Σκάνδαλο email: Παραιτήθηκε ο ΓΓ του ΥΠΕΣ, αποπέμπεται ο Γραμματέας Αποδήμων

Διαβάζεται σε 2'
Υπουργείο Εσωτερικών
Υπουργείο Εσωτερικών ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ/ΙΝΤΙΜΕ ΝΕWS

Ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλης Σταυριανουδάκης, παραιτήθηκε αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη του σκανδάλου διαρροής προσωπικών δεδομένων των αποδήμων.

Την παραίτηση από τα καθήκοντά του ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλης Σταυριανουδάκης, το πρωί της Παρασκευής (15/3) στον απόηχο της παραίτησης Ασημακοπούλου από το ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, μετά το σκάνδαλο με τα emails των αποδήμων.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το ίδιο αναμένεται να συμβεί και με τον Νίκο Θεοδωρόπουλο που είναι Γραμματέας αποδήμων της ΝΔ.

Υπενθυμίζεται πως οι καταγγελίες για διαρροή των emails κατοίκων του εξωτερικού που έφτασαν στην κατοχή της Ευρωβουλεύτριας της ΝΔ, Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου, οδήγησαν την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας να διατάξει προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διερευνηθεί αν έχουν τελεστεί ποινικά αδικήματα, όπως αυτό της παραβίασης της νομοθεσίας για τα προσωπικά δεδομένα και της παραβίαση του υπηρεσιακού απορρήτου.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, η λίστα με τα emails φέρεται να αποκτήθηκε από συνεργάτη του κ. Σταυριανουδάκη, ο οποίος την προώθησε στον γραμματέα αποδήμων της ΝΔ και στη συνέχεια δόθηκε στην κα Ασημακοπούλου, τον Μάιο του 2023.

Το χρονικό της υπόθεσης

Η υπόθεση έγινε ευρέως γνωστή ύστερα από καταγγελία του Τμήματος Απόδημου Ελληνισμού του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την οποία τα προσωπικά στοιχεία επικοινωνίας εκατοντάδων απόδημων Ελλήνων διέρρευσαν και βρέθηκαν στη διάθεση της ευρωβουλεύτριας Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου.

“Στις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αποδήμων Ελλήνων ανά την υφήλιο, από την Αμερική έως την Ιαπωνία, παρελήφθησαν μηνύματα από την ευρωβουλευτή της ΝΔ κα Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου στο πλαίσιο της προσωπικής προεκλογικής της καμπάνιας εν όψει των Ευρωεκλογών”, ανέφερε η ανακοίνωση μεταξύ άλλων.

Άμεσες ήταν οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να χαρακτηρίζει την εν λόγω κίνηση ως “δώρο της ΝΔ”, ενώ το ΠΑΣΟΚ ζήτησε εξηγήσεις από την κυβέρνηση για τη διαρροή των προσωπικών δεδομένων.

Η υπόθεση έφτασε ακόμη και στις Βρυξέλλες, με την “γαλάζια” ευρωβουλεύτρια να κάνει λόγο για “εργαλειοποίηση” του ζητήματος από την αντιπολίτευση, επειδή καταψήφισε την επιστολική ψήφο.

Από την πλευρά της η Νίκη Κεραμέως, η οποία εκλήθη από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να δώσει εξηγήσεις στη Βουλή, αν και σε αρχική φάση δήλωνε κάθετη ως προς τη διάθεση των email πολιτών, διέταξε εσωτερικό έλεγχο για να επιβεβαιωθεί η επάρκεια ασφάλειας στις ηλεκτρονικές διαδικασίες του Υπουργείου Εσωτερικών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα