα επίκαιρα", είπε.

"Το αρχαίο κείμενο πρέπει να διδάσκεται από τη μετάφραση και τα αρχαία, εντάξει, ας υπάρχουν στην κατεύθυνση", συμπλήρωσε. "Στις σπουδές μου στην ιστορία, στη σύγχρονη που διδάχθηκα, δε μου χρειάστηκαν τα αρχαία".

Πηγή: realfm

SHARE:

24Media Network