“Σύμφωνο πολιτικής συμβίωσης” Μητσοτάκη – Βορίδη για το γάμο ομοφύλων

Διαβάζεται σε 5'
Κυριάκος Μητσοτάκης και Μάκης Βορίδης
Κυριάκος Μητσοτάκης και Μάκης Βορίδης EUROKINISSI

Ο υπουργός Επικρατείας θα απέχει από την ψηφοφορία για το γάμο ομόφυλων ζευγαριών, αλλά δεν τίθεται θέμα για την παραμονή του στην κυβέρνηση, σε έναν αμοιβαίο συμβιβασμό.

Το ερώτημα ποια στάση θα κρατήσει ο Μάκης Βορίδης όσον αφορά στο γάμο των ομόφυλων ζευγαριών απαντήθηκε χθες στο υπουργικό συμβούλιο. Ο υπουργός Επικρατείας δεν θα καταψηφίσει, αλλά θα απέχει. Όμως δεν θα παραιτηθεί, αλλά ούτε θα τον απομακρύνει από την κυβέρνηση ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός επέλεξε και στον χειρισμό της περίπτωσης Βορίδη να μη συγκρουστεί, παρότι ο ίδιος είχε μιλήσει για την αυξημένη θεσμική ευθύνη των υπουργών απέναντι στα κυβερνητικά νομοσχέδια. Όπως άλλωστε δεν επέβαλλε κομματική πειθαρχία στη Νέα Δημοκρατία, διαπιστώνοντας ότι δεν θα μπορούσε να διαχειριστεί μία ανταρσία.

Αλλά κυρίως ο κ.Βορίδης υποχώρησε, τσακαλώνοντας το σκληρό δεξιό προφίλ του. Ενώ λίγες ημέρες νωρίτερα άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο καταψήφισης και παραίτησης λέγοντας “δε θα χάσει η Βενετιά βελόνι”, χθες δήλωσε στο υπουργικό ότι δεν θέλει να δημιουργήσει πρόβλημα στην κυβέρνηση για αυτό και θα απέχει, κρατώντας βεβαίως και την υπουργική καρέκλα.

Ο υπουργός Επικρατείας φέρεται να επικαλέστηκε επίσης ότι από το Σύνταγμα πηγάζει μία συγκεκριμένη έννοια της οικογένειας, η οποία δεν μπορεί να αλλάξει. Ο πρωθυπουργός σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες του απάντησε ότι δεν είναι νομικό το θέμα, αλλά ζήτημα ισότητας και δικαιωμάτων. Και έτσι ο κ. Μητσοτάκης σύναψε με έναν βασικό εκπρόσωπο της σαμαρικής σκληρής δεξιάς ένα… σύμφωνο πολιτικής συμβίωσης.

Ένα πρωτοφανές παράδοξο

Η εξουσία αποτελεί άλλωστε ισχυρή συγκολλητική ουσία. Και αν ο κ. Βορίδης έχει φιλοδοξίες για το μέλλον, η ώρα της διαδοχής αργεί και μέχρι τότε δεν επιθυμεί να είναι εκτός παιχνιδιού. Ενώ ο κ. Μητσοτάκης από την άλλη δεν τον θέλει εκτός με κίνδυνο να καταστεί εσωκομματικός πόλος.

Το παράδοξο και πρωτοφανές αυτής της κατάστασης είναι πως ένα μέλος της κυβέρνησης δεν θα στηρίξει νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση. Μάλιστα όχι ένας οποιοσδήποτε υπουργός, αλλά ο υπουργός που έχει το ρόλο να εκπροσωπεί τον πρωθυπουργό στη Βουλή και να δίνει τις κοινοβουλευτικές μάχης της κυβέρνησης.

Επιπλέον, με δεδομένη τη διαφωνία και του Θάνου Πλεύρη, ούτε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος θα στηρίξει ένα νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Από το Μαξίμου βέβαια υποβαθμίζουν αυτές τις παραφωνίες, ενώ δείχνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν μασάζ και πιέσεις στα μέλη της κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής ομάδας μέχρι την ώρα της ψηφοφορίας.

Το μυστήριο των υφυπουργών

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου πάντως μόνο ο κ. Βορίδης εξέφρασε τη διαφωνία του και δήλωσε ότι θα απέχει. Οι υπόλοιποι 13 υπουργοί που μίλησαν, κατέστησαν σαφές ότι θα ψηφίσουν.

Άλλα δύο μέλη της κυβέρνησης που απουσίαζαν στο εξωτερικό (Άδωνις Γεωργιάδης και Λευτέρης Αυγενάκης) επίσης θα ψηφίσουν. Ενώ τέσσερις υπουργοί δεν ζήτησαν το λόγο, εκ των οποίων οι Νίκος Δένδιας, Βασίλης Κικίλιας, Γιάννης Βρούτσης δεν έχουν εκφράσει πρόθεση να καταψηφίσουν, ενώ ο Δημήτρης Παπαστεργίου είναι ούτως ή άλλως εξωκοινοβουλευτικός.

Παραμένει ωστόσο ασαφές τι θα γίνει με τους υφυπουργούς, οι οποίοι δεν μετέχουν στο υπουργικό συμβούλιο και ως εκ τούτου ούτως ή άλλως δεν είχαν την ευκαιρία να τοποθετηθούν χθες.

Εκ των υφυπουργών που είχαν εκφράσει επιφυλάξεις, ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης τελικώς θα ψηφίσει υπέρ. Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί οριστικά αλλά φαίνεται ότι έχει αλλάξει στάση μετά τη συνέντευξη Μητσοτάκη στην ΕΡΤ.

Η Μαρία Κεφάλα φαίνεται να προσανατολίζεται στην αποχή, αλλά παραμένει ανοιχτό εάν θα παραμείνει ή όχι στην κυβέρνηση δεδομένου ότι είναι υφυπουργός στο υπουργείο Οικογένειας που είναι συναρμόδιο στο νομοσχέδιο.

Από την κυβέρνηση το μόνο που έλεγαν για τους υφυπουργούς ήταν “αφήστε να δούμε τι θα πράξουν στη Βουλή.” Πάντως γενικότερα θεωρείται βέβαιο ότι στον επόμενο ανασχηματισμό (που άπαντες στο γαλάζιο στρατόπεδο αναμένουν μετά τις ευρωεκλογές) οι υφυπουργοί που δεν θα στηρίξουν θα βρεθούν εκτός κυβέρνησης και δεν θα δουν υπουργικό θώκο οι βουλευτές που θα καταψηφίσουν.

“Ψυχρός πόλεμος” κυβέρνησης- Εκκλησίας

Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών χθες το βράδυ αναρτήθηκε στη δημόσια διαβούλευση, προκειμένου να ψηφιστεί στη Βουλή μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου.

Ειδικότερα ο κ. Μητσοτάκης είπε χθες στο υπουργικό ότι η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί 12 ή 13 Φεβρουαρίου. Προσέθεσε μάλιστα χαριτολογώντας ότι και να ψηφιστεί στις 14 Φεβρουαρίου, του Αγίου Βαλεντίνου, θα έχει ένα… συμβολισμό.

Εν τω μεταξύ το Μαξίμου όμως όχι μόνο θα πρέπει να πείσει όσο περισσότερους βουλευτές της ΝΔ μπορεί, αλλά και να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις της Εκκλησίας.

Ο πρωθυπουργός χθες στο υπουργικό όχι μόνο έστειλε ένα μήνυμα στο εσωτερικό της ΝΔ, επικαλούμενος τη ρήση του Κωνσταντίνου Καραμανλή “ανήκομεν εις την Δύσιν”. Αλλά απάντησε και στην Εκκλησία, αποφεύγοντας όμως και σε αυτή την περίπτωση την ευθεία σύγκρουση.

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ειδικότερα ότι η κυβερνητική πολιτική παντρεύει εξέλιξη και παράδοση. Διαβεβαίωσε εκ νέου ότι δεν θα επεκταθεί η παρένθετη κύηση και δεν θα εισαχθούν όροι “γονέας 1” και “γονέας 2”. Διαβεβαίωσε επίσης ότι “η Ελλάδα δε θα γίνει εργαστήριο πειραμάτων”.

Την ίδια στιγμή όμως διαχώρισε τις επιλογές της πολιτείας από τις θεολογικές πεποιθήσεις. Ενώ υπενθύμισε με νόημα ότι “αυτή η κυβέρνηση έχει δώσει πολλές πρακτικές λύσεις σε θέματα που απασχολούν την Εκκλησία και σε θέματα του κλήρου”.

Την ίδια στιγμή όμως η Εκκλησία συντάσσει το ανακοινωθέν που θα διαβαστεί στους ναούς στις 4 Φεβρουαρίου. Ενώ οι “σκληροί” ιεράρχες εξακολουθούν να απειλούν με “πολιτικό αφορισμό” τους βουλευτές που εκλέγονται στις περιφέρειες, όπου βρίσκονται οι Μητροπόλεις τους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα