Σακελλαρίδης: Το δημοψήφισμα δεν αφορά το νόμισμα

Ενημερώση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γαβριήλ Σακελλαρίδη την Πέμπτη 12 Μαΐου 2015.
(EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ)
Ενημερώση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γαβριήλ Σακελλαρίδη την Πέμπτη 12 Μαΐου 2015. (EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ) EUROKINISSI

Τι αναφέρει ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης για την απόφαση της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε δημοψήφισμα και τι λέει για την επόμενη ημέρα, εάν ο ελληνικός λαός πει "όχι" στην πρόταση των δανειστών

Στον λόγο για τον οποίο η κυβέρνηση οδηγήθηκε στο συμπέρασμα ότι δεν είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνίας με τους Θεσμούς και αποφάσισε να προχωρήσει σε δημοψήφισμα αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών.

«Στην τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup την Πέμπτη, παραδόθηκε στην Ελλάδα ένα κείμενο συμφωνίας από την πλευρά των Θεσμών το οποίο είχε τη μορφή του τελεσιγράφου. Όπως χαρακτηριστικά ανακοινώθηκε, η ελληνική κυβέρνηση θα είχε χρόνο μέχρι το Σάββατο για να το αποδεχτεί. Αυτό δεν άφηνε περιθώρια γι’ άλλη επιλογή αφού στην ουσία, η επίδοση τελεσιγράφου κατέστησε τις επιπλέον διαπραγματεύσεις προσχηματικές. Αφού λοιπόν οι διαπραγματεύσεις διακόπηκαν με το τελεσίγραφο των Θεσμών, η κυβέρνηση αποφάσισε αυτό που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο σε κάθε δημοκρατία: Να ζητήσει την άποψη του κυρίαρχου λαού» ανέφερε ο κ. Σακελλαρίδης.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κατέστησε απολύτως σαφές ότι σε καμία περίπτωση το δημοψήφισμα δεν αφορά το νόμισμα, με το ερώτημά του δημοψηφίσματος να αφορά αποκλειστικά το περιεχόμενο της πρότασης που επέδωσαν οι δανειστές ως τελεσίγραφο.

«Στα λόγια μπορείς να βγάλεις μια χώρα από το ευρώ. Στην πράξη όμως κάτι τέτοιο θα είχε πολύ μεγάλο κόστος για όλους. Επομένως θεωρούμε δεδομένο ότι θα πρυτανεύσει ο ορθολογισμός. Το περήφανο "Όχι" του ελληνικού λαού θα σηματοδοτήσει τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με σκοπό την επίτευξη πραγματικής και ουσιαστικής λύσης και όχι μιας συμφωνίας που θα ανακυκλώνει τα προβλήματα» πρόσθεσε ο κ. Σακελλαρίδης.

Ερωτηθείς αν ο λαός στην πλειοψηφία του αποφασίσει το «Ναι», τότε η κυβέρνηση θα εφαρμόσει τα προτεινόμενα από τους Θεσμούς μέτρα ή θα αποχωρήσει, είπε ότι «ο πρωθυπουργός ανέφερε στο διάγγελμα ότι θα σεβαστούμε το αποτέλεσμα που θα προκύψει από το δημοψήφισμα. Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Όταν ζητάς τη γνώμη του λαού, πρέπει να τη σέβεσαι κιόλας».

Κληθείς να σχολιάσει τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί διγλωσσίας του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη θέση που είχε λάβει στο ενδεχόμενο δημοψηφίσματος το 2011, ο κ. Σακελλαρίδης είπε: «Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει διγλωσσία. Σε μια τελείως διαφορετική συγκυρία ο σημερινός πρωθυπουργός είχε ασκήσει κριτική στον κ. Παπανδρέου, αφού άλλωστε ο τελευταίος δεν είχε πάρει θέση στο ερώτημα που ο ίδιος ήθελε να θέσει στον ελληνικό λαό. Σήμερα ο πρωθυπουργός παίρνει ξεκάθαρη και θαρραλέα θέση. Όμως και τότε ο κ. Τσίπρας είχε καταγγείλει ως αδιανόητη την αντίδραση των εταίρων στο δημοψήφισμα και την έντονη προσπάθειά τους να αποτρέψουν τη διεξαγωγή του».

Αναφορικά με το ερώτημα αν περιμένει ένταση των τρομοκρατικών σεναρίων όσο πλησιάζουμε στην Κυριακή 5 Ιουλίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως «η αλήθεια είναι ότι η προπαγάνδα των γνωστών κύκλων αναμένεται να οργιάσει μέχρι την επόμενη Κυριακή προκειμένου να μην αφήσουν τον λαό να αποφασίσει απερίσπαστος. Αυτοί που τρομάζουν από τη γνώμη και την ελεύθερη έκφραση των πολιτών, θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να θέσουν προσκόμματα στην ελεύθερη βούληση».

«Αλλά σε κάθε περίπτωση έχουν γνώση οι φύλακες» υπογράμμισε ο κ. Σακελλαρίδης, καταλήγοντας ότι «η ψυχραιμία που επιδεικνύει ο ελληνικός λαός μέχρι σήμερα αλλά και η μεγάλη ωριμότητά του είναι τα εργαλεία αυτά που θα διασφαλίσουν τόσο το δημοψήφισμα όσο και τη δημοκρατία».

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Δημοψήφισμα
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Βόμβα Γιούνκερ: Είχαμε συμφωνήσει για ρύθμιση χρέους και αναπτυξιακό πακέτο, πριν εγκαταλείψει η Ελλάδα τις συζητήσεις

Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος

SHARE:

24Media Network