Σε λίγες ημέρες στην Αθήνα οι υπογραφές για τα Rafale

Σε λίγες ημέρες στην Αθήνα οι υπογραφές για τα Rafale
Γαλλικό πολεμικό αεροσκάφος Rafale AP

Το κλείσιμο της συμφωνίας με Γαλλία ανακοίνωσε ο Κ. Μητσοτάκης και κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν ψηφίζει τον προϋπολογισμό για την άμυνα. Επέμεινε για επιτυχία στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για την Τουρκία

Την υπογραφή της συμφωνίας με τη Γαλλία για την αγορά 18 μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale σε λίγες ημέρες στην Αθήνα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός κατήγγειλε το ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν ψηφίζει τον προϋπολογισμό για την άμυνα, κάνοντας λόγο για “πατριωτισμό με ξένα κόλλυβα”, ενώ επέμεινε για επιτυχία στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και ότι ελήφθησαν αποφάσεις για την Τουρκία.

“Η αμυντική πολιτική δεν φαίνεται να ανήκει καν στο φάσμα των δικών σας προτεραιοτήτων. Είμαστε διαφορετικοί σε αυτό κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ. Το Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ περιέγραψα με σαφήνεια μία εθνική ασπίδα για την Ελλάδα. Σήμερα ανακοινώνω στην εθνική αντιπροσωπεία ότι σε λίγες ημέρες υπογράφεται, εδώ στην Αθήνα, η συμφωνία για 18 αεροσκάφη Rafale, τα οποία θα αποκτήσουμε το 2021 από τη Γαλλία”, είπε συγκεκριμένα ο κ.Μητσοτάκης.

Προανήγγειλε επίσης ότι ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος θα ενημερώσει τα κόμματα σε κλειστή συνεδρίαση και τόνισε: “Ποτέ ξανά ένα τόσο μεγάλο και σύνθετο εξοπλιστικό πρόγραμμα δεν εξελίχθηκε τόσο γρήγορα και τόσο μεθοδικά”.

Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι η χώρα μας θα αποκτήσει επίσης νέες φρεγάτες, ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα, drones, θα προχωρήσει η αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16, θα ανανεωθεί ο οπλισμός του Στρατού Ξηράς, της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού και οι Ένοπλες Δυνάμεις θα ενισχυθούν με 15.000 επαγγελματίες όλων των ειδικοτήτων όπως και με αξιωματικούς.

“Για όλα αυτά έχει προβλέψεις και ο φετινός προϋπολογισμός” τόνισε επισημαίνοντας ότι οι αμυντικές δαπάνες πλησιάζουν τα 5,5 δισ και ότι μόνο οι αμοιβές των στελεχών των ΕΔ θα είναι αυξημένες κατά 370 εκατομμύρια.

“Πατριωτισμός με ξένα κόλλυβα”

“Για την άμυνα της πατρίδας εμείς προωθούμε 150 προγράμματα αξίας 11,3 δισ. Εσείς είχατε δρομολογήσει -και αυτό με μεγάλη δυσκολία- μόλις 54 προγράμματα αξίας 2,6 δισ ευρώ”, συνέχισε ο κ.Μητσοτάκης απευθυνόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: “Λυπάμαι πραγματικά που το κόμμα σας και εσείς προσωπικά, όταν έρχεστε και μας εγκαλείτε να είμαστε αυστηρότεροι με την Τουρκία, δεν τολμάτε και δεν έχετε το θάρρος να ψηφίσετε αυτά τα κονδύλια. Να το ακούσει ο ελληνικός λαός: Δεν υποστηρίζει σήμερα η αξιωματική αντιπολίτευση, πηγαίνοντας κόντρα στην παράδοση σε αυτή την αίθουσα, την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων σε μία εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία”.

Επιτέθηκε δε ακόμη σφοδρότερα στην αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας: “Ποια είναι η εξήγηση που δίνετε για αυτό; Επικράτησαν στο ΣΥΡΙΖΑ οι άλλες, οι αριστερές φωνές; Από τη μία πατριωτικός τσαμπουκάς και από την άλλη αδράνεια ως προς την πραγματική στήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων. Υποκριτικά να δηλώνετε παρών όταν είστε απών από το εθνικό μέτωπο. Πατριωτισμός με ξένα κόλλυβα, έτσι λέγεται αυτό”.

Αυτός είναι ο διαφορετικός τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουν τα κόμματα της εθνικής αντιπροσωπείας τους Έλληνες με το εθνόσημο στη στολή. Αυτή η κυβέρνηση θεωρεί τις ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις συμπαραστάτη της διπλωματίας της χώρας, ισχυρούς και παράλληλους πυλώνες μιας ευρύτερης εθνικής στρατηγικής και είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι για αυτό” κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

“Δεν αρχίζει και τελειώνει η εθνική πολιτική σε μία Σύνοδο Κορυφής”

Ο πρωθυπουργός επέμεινε πάντως ότι αποφασίστηκαν κυρώσεις στην Τουρκία στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, παρότι το ζήτημα παραπεμφθηκε το Μάρτιο. Επικαλέστηκε συγκεκριμενα, όπως ειχε πει και στη συνέντευξη τυπου, το επιχείρημα ότι διευρύνεται η λίστα των κυρώσεων προς άτομα και οντότητες, αλλά και ότι για πρώτη φορά ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πήραν εντολή να αξιολογήσουν συνολικά τις σχέσεις ΕΕ και Τουρκίας και να προτείνουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το αργότερο μέχρι το Μάρτιο, μέτρα στα οποία μπορούν να συμπεριλαμβάνονται και τομεακές κυρώσεις αλλά και η επαναξιολόγηση της τελωνειακής ένωσης.

Παραδέχθηκε δε ως δεδομένο ότι η ευρωπαϊκή πολιτική διαμορφώνεται ένα αργούς ρυθμούς πιο αργούς από αυτούς που θα επιθυμούσαμε, επαναλαμβάνοντας την παρομοίωση με το υπερωκεάνιο.

Ο κ. Μητσοτάκης όμως εκτίμησε ότι η πίεση πίεση προς την Τουρκία σταδιακά αυξάνει και σημειωσε ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν σχολίασε το γεγονός ότι χθες οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την εφαρμογή σημαντικών στοχευμένων κυρώσεων κατά της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας.

“Ως μέλος του ΝΑΤΟ χαιρετίζουμε αυτή την απόφαση και είμαι σίγουρος ότι δεν διέφυγε της προσοχής του Ερντογάν, ότι η Τουρκία είναι σήμερα ολοένα και πιο απομονωμένη”, δήλωσε.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι: “Η δική μας θέση παραμένει σταθερή σταματούν οι προκλήσεις ξεκινούν οι συζητήσεις”, ενώ διευκρίνισε απαντώντας στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πως ο ίδιος έχει δηλώσει τουλάχιστον δέκα φορές ότι οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά ο κεντρικός στόχος της κυβέρνησης είναι να αποκαταστήσει ένα δίαυλο επικοινωνίας με την Τουρκία και ότι οι κυρώσεις ή ακόμη καλύτερα η απειλή κυρώσεων είναι αυτή που μπορεί να οδηγήσει την Τουρκία σε μία αλλαγή συμπεριφοράς.

“Παρέχεται η ευκαιρία στην Τουρκία να αποδείξει αν πραγματικά εννοεί την αποκλιμάκωση. Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν” είπε επίσης ο κ. Μητσοτάκης, ενώ ταυτόχρονα υποβάθμισε την κρισιμότητα της συγκεκριμένης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, λέγοντας ότι “η εθνική πολιτική ούτε αρχίζει ούτε τελειώνει με μία Σύνοδο”. Υπενθυμισε επίσης ότι η κυβέρνηση έχει πετύχει δύο σημαντικές συμφωνίες οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία και την Αίγυπτο και μία συμφωνία με την Αλβανία για προσφυγή στη Χάγη και διερωτήθηκε απευθυνόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ “εσείς γιατί δεν τα κάνατε αυτά τέσσερα χρόνια”.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα