Σε εκτόνωση με Τουρκία ελπίζει το Μαξίμου

Σε εκτόνωση με Τουρκία ελπίζει το Μαξίμου
Οι Νίκος Παναγιωτόπουλος και Χουλουσί Ακάρ σε συνάντησή τους στις Βρυξέλλες τον Φεβρουάριο 2020 intime

Η κυβέρνηση βλέπει αποκλιμάκωση με συνάντηση Παναγιωτόπουλου- Ακάρ, αλλά “φυλάει τα ρούχα της” για το φυσικό αέριο μετά τις τουρκικές απειλές πως θα κλείσει η στρόφιγγα.

Στο τετ α τετ, που αναμένεται να έχουν την Πέμπτη στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Χουλουσί Ακάρ, ποντάρει η Αθήνα για εκτόνωση με την Τουρκία.

Κάθε συνάντηση, κάθε βήμα διαλόγου, είναι ένα βήμα εκτόνωσης της έντασης και μία έμπρακτη απόδειξη ότι συνειδητοποιούν οι γείτονες το αδιέξοδο της προκλητικής στρατηγικής που ακολουθούν”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε χθες με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος πάντως -όπως αναμένετο – επέμεινε στη γραμμή των “ίσων αποστάσεων” μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας θα συναντηθεί επίσης με τους ομολόγους του των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, της Γαλλίας, Σεμπαστιάν Λεκορνί και της Γερμανίας, Κριστίνε Λάμπρεχτ.

Ο κ. Οικονόμου ερωτήθηκε εκ νέου εάν η ελληνική πλευρά θα ζητήσει την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία από την ΕΕ στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες και επανέλαβε ότι: “Το πλαισιο των κυρώσεων είναι ήδη διαμορφωμένο και μπορεί ανά πάσα στιγμή να ενεργοποιηθεί. Οι κυρώσεις έχουν διπλό χαρακτήρα, των συνεπειών και έναν ισχυρό αποτρεπτικό ρόλο”.

Στο ερώτημα εάν η Ευρώπη θα εξετάσει κυρώσεις στην Τουρκία για το “διπλό παιχνίδι” που παίζει με τη Ρωσία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εκτίμησε ότι: “Ανησυχεί το σύνολο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ το γεγονός ότι η Τουρκία δε συμπεριφέρεται ευθυγραμμισμένα με τη Δύση όσον αοφρά στις κυρώσεις προς τη Ρωσία”.

Όσον αφορά πάντως στις απειλές Μπαχτσελί ότι η Τουρκία θα κόψει τη ροή ρωσικού φυσικού αερίου προς τη χώρα μας μέσω Turk Stream, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε: “Η χώρα μας είναι θωρακισμένη σε όλα τα επίπεδα. Στο ενεργειακό έχουμε επεξεργαστεί μία σειρά από σενάρια που περιλαμβάνουν και το πιο ακραίο σενάριο πλήρους διακοπής του ρωσικού φυσικου αερίου” και πρόσθεσε;

“Σε ό,τι αφορά στις απειλές της Τουρκίας σε όλα τα επίπεδα, η Ελλάδα είναι κατάλληλα προετοιμασμένη ώστε ψύχραιμα και αποτελεσματικά να απαντά σε κάθε πρόκληση”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα