Σαμαράς: Δεν είναι καλή ιδέα η επίσκεψη Ερντογάν- Δεν θα ψηφίσω το γάμο ομόφυλων ζευγαριών

Διαβάζεται σε 6'
Σαμαράς: Δεν είναι καλή ιδέα η επίσκεψη Ερντογάν- Δεν θα ψηφίσω το γάμο ομόφυλων ζευγαριών
Εκδήλωση για την Ημέρα της Ευρώπης στο Ζάππειο Μέγαρο παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Τρίτη 9 Μαΐου 2023 (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI) Eurokinissi

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς εκφράζει τη διαφωνία του με τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά, το γάμο ομόφυλων ζευγαριών, αλλά και το φορολογικό των ελεύθερων επαγγελματιών.

 

Νέες φωτιές ανάβει στην κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.

Σε συνέντευξη του στην Καθημερινή εκφράζει ειδικότερα τη διαφωνία του με τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά και την επίσκεψη Ερντογάν. Δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει το γάμο ομόφυλων ζευγαριών και αποδοκιμάζει το σχετικό νομοσχέδιο. Αλλά εκφράζει και ενστάσεις για το φορολογικό των ελεύθερων επαγγελματιών.

“Ο κ. Ερντογάν έχει έλθει σε ανοιχτή αντιπαράθεση, με ολόκληρη τη Δύση: Με τις ΗΠΑ, με την Ευρώπη συνολικά, με το Ισραήλ, τώρα και με την Γερμανία…

Πριν λίγες μέρες μπλόκαρε – ξανά – την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ…

Στις συναντήσεις κορυφής, προσπαθείς τουλάχιστον να μη κάνεις τις διμερείς σχέσεις χειρότερες. Εδώ συμβαίνει το αντίθετο: Μετά την επίσκεψη Ερντογάν στο Βερολίνο, οι γερμανο-τουρκικές σχέσεις δεν έγιναν καλύτερες – επιδεινώθηκαν!

Η Κυβέρνηση της Γερμανίας ήλθε σε πολύ δύσκολη θέση, ο Καγκελάριος Σόλτς σε ακόμα πιο δύσκολη θέση. Η κοινή Γνώμη και ο Τύπος της χώρας είναι εξοργισμένοι με τον Ερντογάν, και θεωρούν ότι έχει κυριολεκτικά”απασφαλίσει” . Συμπέρασμα: Καλύτερα να μην είχε γίνει εκείνη η επίσκεψη…” αναφέρει ειδικότερα ο κ. Σαμαράς και προσθέτει:

“Μπορούμε εμείς, σήμερα, να συμφωνήσουμε με αυτόν που όλοι οι σύμμαχοι και εταίροι μας διαφωνούν μαζί του; Με αυτόν που οι πάντες τον θεωρούν “μαύρο πρόβατο”; Με αυτόν που υπηρετεί πολιτικά, οικονομικά και επιχειρησιακά, τον αντί-δυτικό άξονα;

Νομίζω, λοιπόν, πως δεν είναι καλή ιδέα…”

“Δύο πρώην Πρωθυπουργοί δεν κάνουν λάθος”

Ο πρώην πρωθυπουργός εκφράζει επίσης αμφιβολίες για τη χρησιμότητα ενός μνημονίου συνεργασίας με την Τουρκία στο μεταναστευτικό.

“Θυμάστε πόσες τέτοιες “συμφωνίες” έχει υπογράψει η Τουρκία με την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια; Έχει τηρήσει καμία;

Αμφιβάλλει κανείς ότι οι ροές των λαθρομεταναστών σχεδιάζονται από το τουρκικό καθεστώς και αποτελούν μοχλό εκβιασμού σε βάρος της Ελλάδος και της Ευρώπης;

Ας μη τρέφουμε αυταπάτες: εγγύηση για την αποτροπή της παράνομης μετανάστευσης αποτελεί μόνο η αποφασιστικότητά μας και η ενίσχυση των δικών μας και των ευρωπαϊκών μέσων αντιμετώπισης…”, απαντά σε σχετικό ερώτημα.

Ο κ. Σαμαράς υποστηρίζει επίσης ότι: “Η Τουρκία προκαλεί συνεχώς! Και δημιουργεί νέα τετελεσμένα σε βάρος μας. Οπότε δεν έχει νόημα να παριστάνουμε ότι “συζητάμε” μαζί της όσο επιμένει στα νέα τετελεσμένα…”

Ενώ δηλώνει ότι δεν πιστεύει στη λεγόμενη θετική ατζέντα.

“Όσο συνεχίζει να συμπεριφέρεται ως “πειρατής” δεν υπάρχει καμία “θετική ατζέντα”

Αν αλλάξει, αν πάρει πίσω τα τετελεσμένα, το συζητάμε. Αλλά όχι πριν…

Όσο επιμένουν στο παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο, όσο συνεχίζεται ο εποικισμός της Αμμοχώστου – τώρα μάλιστα θέλουν να φτιάξουν και… ναύσταθμο εκεί (!) – όσο υποκινούν «μειονοτικά ζητήματα» σε Θράκη και Δωδεκάνησα, τι νόημα έχει να δημιουργούμε την εντύπωση ότι υπάρχουν περιθώρια “συνεννόησης” μεταξύ μας;”, υποστηρίζει ειδικότερα ο κ. Σαμαράς.

Μάλιστα αναφέρεται στις τριμερείς συμμαχίες, Ελλάδα-Κύπρος Ισραήλ και Ελλάδα-Κύπρος-Αίγυπτος, που τονίζει ότι δρομολόγησε η δική του κυβέρνηση το 2012-2015 και διερωτάται: “Πώς νομίζετε ότι προσλαμβάνουν σήμερα, το Ισραήλ και η Αίγυπτος, την εδώ επίσκεψη του Ερντογάν – δηλαδή του επίσημου «προστάτη» της Χαμάς;”

Ο κ. Σαμαράς υποστηρίζει επίσης επικαλούμενος και τον Κώστα Καραμανλή: “Όταν δημιουργούν τετελεσμένα εναντίον σου κι ύστερα σου λένε “έλα να τα βρούμε”, εσύ απαιτείς πρώτα να πάρουν πίσω τα τετελεσμένα, για να ξεκινήσει ουσιαστικός διάλογος.

Αν δεν το κάνεις, αν προσπαθείς να τους “καταπραϋνεις”, αυτό λέγεται «κατευνασμός», όπως έχω τονίσει πολλές φορές κι όπως πολύ σωστά υπογράμμισε και ο Κώστας Καραμανλής πριν λίγες εβδομάδες…

Κι ο “κατευνασμός” υπήρξε πάντα πολύ επικίνδυνος…

Λέτε λοιπόν, δύο πρώην πρωθυπουργοί της χώρας και δύο πρώην πρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας, να κάνουμε τόσο «λάθος»; “

Οχι στο γάμο ομόφυλων ζευγαριών από Σαμαρά

Ερωτηθείς εάν θα ψηφίσει το νόμο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ο κ. Σαμαράς απαντά κατηγορηματικά:

“Όχι! Πιστεύω ότι οφείλουμε να στηρίξουμε την “πυρηνική” οικογένεια, όπου υπάρχουν γονεϊκά πρότυπα και των δύο φύλων. Δηλαδή υπάρχει μάνα και πατέρας.”

Υποστηρίζει δε ότι: “Το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια έλυσε κάθε πρόβλημα “δικαιωμάτων”. Από κει και ύστερα, αν τους αναγνωρίσουμε “γάμο”, θα αναγκαστούμε αργότερα – για λόγους “εξίσωσης” ανόμοιων πραγμάτων – να αναγνωρίσουμε και την τεκνοθεσία στα ομόφυλα ζευγάρια. Όμως τα παιδιά έχουν ανάγκη από γονεϊκά πρότυπα και των δύο φύλων. Έχουν ανάγκη – και δικαίωμα – να έχουν μάνα και πατέρα. Όχι “γονέα ένα” και “γονέα δύο”…”

Ο κ. Σαμαράς με τραμπική ρητορική αναφέρει επίσης: “Το τι κάνει καθένας στην προσωπική του ζωή είναι απολύτως σεβαστό. Απολύτως! Μη μπερδεύουμε, όμως, τις “σεξουαλικές προτιμήσεις” – που μπορεί να είναι πολλαπλές – με τα φύλα που είναι δύο. Και μη μπερδεύουμε το σύμφωνο συμβίωσης με το θεσμό της οικογένειας που μεγαλώνει παιδιά, τα οποία χρειάζονται και τα δύο φύλα.”

Εμφανίζει δε εαυτόν ως δήθεν υπερασπιστή των γυναικών για να υποστηρίξει τις ομοφοβικές του θέσεις λέγοντας: “Οι γυναίκες δεν είναι “τεκνοποιητικές μηχανές” που θα «βοηθούν» τα ομόφυλα ζευγάρια να αποκτήσουν παιδιά κι ύστερα… θα εξαφανίζονται! Αυτό υποτιμά τη γυναίκα και τραυματίζει τα παιδιά.”

“Η ΝΔ κινδυνεύει όσο στοχεύει στο κέντρο”

Ο κ. Σαμαράς εξάλλου τόσο με αφορμή τις αυτοδιοικητικές εκλογές όσο και εν όψει των ευρωεκλογών και με αφορμή τις εκλογές και δημοσκοπήσεις σε Ολλανδία και Γαλλία, υποστηρίζει ότι η κοινωνία κινείται δεξιότερα.

“Η ΝΔ δεν κινδυνεύει από τα σημερινά κόμματα που βρίσκονται δεξιότερά της, πού άλλωστε δεν εκφράζουν τις νέες αναζητήσεις της κοινωνίας Κινδυνεύει μόνο από τον εαυτό της. Όταν στοχεύει αποκλειστικά στο “κέντρο” – τη στιγμή που η κοινωνία κινείται δεξιότερα – κινδυνεύει να χάσει την ισορροπία της”, υποστηρίζει επίσης ο πρώην πρωθυπουργός.

Ενστάσεις για το φορολογικό των ελεύθερων επαγγελματιών

Όσον αφορά στο νέο φορολογικό πλαίσιο για τους ελεύθερους επαγγελματίες ο κ. Σαμαράς αναφέρει με νόημα:

“Την φοροδιαφυγή πρέπει να τη χτυπήσουμε. Το οφείλουμε στον συνεπή φορολογούμενο.

Αλλά το πώς θα χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή δεν είναι απλό…

Η κυβέρνηση σήμερα σωστά προσπαθεί να λύσει αυτό το σύνθετο πρόβλημα, εν μέσω μάλιστα πολλών διαφωνιών και αντιδράσεων.

Όμως, ακούστε: Είμαι βουλευτής από το 1977. Επί δεκαετίες όλες οι κυβερνήσεις προσπάθησαν να πολεμήσουν τη φοροδιαφυγή μέσα από τεκμαρτά εισοδήματα και τεκμαρτές δαπάνες…

Ας είμαστε ειλικρινείς: αυτό δεν απέδωσε.

Νομίζω ότι το φορολογικό σύστημα πρέπει να αποκαλύπτει και να φορολογεί πραγματικά εισοδήματα – όχι τα “τεκμαρτά” (δηλαδή τα «εικαζόμενα»), επειδή δεν μπορεί να αποκαλύψει τα πραγματικά.

Με χαμηλότερους συντελεστές και με αναγνώριση όλων των εξόδων των επαγγελματιών.

Και σήμερα υπάρχει η τεχνολογία – ηλεκτρονικά δίκτυα, ηλεκτρονικές πληρωμές κλπ. – για να γίνει εφικτό, ό,τι στο παρελθόν ήταν ανέφικτο. Επομενως, σε γενικές γραμμές η πρωτοβουλία για φορολογική μεταρρύθμιση είναι στη σωστή κατεύθυνση αλλά εκτιμώ πως πρέπει να υπάρξουν διορθωτικές παρεμβάσεις.”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα