Υπόθεση Ασημακοπούλου: Ποιες θα είναι οι κινήσεις της Αρχής Δεδομένων

Διαβάζεται σε 2'
Υπόθεση Ασημακοπούλου: Ποιες θα είναι οι κινήσεις της Αρχής Δεδομένων
INTIME

Τα βήματα της έρευνας της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για την υπόθεση Ασημακοπούλου θα είναι συγκεκριμένα.

Από τη στιγμή που η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ανακοίνωσε ότι θα ερευνήσει τις καταγγελίες σχετικά με την υπόθεση διαρροής προσωπικών δεδομένων από το γραφείο της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου αναμένονται τα επόμενα βήματα ως προς τη διερεύνηση.

Ποια όμως μπορεί να είναι από εδώ και πέρα τα επόμενα βήματα;

Πρώτα απ’ όλα η ευρωβουλεύτρια θα πρέπει να ερωτηθεί και να καταθέσει όλες τις σχετικές λεπτομέρειες για το που εντόπισε τα συγκεκριμένα, χιλιάδες e-mail αποδήμων.

Δημοσίως, η κα Ασημακοπούλου έχει υιοθετήσει δύο εκδοχές. Η πρώτη είναι ότι συνέλεξε τα e-mail από τη δραστηριότητά της τα τελευταία πέντε χρόνια. Η δεύτερη είναι ότι χρησιμοποίησε εκλογικούς καταλόγους από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Ως προς τη δεύτερη πάντως το Υπουργείο διαχώρισε την Κυριακή τη θέση τους με μία λιτή δήλωση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Θανάση Μπαλέρμα ο οποίος τόνισε: “Το Υπουργείο Εσωτερικών δεν παρέχει διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) εκλογέων σε υποψήφιους ή κόμματα, όπως προβλέπει η κείμενη νομοθεσία”.

Προφανώς η κα Ασημακοπούλου, όταν ερωτηθεί από την Αρχή, θα πρέπει να είναι απολύτως σαφής στις απαντήσεις της καθώς θα πρέπει να ξεκαθαρίσει από που και μέσω ποιας διαδικασίας προμηθεύτηκε τα e-mail.

Πέραν τούτου όμως, η Αρχή μπορεί να διατάξει και τεχνικό έλεγχο στους υπολογιστές από τους οποίους στάλθηκαν τα e-mail στους παραλήπτες τους. Εξυπακούεται ότι αυτό θα έχει νόημα αν ο σχετικός έλεγχος διεξαχθεί αστραπιαία χωρίς να περάσει ούτε καν ελάχιστο χρονικό διάστημα, για ευνόητους λόγους.

Από τέτοιου είδους έρευνα μπορεί να εξακριβωθεί αν πράγματι η διαρροή σχετίζεται με το Υπουργείο Εσωτερικών και της πλατφόρμας της επιστολικής ψήφου όπως έχει καταγγελθεί από πολλά πρόσωπα στα social media τις τελευταίες ημέρες.

Με tweet της τέλος η κα Ασημακοπούλου χαρακτήρισε την έρευνα της Αρχής “καλοδεχούμενη”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα