Σαμαράς: "Το 70% του πλεονάσματος θα δοθεί στα θύματα της κρίσης"

Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013.
(EUROKINISSI/ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ Ε.Ε.)
Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013. (EUROKINISSI/ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ Ε.Ε.) EUROKINISSI

Τι δήλωσε σε ξένους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός για τη διάθεση των εκατομμυρίων ευρώ του δημοσιονομικού πλεονάσματος

Το μεγαλύτερο μέρος του δημοσιονομικού πλεονάσματος θα διατεθεί υπέρ των θυμάτων της οικονομικής κρίσης, δήλωσε σε ξένους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντώνης Σαμαράς δήλωσε σε μια συζήτηση με ξένους δημοσιογράφους ότι τα δύο τρίτα του πρωτογενούς πλεονάσματος του ελληνικού δημοσίου, δηλαδή μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, θα αξιοποιηθούν υπέρ «των πολιτών οι οποίοι έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση», ενώ το υπόλοιπο ένα τρίτο θα διατεθεί για την «εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους», όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Κατά την διάρκεια της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, θέσαμε το θέμα πώς θα αξιοποιηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα: θα το αξιοποιήσουμε για (να εξυπηρετηθεί) το χρέος ή για τον ελληνικό λαό;», είπε ο κ. Σαμαράς συνομιλώντας με ξένους δημοσιογράφους.

«Ελήφθη η απόφαση να διαθέσουμε το 70% στους πολίτες» της Ελλάδας, προσέθεσε, διευκρινίζοντας ότι το ποσό θα διατεθεί υπέρ όσων έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση, δηλαδή κυρίως των ανέργων και των χαμηλοσυνταξιούχων.

Ο προϋπολογισμός της Ελλάδας για το 2014 προβλέπει για πρώτη φορά εδώ και χρόνια πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα (προ της εξυπηρέτησης του χρέους) 812 εκατ. ευρώ το 2013 και περίπου 3 δισεκ. ευρώ το 2014 λόγω των περικοπών και των μέτρων εξοικονόμησης δαπανών σε όλα τα μέτωπα.

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε σήμερα σε ένα δημοσιονομικό πλεόνασμα «grosso modo 500 εκατ. ευρώ» το 2013, το 30% του οποίου θα διατεθεί για την εξυπηρέτηση του χρέους, το οποίο παραμένει στο 175% του ΑΕΠ.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός επανέλαβε μιλώντας στους ξένους δημοσιογράφους τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης υπέρ μιας νέας ελάφρυνσης χρέους: «αφού κάναμε τη δουλειά μας, πρέπει και εκείνοι να κάνουν τη δική τους», είπε αναφερόμενος στην δέσμευση της διεθνούς τρόικας των πιστωτών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) να εξετάσουν την περαιτέρω λήψη μέτρων για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος σε περίπτωση που καταγραφόταν πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Αντώνης Σαμαράς
SHARE:

24Media Network