Διπλωματικό σταυρόλεξο στην Αδριανούπολη

Διπλωματικό σταυρόλεξο στην Αδριανούπολη
O πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας Eurokinissi

Λεπτές ισορροπίες καλείται να τηρήσει το Μέγαρο Μαξίμου ως προς την υπόθεση κράτησης των δύο ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία

Στην τακτική να μην αναχθεί η κράτηση των δύο ελλήνων στρατιωτικών σε μείζον διπλωματικό επεισόδιο και θρίλερ επιμένει το Μέγαρο Μαξίμου, που καλείται, ωστόσο, την ίδια ώρα, να συνταιριάξει τους χαμηλούς τόνους με την ανάγκη κλιμάκωσης των πιέσεων προς την Άγκυρα ώστε να απελευθερώσει τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Πρόκειται για ένα δύσκολο διπλωματικό σταυρόλεξο, καθώς η κυβέρνηση καλείται, ουσιαστικά, να τετραγωνίσει τον κύκλο: όσο, δηλαδή, διεθνοποιεί το συγκεκριμένο θέμα, τόσο μεγαλύτερες διαστάσεις του προσδίδει. Και, όσο μεγαλύτερες διαστάσεις του προσδίδει, τόσο ενθαρρύνει την Τουρκία πως η συγκεκριμένη υπόθεση αποτελεί «άσσο» στο μανίκι του σχεδιασμού κλιμάκωσης της προκλητικότητας που ήδη διεκπεραιώνει η Άγκυρα.

Τα πρώτα μηνύματα

Σε κάθε περίπτωση, με δεδομένο ότι πληθαίνουν τα σύννεφα και στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό και η κυβέρνηση δέχεται πια ευθείες επιθέσεις από τη ΝΔ και τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, ο Αλέξης Τσίπρας δε θα μπορούσε να μην στείλει κάποιο μήνυμα «αποφασιστικότητας» προς την Τουρκία, καίτοι χθες, κατά τον έντονο διαξιφισμό του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, επέμεινε πως δεν είναι τώρα η ώρα να επιδιώξει απευθείας επαφή –άρα και, παζάρι, κατά τα ειωθότα της Άγκυρας- με τον τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν ή τον τούρκο ομόλογό του, Μπιναλί Γιλντιρίμ. Έτσι, από βήματος Βουλής, ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε μήνυμα αποφασιστικότητας στην Τουρκία, τονίζοντας πως «είναι αδιαπραγμάτευτα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο, είναι αδιαπραγμάτευτη η κυπριακή ΑΟΖ και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο». «Η χώρα μας είναι παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας. Παιχνίδια με την Ελλάδα δεν μπορούν να παίζουν», είπε σε αυστηρό τόνο, παρότι σε μία αποστροφή του λόγου του είχε επιχειρήσει να θέσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη προ των ευθυνών του, υπενθυμίζοντάς του ότι αναφορικά με την τουρκική προκλητικότητα, «χρειάζεται ψυχραιμία, υπομονή και να σταθμίζουμε τα βήματα μας».

Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις

Όπως προαναφέρθηκε, ο πρωθυπουργός δε θα μπορούσε να μην προβεί στις παραπάνω αναφορές, αφ’ ης στιγμής προκλήθηκε από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να φύγει από την πρώτη γραμμή της επικαιρότητας το θέμα της κράτησης των δύο ελλήνων στρατιωτικών, προκειμένου η κυβέρνηση να έχει τα περιθώρια παρασκηνιακών διαβουλεύσεων και επαφών –αφού όλοι συμφωνούν πως σε τέτοιες περιπτώσεις, οι διπλωματικές ενέργειες που αποδίδουν καλύτερα είναι εκείνες που δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα