Σε γρήγορη έξοδο στις αγορές στοχεύει η κυβέρνηση

Σε γρήγορη έξοδο στις αγορές στοχεύει η κυβέρνηση

Αρχίζει από την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων του πρωθυπουργού ένα «καυτό» εικοσαήμερο για την κυβέρνηση. Διαβάστε στο ρεπορτάζ του NEWS 247 τι θα πει ο Αλέξης Τσίπρας στην Ολομέλεια της Βουλής, ποιες προτεραιότητες θα θέσει και ποια είναι τα πρώτα νομοσχέδια που θα φέρει η κυβέρνηση

Την επιστροφή στις αγορές αναμένεται να προτάξει ο Αλέξης Τσίπρας σήμερα αργά το απόγευμα στην εναρκτήρια ομιλία του για τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή. Παράλληλα θα θέσει και τους τρεις στόχους του Μεγάρου Μαξίμου που θα αντιστρέψουν την εικόνα της χώρας:

1. Η αναδιάρθρωση του χρέους, στην οποία η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει αμέσως μετά το τέλος της αξιολόγησης, συνδέοντας την απομείωση του με την πορεία της οικονομίας.

2. Η ανάπτυξη που θα έρθει μέσω των επενδύσεων.

3. Οι μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση προκειμένου το κράτος να αρχίσει να λειτουργεί εύρυθμα και χωρίς γραφειοκρατία να κινούνται όλες οι διαδικασίες.

Ο Αλέξης Τσίπρας αφού κάνει μια πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος θα τονίσει πως οι δρόμοι που υπάρχουν αυτή τη στιγμή για τη χώρα είναι δυο:

Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές από τη μια και η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή μια προοδευτική διακυβέρνηση, όπου με εργαλεία τον αναπτυξιακό νόμο, την φορολογική αναδιάρθρωση και τα κονδύλια του ΕΣΠΑ μπορεί η χώρα να προχωρήσει.

Επίθεση αναμένεται να εξαπολύσει ο πρωθυπουργός και στη ΝΔ, ενώ έμφαση θα δώσει τόσο στα ανοιχτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης (κόκκινα δάνεια, εργασιακό, ασφαλιστικό) όσο και στην εξεύρεση των ισοδυνάμων για μια σειρά από ζητήματα όπως:

– Κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τα επικουρικά ταμεία

– Φορολόγηση των αγροτών

– Διατήρηση δημόσιου χαρακτήρα ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ

– Μη διατήρηση του 23% στην εκπαίδευση (σε φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών)

Οι διαρθρωτικές αλλαγές, η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, αλλά και η άρση των capital control στις αρχές του 2016 είναι μερικά από τα σημεία στα οποία θα σταθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δώσει στο παράλληλο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που παρουσίασε στις αρχές Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη, το οποίο, όπως θα διευκρινίσει, θα «τρέχει» παράλληλα με τη συμφωνία.

Αφορά την συνέχεια του νόμου για την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης με την εξαγγελία της κάρτας κοινωνικού εισοδήματος και επιπλέον δωρεάν γεύματα, αλλά και μεταρρυθμίσεις στους τομείς της υγείας και της παιδείας.

Στο στόχαστρο θα μπει η καταπολέμηση της διαφθοράς, βάζοντας στο επίκεντρο το μαύρο χρήμα και τις off shore εταιρίες.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να υπογραμμίσει στις δράσεις της κυβέρνησης για την ανάσχεση της ανεργίας που θα δημιουργήσει 110.000 νέες θέσεις εργασίας το επόμενο διάστημα.

Στη δημόσια διοίκηση προτεραιότητα αποτελεί η δημιουργία Μητρώου Υπαλλήλων με αυξημένα τυπικά προσόντα για την κάλυψη διευθυντικών θέσεων, ενώ ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί στο θέμα των επίορκων υπαλλήλων.

Ειδική αναφορά θα γίνει από τον πρωθυπουργό σε θέματα εξωτερικής πολιτικής εστιάζοντας κυρίως στο προσφυγικό, η γρήγορη επίλυση του οποίου, όπως θα τονίσει, έχει άμεση συνάρτηση με την πορεία της οικονομίας.

Η σημερινή διαδικασία προβλέπει μόνο την ομιλία του πρωθυπουργού, ενώ την Τρίτη και την Τετάρτη θα τοποθετηθούν οι υπουργοί και οι βουλευτές. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Τετάρτης με την ψήφο εμπιστοσύνης που αναμένεται να λάβει η κυβέρνηση, αφού θα έχουν προηγηθεί οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, καθώς και του Αλέξη Τσίπρα.

Τα πρώτα νομοσχέδια

Ήδη στα συρτάρια των υπουργείων  υπάρχον έτοιμα τα πρώτα νομοσχέδια τα οποία ακόμα και μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να κατατεθούν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους πριν πάρουν το δρόμο για την νομοπαρασκευαστική υπηρεσία της Βουλής. Αυτά είναι:

– Η καταπολέμηση της λαθρεμπορίας καπνού

– Το νέο τοπίο για τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες

– Μεταρρυθμίσεις σε πολλές βαθμίδες της εκπαίδευσης

– Συνεταιριστική οργάνωση αγροτών

– Αξιολόγηση στο δημόσιο

– Έρευνα, τεχνολογία

Αιφνιδίασε ο Τσίπρας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα

Παρά το γεγονός πως υπήρχαν δυο υποψήφιοι για τη θέση του γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, ο Χρήστος Μαντάς και ο Σωκράτης Φάμελλος και όλοι περίμεναν πως θα στηθούν κάλπες, ο Αλέξης Τσίπρας «πήρε την κατάσταση στα χέρια του» και εξέπληξε τους πάντες προτείνοντας για γραμματέα την Αφροδίτη Θεοπεφτάτου.

Η κ. Θεοπεφτάτου, Πολιτικός Μηχανικός στο επάγγελμα εργαζόμενη ως προϊστάμενη σε Πολεοδομία, εκλέγεται βουλευτής από τον Ιανουάριο το 2015.

Ισορροπώντας ανάμεσα στη βούληση των «53+» για τοποθέτηση ενός μέλους της κίνησης είτε ως γραμματέα, είτε ως κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο ο Αλέξη Τσίπρας αποφάσισε να βάλει ως πρώτο κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο τον πρώην γραμματέα της ΚΟ Χρήστο Μαντά. Δεύτερος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος θα είναι ο Σωκράτης Φάμελλος, βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης, ενώ η έκπληξη έγινε στην επιλογή της Φωτεινή Βάκη. Η κα. Βάκη είναι επίκουρη καθηγήτρια φιλοσοφίας στο Ιόνιο πανεπιστήμιο και στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014 ήταν υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος Ιονίων Νήσων με τον συνδυασμό του Θ.Γαλιατσάτου.

Οι προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα έγιναν αποδεκτές ομόφωνα, χωρίς να γίνει καμία ψηφοφορία και χωρίς να υπάρξουν άλλες προτάσεις για υποψηφιότητες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα