Σε τροχιά διάλυσης η ΝΔ

Σε τροχιά διάλυσης η ΝΔ
ΑΘΗΝΑ-ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΝΔ ΥΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΕΙΜΑΡΑΚΗ.(EUROKINISSI-ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ) Eurokinissi

Το απόγευμα συνεδριάζει η ΚΟ της ΝΔ. Φρένο στα σενάρια απόσυρσής του από τη διεκδίκηση της προεδρίας βάζει ο Μεϊμαράκης. Επανέρχονται στο προσκήνιο σενάρια διάσπασης

Ο ασκός του Αιόλου έχει ανοίξει από χτες στη Λεωφόρο Συγγρού και πλέον εκφράζονται πιο έντονα από ποτέ φόβοι ακόμα και για την ενότητα της ΝΔ. Η αξιοπιστία της εκλογικής διαδικασίας έχει υπονομευτεί, η καχυποψία μεταξύ των κορυφαίων στελεχών για τις σκοπιμότητες των εσωκομματικών κινήσεών τους έχει γίνει καθεστώς και κανένας αυτή τη στιγμή δεν είναι σε θέση να διαβεβαιώσει ότι στις 22 Νοεμβρίου θα διεξαχθεί ο πρώτος γύρος για την εκλογή προέδρου της ΝΔ.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης μετά την επεισοδιακή εισβολή του στην ΚΕΦΕ άφησε να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να αποσύρει την υποψηφιότητά του για την προεδρία του κόμματος, αλλά και πως δεν θα αφήσει να εξελιχθεί όπως εξελίσσεται η προεκλογική διαδικασία, επιβεβαιώνοντας με τον τρόπο αυτό τις πληροφορίες που τον θέλουν να επιμένει στην αμφισβήτηση της διαδικασίας που ακολουθείται. Οι άλλοι τρεις συνυποψήφιοί του ζήτησαν ο καθένας για λογαριασμό του να πέσουν οι τόνοι, διαμηνύοντας ωστόσο ότι δεν πρόκειται και αυτοί να υπαναχωρήσουν από τις θέσεις τους.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της χτεσινής μέρας τα επιτελεία των Κυριάκου Μητσοτάκη, Απόστολου Τζιτζικώστα και Άδωνι Γεωργιάδη επιχειρούσαν να αποκωδικοποιήσουν τις κινήσεις του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και αναρωτιόντουσαν ποιοι είναι οι βαθύτεροι στόχοι του προέδρου της ΝΔ που έχει οξύνει στο έπακρο την αντιπαράθεσή του με τον γραμματέα του κόμματος και πρόεδρο της ΚΕΦΕ Αντρέα Παπαμιμίκο καθώς και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες της ΝΔ όπως ο γενικός διευθυντής Κώστας Τσιμάρας.

Οι εσωκομματικοί αντίπαλοι του κ. Μεϊμαράκη υπαινίσσονται ότι βαθύτερος στόχος του «είναι να εκβιάσει τη διενέργεια έκτακτου συνεδρίου πριν από την εκλογή νέου αρχηγού». Ο Άδωνις Γεωργιάδης μάλιστα κατηγόρησε ευθέως το Βαγγέλη Μεϊμαράκη ότι δεν είναι εκτός των πλάνων του η ματαίωση των εκλογών. Στελέχη πάντως που πρόσκεινται στην πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη επισημαίνουν τις πάγιες διαφωνίες του κ. Μεϊμαράκη με τη συγκεκριμένη διαδικασία εκλογής προέδρου από τη βάση του κόμματος και υποστηρίζουν ότι η διαδικασία αλλαγής του καταστατικού μπορεί να γίνει μόνο μέσα από τακτικό συνέδριο και όχι από έκτακτο ή με απόφαση της πολιτικής επιτροπής του κόμματος. Οι υποστηρικτές του Απόστολου Τζιτζικώστα επισημαίνουν ότι ο κ. Μεϊμαράκης με τη χτεσινή του στάση έχασε το κύριο όπλο του που ήταν να προβάλλεται ως ο εγγυητής της ενότητας της παράταξης.

Όπως παρατηρούν έμπειρα στελέχη της ΝΔ η απόφαση της ΚΕΦΕ που πάρθηκε με 8 παρόντα στην ψηφοφορία μέλη, πολιτικά είναι ανοιχτή σε αμφισβήτηση, παρόλα αυτά οι συνεργάτες του Βαγγέλη Μεϊμαράκη επισημαίνουν ότι δεν προτίθεται να αμφισβητήσουν τις αποφάσεις της ΚΕΦΕ ως προς την προβλεπόμενη διαδικασία (κάλπες, εκλογικά τμήματα, αντίτιμο συμμετοχής ψηφοφόρων) και εστιάζουν σχεδόν αποκλειστικά στο γεγονός ότι η επιλογή εταιρείας για την τεχνική οργάνωση της εκλογικής διαδικασίας όπως γίνεται μέχρι σήμερα χαρακτηρίζεται από αδιαφανή κριτήρια με απώτερο στόχο σύμφωνα με τις ίδιες πηγές να ελεγχθεί το εκλογικό αποτέλεσμα σε βάρος του κ. Μεϊμαράκη.

Σ’ αυτό το πλαίσιο ο πρόεδρος της ΝΔ μετά τις κατηγορίες που είχε εκτοξεύσει ευθείς εξαρχής εναντίον του Αντρέα Παπαμιμίκου για παρασκηνιακή υποστήριξη στον Απόστολο Τζιτζικώστα, στοχοποιεί ανοιχτά από χτες και το γενικό διευθυντή του κόμματος Κώστα Τσιμάρα.

Πάντως προβληματισμό ότι θα πρέπει να διασφαλιστούν οι κανόνες διαφάνειας μέσω διαγωνισμού για την επιλογή εταιρείας εκφράζει και η πλευρά του κ. Μητσοτάκη, ωστόσο εκτιμά ότι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης πατά πάνω στο συγκεκριμένο θέμα για να επιδιώξει τροποποιήσεις στην εκλογική διαδικασία με διαχωρισμό παλιών και νέων μελών.

Στη σκιά αυτού του εκρηκτικού κλίματος που επαναφέρει ακόμα και σενάρια διάσπασης της ΝΔ συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα η κοινοβουλευτική ομάδα με θέμα το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, ωστόσο η συζήτηση που αναμένεται κεκλεισμένων των θυρών θα έχει έντονο εσωκομματικό άρωμα ενώ αναμένεται να δώσει το παρών και ο Απόστολος Τζιτζικώστας κατόπιν της σχετικής πρωτοβουλίας του Βαγγέλη Μεϊμαράκη να είναι παρόντες στις συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων όλοι οι υποψήφιοι για την προεδρία της ΝΔ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα