Σακελλαροπούλου για Μίκη Θεοδωράκη: Οι μελωδίες του στήριγμα στις ζοφερές περιόδους της νεότερης ιστορίας

Σακελλαροπούλου για Μίκη Θεοδωράκη: Οι μελωδίες του στήριγμα στις ζοφερές περιόδους της νεότερης ιστορίας
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου Eurokinissi

"Πανέλληνα", "οικουμενικό δημιουργό" και ανεκτίμητο κεφάλαιο του μουσικού μας πολιτισμού", χαρακτηρίζει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον Μίκη Θεοδωράκη στο αποχαιρετιστήριο μήνυμά της

Με μία ανάρτησή της στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αποχαιρέτησε τον μεγάλο μουσικό Μίκη Θεοδωράκη.

Στο μήνυμά της για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη, η ΠτΔ, κάνει λόγο για έναν “πολυσχιδή δημιουργό, και καλλιτέχνη που επέμενε ως το τέλος να βλέπει τον κόσμο με τον ρομαντισμό και την εμπιστοσύνη μιας αιώνιας, ακατάλυτης νιότης”.

Ο Μίκης Θεοδωράκης, την απώλεια του οποίου πενθούμε σήμερα, υπήρξε ένας πανέλληνας και ταυτόχρονα οικουμενικός δημιουργός, ένα ανεκτίμητο κεφάλαιο του μουσικού μας πολιτισμού. Του χαρίστηκε μια πλούσια και γόνιμη ζωή που την βίωσε με πάθος, μια ζωή ταγμένη στη μουσική, τις τέχνες, τον τόπο μας και τους ανθρώπους του, αφοσιωμένη στις ιδέες της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, της ισότητας, της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Ο Μίκης δοκιμάστηκε σε όλα τα είδη της μουσικής – το τραγούδι, το ορατόριο, τη συμφωνική μουσική, τη μουσική για τον κινηματογράφο – με εξαιρετική επιτυχία. Έγραψε μελωδίες που συνυφάνθηκαν με την ιστορική και κοινωνική πορεία της Ελλάδας τα μεταπολεμικά χρόνια, μουσικές που λειτούργησαν σαν παρότρυνση, σαν παρηγοριά, σαν διαμαρτυρία, σαν στήριγμα στις ζοφερές περιόδους της νεότερης ιστορίας μας.

Πάντα «πολιτικός», συνέδεσε την πολιτική πράξη με την υπέρβαση και τον αγώνα. Ο ίδιος αυτοχαρακτηρίστηκε «μόνος, ανένταχτος, ανεξάρτητος, αυτοστρατευμένος». Ταγμένος στην εθνική αξιοπρέπεια, την ανθρωπιά και την ομοψυχία, δεν έπαψε ποτέ να είναι ένας βαθύς, πολυσχιδής δημιουργός, κι ένας καλλιτέχνης που επέμενε ως το τέλος να βλέπει τον κόσμο με τον ρομαντισμό και την εμπιστοσύνη μιας αιώνιας, ακατάλυτης νιότης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα