Σακελλαρίδης: Η μαζική αποστολή email από το γραφείο της κ. Ασημακοπούλου είναι η κορυφή του παγόβουνου

Διαβάζεται σε 4'
Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης
Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης Aris Oikonomou / SOOC

Η ανάρτηση του υπεύθυνου Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Αριστεράς για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων στην υπόθεση Ασημακοπούλου.

Για μία μεγάλης κλίμακας υφαρπαγή προσωπικών δεδομένων πολιτών, χωρίς καμία συναίνεση, με εμπλεκόμενη την ίδια την Πολιτεία κάνει λόγο ο υπεύθυνος Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Αριστεράς, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, με φόντο την υπόθεση της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου.

Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τονίζει πως τα δεδομένα αυτά χρησιμοποιούνται σε προεκλογικές εκστρατείες με τρόπο παράνομο, λαμβάνοντας υπόψη τα προσωπικά χαρακτηριστικά του προφίλ των ψηφοφόρων, έτσι ώστε οι εκστρατείες αυτές να είναι πιο αποτελεσματικές.

«Όλα τα παραπάνω είναι σκληρά παράνομα με βάση και την ευρωπαϊκό κανονισμό για την προστασία των προσωπικών δεδομένων (το περίφημο GDPR), αλλά και με τον εφαρμοστικό νόμο του κανονισμού αυτής στη Ελλάδα» προσθέτει, σημειώνοντας ότι η υπόθεση με την μαζική αποστολή email από το γραφείο της κ. Ασημακοπούλου με παραλήπτες τους εγγεγραμμένους σε εκλογικές λίστες εξωτερικού δείχνει να είναι η κορυφή του παγόβουνου.

Η ανάρτηση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη

Η υπόθεση με την μαζική αποστολή email από το γραφείο της κ. Ασημακοπούλου με παραλήπτες τους εγγεγραμμένους σε εκλογικές λίστες εξωτερικού δείχνει να είναι η κορυφή του παγόβουνου.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι πρόκειται για μία μεγάλης κλίμακας υφαρπαγή προσωπικών δεδομένων πολιτών, χωρίς καμία συναίνεση, με εμπλεκόμενη την ίδια την Πολιτεία. Τα δεδομένα αυτά χρησιμοποιούνται σε προεκλογικές εκστρατείες με τρόπο παράνομο, λαμβάνοντας υπόψη τα προσωπικά χαρακτηριστικά του προφίλ των ψηφοφόρων, έτσι ώστε οι εκστρατείες αυτές να είναι πιο αποτελεσματικές.

Όλα τα παραπάνω είναι σκληρά παράνομα με βάση και την ευρωπαϊκό κανονισμό για την προστασία των προσωπικών δεδομένων (το περίφημο GDPR), αλλά και με τον εφαρμοστικό νόμο του κανονισμού αυτής στη Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα:
Οι εγγραφές των κατοίκων εξωτερικού στους εκλογικούς καταλόγους γίνονταν ηλεκτρονικά στο apodimoi.gov.gr. Για την ηλεκτρονική εγγραφή απαραίτητη ήταν η χρήση του προσωπικού email και σειράς άλλων στοιχείων. Όσοι και όσες κατήγγειλαν ότι έλαβαν-χωρίς συναίνεση- email από την ευρωβουλευτή της ΝΔ, είχαν εγγραφεί ηλεκτρονικά στα εκλογικά μητρώα αποδήμων. Λίγη ώρα αφότου έλαβαν email από το ΥΠΕΣ, έλαβαν και από την κ. Ασημακοπούλου.

Αυτή είναι μία προφανής -και αποκαλυπτική- γκάφα των χειριστών του email της ευρωβουλευτή της ΝΔ, η οποία έσπευσε να δηλώσει ότι «όλα έγινα με νόμιμο τρόπο». Χωρίς προτερη συναίνεση από τους παραλήπτες των email, δεν υπάρχει νόμιμος τρόπος. Στους εκλογικούς καταλόγους που δίνονται στα πολιτικά κόμματα δεν υπάρχει ούτε email, oύτε τηλέφωνο των εγγεγραμμένων.

Αν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας έχουν πρόσβαση σε στοιχεία που συμπληρώνονται στο gov.gr στο πλαίσιο της «ψηφιακής επανάστασης στον δημόσιο τομέα» του επιτελικού κράτους, τότε γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι μπορεί να βλέπουμε μόνο την επιφάνεια ενός μεγάλου σκανδάλου.

Αποκαλύφθηκαν επειδή χρησιμοποίησαν άγαρμπα τα email ανθρώπων χωρίς την συναίνεσή τους. Μπορεί κάποιος να πει με βεβαιότητα ότι τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών του gov.gr δεν χρησιμοποιούνται για στοχευμένες και προσωποποιημένες διαφημίσεις στα social media; Ακριβώς ό,τι έκανε ο Τραμπ με το σκάνδαλο της Cambridge Analytica δηλαδή. Τίποτα λιγότερο.

Μήπως να θυμηθούμε το περίφημο sms από τροποποιημένο κλώνο του emvolio.gov.gr, μολυσμένο με Predator, που για να μοιάζει αληθοφανές χρησιμοποιούνταν πραγματικά ιατρικά δεδομένα της παραλήπτριας που είχαν δηλωθεί στο emvolio.gov.gr;

Μήπως να θυμηθούμε την -εν μέσω πανδημίας- υπόθεση της διαβόητης εταιρίας διαχείρισης προσωπικών δεδομένων Palantir που έκανε «δωρεά» τις υπηρεσίες της στην κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη για να «δίνει εικόνα για την εξέλιξη της πανδημίας στην κυβέρνηση»;

Υπάρχουν ενδείξεις ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα μεγάλο σκάνδαλο που πρέπει να ερευνηθεί από τις δικαστικές αρχές, την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και την ερευνητική δημοσιογραφία (θα ήταν βοηθητικό στην περίπτωση που οι δικαστικές αρχές έχουν φόρτο εργασίας με την υπόθεση των υποκλοπών).

Η χειραγώγηση του εκλογικού σώματος με βάση τα προσωπικά δεδομένα δεν είναι συνωμοσιολογία. Όσοι την θεωρούν τέτοια, είτε είναι απλά άσχετοι είτε τους παριστάνουν για να συγκαλύψουν.

Η υφαρπαγή προσωπικών δεδομένων και η χρήση τους χωρίς πρότερη συναίνεση είναι ποινικό αδίκημα.

Η διαρροή προσωπικών δεδομένων από το gov.gr είναι βαρύ σκάνδαλο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα