Σαμαράς: Το πλεόνασμα βγήκε από τους πολίτες και εκεί θα επιστρέψει

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στην ομιλία του στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014.
(EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ)
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στην ομιλία του στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014. (EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ) EUROKINISSI

Απέκλεισε τα σενάρια πρόωρων εθνικών εκλογών ο πρωθυπουργός μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας (Vid)

«Εμείς πηγαίνουμε για εκλογές το 2016» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ξεκινώντας την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ και εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ προέβλεψε ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών θα αιφνιδιάσει πολλούς.

«Η χώρα υπέφερε και υποφέρει, αλλά τώρα βγαίνει από την κρίση. Πετύχαμε τη βασική δέσμευση, κρατήσαμε τη χώρα στο ευρώ και δεν την αφήσαμε να καταρρεύσει. Τώρα με το πρωτογενές πλεόνασμα θα έχουμε πετύχει τα περισσότερα από τα 18 σημεία που είχαμε υποσχεθεί. Με την βοήθεια του θεού και με την στήριξη του ελληνικού λαού, στα δύο χρόνια που μας απομένουν θα πάμε πολύ μακρύτερα» τόνισε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε:

Το πλεόνασμα στην κοινωνία

«Όταν μιλούσαμε στην αρχή για πρωτογενές πλεόνασμα μας λοιδορούσαν, με τα πρόσφατα στοιχεία όμως το πρωτογενές πλεόνασμα θα φθάσει στο 1 δισ. ευρώ. Κάποιοι το αμφισβήτησαν, λέγοντας ότι δεν πληρώσαμε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους -αυτό είναι ψέμα, το πλεόνασμα είναι καθαρό και βιώσιμο με όλα τακτοποιημένα και πληρωμένα. Κάποιοι λένε ότι η οικονομία υποφέρει. Απαντώ ότι το 70% του πλεονάσματος θα επιστρέψει στην κοινωνία. Εκατοντάδες εκατομμύρια θα επιστρέψουν μέχρι το τέλος του χρόνου στην κοινωνία, σε ένστολους και χαμηλοσυνταξιούχους όπως ακριβώς είχαμε δεσμευτεί».

Ο κ. Σαμαράς είπε ακόμη ότι ύψιστη προτεραιότητά του είναι η μείωση των φόρων που θα γίνει αν πιάνουμε τους στόχους. «Το πλεόνασμα βγήκε από το αίμα του ελληνικού λαού και εκεί θα επιστρέψει» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Για την καταπολέμηση της ανεργίας είπε «δίνουμε τη μάχη» και ότι από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ περισσότεροι από 440.000 θα βοηθηθούν.

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στη σημαντική πρόοδο που έχει κάνει η χώρα στον τομέα των διαρθρωτικών αλλαγών, ενώ μίλησε και για το πλεόνασμα στο εμπορικό ισοζύγιο, που καταγράφεται για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες.

Συμπυκνώνοντας, είπε ότι μέσα σε ενάμιση χρόνο πετύχαμε αυτό που έμοιαζε απίστευτο, εξαφανίσαμε τα δύο ελλείμματα και αυξήσαμε την ανταγωνιστικότητα. Προσέθεσε ότι η ανταγωνιστικότητα επιβαρύνεται από το κόστος ενέργειας, αλλά σε αυτό τον τομέα θα έχουμε σύντομα καλά νέα. «Κάνουμε στροφή στην ανταγωνιστικότητα και στην εξωστρέφεια» τόνισε και προέβλεψε ότι «στο προσεχές μέλλον τα καλά νέα θα πυκνώνουν». «Δεν μπορεί ένας λαός να σηκώσει κεφάλι αν τα καλά νέα αποσιωπώνται. Πρέπει να τολμούμε καθημερινά να πηγαίνουμε κόντρα στο ρεύμα της μιζέριας» επισήμανε.

Έχουμε μείνει πίσω στις αποκρατικοποιήσεις

Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι σε κάποιους τομείς έχουμε μείνει πίσω, φέρνοντας ως παράδειγμα τις αποκρατικοποιήσεις, αν και -όπως είπε- όχι με δική του ευθύνη, και υπογράμμισε ότι η προσπάθεια θα επιταχυνθεί.

Επιτέθηκε ξανά στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι προσπαθεί να τρομάξει τους επενδυτές. Αποκρατικοποιήσεις, είπε, σημαίνει ότι βγάζουμε από τις πλάτες του ελληνικού λαού χρέος και φέρνουμε επενδύσεις που δεν είχαν γίνει ποτέ.

Προανήγγειλε, επίσης, διορθωτικές κινήσεις στον αγροτικό τομέα, λέγοντας ότι θα γίνει ειδική παρέμβαση για τα κόκκινα δάνεια και για την ρευστότητά τους.

Μίλησε για την φοροδιαφυγή λέγοντας ότι «πετύχαμε μεγαλύτερο πλήγμα από ότι είχε γίνει ποτέ -φέρνουμε 800 εκατομμύρια στα δημόσια ταμεία που αντιστοιχούν σε 2,5 δισ.». Ειδική αναφορά έκανε και στην αντιμετώπιση της διαφθοράς και τις κινήσεις της Δικαιοσύνης «που κάνει ανεμπόδιστη την δουλειά της». «Δεν θέλω κυνήγι μαγισσών, αλλά δεν θέλω και συγκάλυψη. Δεν θέλω κανένας αθώος να τιμωρηθεί και κανένας ένοχος να γλιτώσει. Κάποιοι ήδη είναι στην φυλακή και κάποιοι ήδη επιστρέφουν χρήματα. Παντού μας λέγανε φέρτε πίσω τα κλεμμένα» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σαμαράς αναφερόμενος στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη μείωση του δημοσίου χρέους της χώρας αναρωτήθηκε «πώς θα αποφύγουν τις συνέπειες μίας πτώχευσης της χώρας; θα εκβιάσουν; θα απειλήσουν;» και σημείωσε: «Απέναντί τους δεν έχουν μία κυβέρνηση, έχουν 27 κυβερνήσεις. Το χάος που θα επικρατήσει και το κλίμα εναντίον της χώρας μας το έχουν υπολογίσει; Και μόνο που τα λένε διαμορφώνουν κακό κλίμα στις αγορές. Δεν θα τους αφήσουμε να μας ρίξουν πίσω ξανά. Οι δανειστές μας έχουν δεσμευτεί ότι θα μας δώσουν πρόσθετη ελάφρυνση αν πιάσουμε τους στόχους. Εμείς πιάσαμε τους στόχους μας, είναι η δική τους σειρά να μας δώσουν την επιπλέον βοήθεια. Εμείς πρέπει να δείξουμε σταθερότητα και αποφασιστικότητα. Αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ δημιουργούν ανασφάλεια και βοηθούν εκείνους που θέλουν να δουν την Ελλάδα να χρεοκοπεί».

Σκληρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ

Σχολιάζοντας σενάρια συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε: «Μας λένε να τα βρούμε. Εμείς, η ΝΔ, έχουμε αποδείξει ότι για το καλό της χώρας μπορούμε να συνεργαστούμε με τους αντιπάλους μας. Όπως με το ΠΑΣΟΚ, που συνεργαστήκαμε γιατί είχαμε σύμπτωση στην παραμονή της χώρας στην ΕΕ. Εμείς την υπευθυνότητά μας την έχουμε δείξει. Κριτήριό μας ο τόπος και η αγάπη μας για την πατρίδα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως, δεν έχει ψηφίσει ούτε έναν νόμο, ούτε εκείνα που είναι ευεργετικά, ένα τεράστιο "όχι σε όλα". Ο ελληνικός λαός αυτό το απορροφάει, δεν υπάρχει χειρότερο από το "όχι σε όλα". Και σήμερα με αυτό που λέει δημιουργεί πρόβλημα στην χώρα. Όσο συνεχίζει έτσι δεν έχουμε κανένα απολύτως περιθώριο συνεργασίας μαζί του. Πώς να συνεργαστούμε με εκείνους που υπονομεύουν την σταθερότητα της χώρας και απειλούν να μας στείλουν πίσω από εκεί που ξεκινήσαμε;».

Ο πρωθυπουργός αμφισβήτησε, επίσης, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει στροφή στο ρεαλισμό. «Είναι αντίθετος, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, με την οικειοθελή αποχώρηση της χώρας από το ευρώ. Δηλαδή δεν θα το ζητήσει ο ίδιος, αλλά θα το ζητήσουν όλοι οι άλλοι. Γιατί, όταν λέει ότι δεν θα πληρώσει το χρέος της χώρας, δεν το ζητάει, αλλά το προκαλεί. Αν θέλει στροφή στο ρεαλισμό ας το κάνει καθαρά και στα ίσια», είπε ο κ. Σαμαράς και προσέθεσε:

Διαλαλούν πως θα κηρύξουν σε πτώχευση την Ελλάδα

«Με όσους διαλαλούν ότι θα κηρύξουν τη χώρα σε πτώχευση, τέτοιες διεργασίες δεν κάνουμε. Με όσους υπόσχονται ότι λεφτά υπάρχουν, τέτοιες συνεργασίες δεν κάνουμε. Με εκείνους που ζητούν να αφοπλίσουμε την αστυνομία και να αφήσουμε να κυκλοφορούν οι τρομοκράτες ελεύθεροι, τέτοιες συνεργασίες δεν κάνουμε. Με εκείνους που ζητούν να ανοίξουν τα σύνορα της χώρας και της Ευρώπης στους μετανάστες, τέτοιες συνεργασίες δεν κάνουμε. Το πρόβλημα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα του ακραίου περιθωρίου. Δεν μπορεί να είναι και κόμμα εξέγερσης και κόμμα ευθύνης. Δεν έχουν καταλάβει ότι αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα δεν συγκρίνεται με εκείνα που γίνονταν στο παρελθόν. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να κυλίσει ξανά η χώρα στην κρίση, και αυτό ο κόσμος δεν το θέλει. Δεν έχουν καταλάβει ότι ο χρόνος δουλεύει σε βάρος τους, όσο θα φαίνονται οι ενδείξεις της ανάπτυξης θα ξεθωριάζουν. Επίσης, δεν έχουν καταλάβει ότι στον περίγυρό μας υπάρχει αναταραχή, με κράτη που καταρρέουν. Κανείς, και πρώτοι οι Έλληνες δεν θα διακινδυνεύσουν να τινάξουν τη μόνη σταθερή χώρα της περιοχής».

Συνεχίζοντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Πού βρισκόμαστε σήμερα; Σε λίγο πιστοποιείται το πρωτογενές πλεόνασμα και πολύ σύντομα θα βγούμε στις αγορές. Η Ελλάδα αλλάζει σελίδα. Αυτό που πετύχαμε μέσα σε δύο χρόνια δεν έχει γίνει πουθενά ξανά στον κόσμο. Μέρα με τη μέρα αυτό θα γίνεται πιο καθαρά».

Αξιοκρατικές επιλογές στις Ευρωεκλογές

Για τις περιφερειακές εκλογές και για τις ευρωεκλογές ο κ. Σαμαράς είπε «θα κάνουμε αξιοκρατικές επιλογές, μέσα από την κοινωνία όχι παλαιοκομματικές επιλογές -όσοι κάνουν παλαιοκομματικές εκλογές θα το πληρώσουν» και προσέθεσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ κατεβαίνει στις ευρωεκλογές με περιθωριακά και ακραία κόμματα. Και κόμματα από την κατεχόμενη Κύπρο. Ντροπή του. Μαζί του είναι και το γερμανικό κόμμα που καταψήφισε την βοήθεια στη χώρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεργάζεται με γκρουπούσκουλα, απολιθώματα άλλων εποχών».

«Κάνουμε διπλό βήμα να βγούμε από το μνημόνιο και να βγούμε από την κρίση, αυτό θα γίνει τους επόμενους μήνες. Αντιμνημονιακός είναι εκείνος που βγάζει την χώρα από τα μνημόνια», τόνισε ο κ. Σαμαράς και απευθυνόμενος στους βουλευτές του είπε:

«Ξέρω ότι δίνετε τη μάχη στην κοινωνία και ξέρω τι αντιμετωπίζετε. Το κάνετε με προσήλωση και αποφασιστικότητα. Όλη η Ελλάδα υποφέρει και παλεύει. Κρατήσατε και κρατήσαμε. Θα δώσουμε με επιτυχία τη μάχη στις αυτοδιοικητικές εκλογές και στην Ευρωβουλή και θα την κερδίσουμε. Ο ελληνικός λαός είναι πονεμένος αλλά είναι και ώριμος. Ξέρει να ξεχωρίζει την υπευθυνότητα από το φθηνό λαϊκισμό. Το αποτέλεσμα θα αιφνιδιάσει πολλούς. Γυρίζουμε σελίδα για τη νέα Ελλάδα. Ό,τι οραματιζόμαστε θα τα καταφέρουμε».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ομιλία Σαμαρά

SHARE:

24Media Network