Σε ρυθμούς αξιολόγησης μπαίνει το Μαξίμου

Στιγμιότυπο από το Μέγαρο Μαξίμου την Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015. Ο πρωθυπουργός συγκάλεσε εκτάκτως την πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης και το Κυβερνητικό Συμβούλιο, προκειμένου να αξιολογηθεί η πρόταση των δανειστών και να χαραχθεί η στρατηγική που θα ακολουθήσει η ελληνική πλευρά εν όψει του Eurogroup. 
(EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)
Στιγμιότυπο από το Μέγαρο Μαξίμου την Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015. Ο πρωθυπουργός συγκάλεσε εκτάκτως την πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης και το Κυβερνητικό Συμβούλιο, προκειμένου να αξιολογηθεί η πρόταση των δανειστών και να χαραχθεί η στρατηγική που θα ακολουθήσει η ελληνική πλευρά εν όψει του Eurogroup. (EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ) EUROKINISSI

Πρόβα αξιολόγησης για την κυβέρνηση είναι η παρουσία του Πιέρ Μοσκοβισί στην Αθήνα. Στόχος του Μαξίμου είναι να συγκροτηθεί από τώρα ένα μέτωπο για τα εργασιακά

Η καλοκαιρινή «παρένθεση» των θεσμικών αλλαγών που μονοπωλούσε το ενδιαφέρον στην Ηρώδου Αττικού τελειώνει από Δευτέρα για την κυβέρνηση, καθώς η έλευση του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί στην Αθήνα σηματοδοτεί έστω και την άτυπη έναρξη των διαπραγματεύσεων για τα εργασιακά.

Στη συνάντηση που θα έχει με τον πρωθυπουργό αναμένεται να υπάρξει μια πρώτη συζήτηση για τα χρονοδιαγράμματα σχετικά με τη δεύτερη αξιολόγηση με το Αλέξη Τσίπρα να ξεκαθαρίζει την ελληνική θέση για γρήγορη ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων. Έχει ήδη εκφραστεί η βούληση όλα να έχουν τελειώσει μέσα στον Οκτώβριο. Συναντήσεις  θα έχει και με άλλους υπουργούς της κυβέρνησης μεταξύ αυτών και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Με τις πιέσεις να είναι ήδη μεγάλες στόχος του Μαξίμου είναι η δημιουργία ενός ενιαίου μετώπου με τους θεσμούς απέναντι στο ΔΝΤ σε σχέση με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, την ελαστικοποίηση των μορφών απασχόλησης και τις μειώσεις στις βασικές αποδοχές.

Για αυτό το λόγο σε αυτή την διαπραγμάτευση η ελληνική πλευρά έχει ήδη ζητήσει την συμμετοχή και της Επιτροπής Εργασίας του Ευρωκοινοβουλίου, καθώς και του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας με το οποίο έχουν γίνει ήδη αρκετές επαφές.

Και από το κυβερνητικό στρατόπεδο, πάντως οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως εξαιτίας των πολλών ανοιχτών θεμάτων που υπάρχουν στην Ε.Ε (οικονομία, brexit, προσφυγικό, τρομοκρατία) κανείς δεν θα επιθυμούσε παράταση της αβεβαιότητας με το ελληνικό ζήτημα.

Μέσα στην εβδομάδα το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου πέρασαν και ο υπουργός εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Τάσος Πετρόπουλος, ενώ η στρατηγική που θα ακολουθηθεί μπήκε στο επίκεντρο και σε σύσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός  με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Όλοι στο Μαξίμου γνωρίζουν πως ένα καλό ξεκίνημα για τον αγώνα δρόμου που έχει να "τρέξει" η κυβέρνηση όσον αφορά την β΄ αξιολόγηση θα ήταν μια πρώτη στήριξη από τον Πιέρ Μοσκοβισί.

Παράλληλα η κοινωνική ατζέντα

Την εβδομάδα που έρχεται αναμένεται να πραγματοποιηθεί διευρυμένη κυβερνητική σύσκεψη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, ώστε να οριστικοποιηθεί μία δέσμη κοινωνικών δράσεων. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ζητήσει ήδη από όλα τα υπουργεία να προχωρήσουν σε καταγραφή των πόρων και των αναγκών στον τομέα τους, προκειμένου σε επόμενο στάδιο να διαπιστωθεί τι περιθώρια υπάρχουν για παροχές.

Στο Μαξίμου καταβάλλονται προσπάθειες να μπορέσουν να μετριάσουν τις απώλειες από το ΕΚΑΣ είτε με την ένταξη στα κοινωνικά τιμολόγια της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ, είτε με εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ.

Η καθημερινότητα αποτελεί προτεραιότητα για το κυβερνητικό στρατόπεδο με τον πρωθυπουργό να ετοιμάζει ειδική ατζέντα, την οποία αναμένεται να προτάξει τον Σεπτέμβριο στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

SHARE:

24Media Network