Μητσοτάκης για γάμο ομόφυλων: Η χώρα μας ανήκει στη Δύση

Διαβάζεται σε 5'
O πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο υπουργικό συμβούλιο
O πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο υπουργικό συμβούλιο

Το νομοσχέδιο για το γάμο ομόφυλων ζευγαριών παρουσιάζει στο υπουργικό συμβούλιο ο Α. Σκέρτσος. Το μήνυμα του πρωθυπουργού στο εσωτερικό της ΝΔ και της κυβέρνησης με αναφορές στον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Ο κύβος ερρίφθη για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, καθώς το σχετικό νομοσχέδιο ήρθε σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο 

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην εισαγωγική του τοποθέτηση, έστειλε μάλιστα ένα σαφές μήνυμα στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας και της κυβέρνησης. Απάντησε όμως και στην Εκκλησία. 

Η χώρα μας ανήκει πολιτικά, αμυντικά, κοινωνικά, πολιτισμικά εις την Δύση, όπως τόνισε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Και οι αξίες μας είναι η μήτρα του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού. Για αυτό το όραμα μας είναι η Ελλάδα να ανήκει στα κράτη εκείνα που αποδίδουν σημασία σε ατομικά δικαιώματα, ελευθερίες και κράτος δικαίου”, είπε με νόημα ο πρωθυπουργός.

Αναφέρθηκε στην αναδιαμόρφωση του δικαστικού χάρτη και στην συνέχεια το νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο που θα παρουσιάσει ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι η ρύθμιση έχει ήδη συζητηθεί εκτενώς με τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Έκανε λόγο για ένα σημαντικό βήμα για την ισοτιμία όλων των πολιτών. Υπογράμμισε όμως ότι κυρίως επιδιώκεται η προστασία των παιδιών των ομόφυλων γονέων, που επισήμανε ότι ήδη υπάρχουν και πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα με όλα τα παιδιά.

Μιλάμε για κάτι που ισχύει σε 36 χώρες, σε πέντε ηπείρους, χωρίς πουθενά να έβλαψε την κοινωνική συνοχή και αρμονία”, σημείωσε μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης.

Δήλωσε δε περήφανος διότι όπως είπε έγινε νηφάλια συζήτηση χωρίς ακρότητες, στην κοινωνία και στο εσωτερικό της γαλάζιας παράταξης.

“Ακούστηκαν όλες οι απόψεις και σέβομαι όλες τις απόψεις. Ακούστηκαν οι απόψεις της εξέλιξης και της παράδοσης. Και η δική μας άποψη που εντάσσει την εξέλιξη μέσα στην παράδοση”, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Υπογράμμισε όμως ότι ακούστηκαν και οι φωνές των ομόφυλων γονέων, που θα μπορούν όπως τόνισε πλέον να κοιμούνται ήσυχοι ότι το παιδί τους δεν θα καταλήξει σε ίδρυμα.

Η απάντηση Μητσοτάκη στην Εκκλησία

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι το νομοσχέδιο δεν θα επεκτείνει την παρένθετη κύηση σε ομόφυλα ζευγάρια και δεν θα εισάγει όρους “γονέας 1” και “γονέας 2”. Διαβεβαίωσε ότι “η Ελλάδα δε θα γίνει εργαστήριο πειραμάτων”. Τόνισε ότι αντίθετα το νομοσχέδιο προσθέτει δικαιώματα σε μερικούς χωρίς να αφαιρεί κανένα δικαίωμα από τους πολλούς.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι το θέμα “δεν προσφέρεται για διχαστικές προκλήσεις” και πρόσθεσε: ‘’Έτσι υποδέχομαι τις θέσεις της Εκκλησίας, που σέβομαι απόλυτα”. Υπενθύμισε άλλωστε με νόημα ότι “αυτή η κυβέρνηση έχει δώσει πολλές πρακτικές λύσεις σε θέματα που απασχολούν την Εκκλησία και σε θέματα του κλήρου”.

Τόνισε επίσης ότι “αναφερόμαστε σε επιλογές της πολιτείας και όχι σε θεολογικές πεποιθήσεις”. Ενώ έκανε λόγο για ώριμες αλλαγές όπως ο πολιτικός γάμος και η καύση νεκρών, που δεν έβλαψαν την κοινωνία και δήλωσε βέβαιος ότι θα συνεχιστεί η συνεργασία πολιτείας και Εκκλησίας.

Η αναδιαμόρφωση του δικαστικού χάρτη

“Όπως και η συζήτηση στην κοινωνία έτσι και η δική μας συζήτηση δεν είναι μονοθεματική”, δήλωσε πάντως ο πρωθυπουργός, καθώς η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να κυριαρχήσει στην ατζέντα το δύσκολο για τη ΝΔ θέμα του γάμου ομόφυλων ζευγαριών.

Ο κ.Μητσοτάκης επισήμανε αναφερόμενος στην αναδιαμόρφωση του δικαστικού χάρτη με την ενοποίηση πρωτοδικείων- ειρηνοδικείων είναι μία μεταρρύθμιση που εκκρεμεί εδώ και 100 χρόνια, καθώς πρώτος την είχε επιδιώξει ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Έκανε επίσης λόγο για βελτίωση της καθημερινότητας με “μεταρρυθμίσεις που εκσυγχρονίζουν συνολικά τη χώρα, συγκλίνοντας όλο και περισσότερο με την Ευρώπη”.

Ξεχωριστή μνεία έκανε ο πρωθυπουργός στις προχθεσινές ανακοινώσεις για αύξηση του επιδόματος γέννησης, τονίζοντας ότι εντάσσεται σε μία συνολική πολιτική για την οικογένεια και το δημογραφικό.

Αντεπίθεση σε ΠΑΣΟΚ- ΣΥΡΙΖΑ για την επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε όμως την τοποθέτηση του με ένα σχόλιο για την αντιπαράθεση στη Βουλή γύρω από το θέμα της επιστολικής ψήφου. Έκανε λόγο για μία σημαντική μεταρρύθμιση, που διευκολύνει πρωτίστως τους εκτός επικρατείας Έλληνες να συμμετέχουν στις ευρωεκλογές.

“Πιστεύω ότι είναι και μία ευκαιρία συναίνεσης, στην οποία όμως – για λόγους που δυσκολεύομαι να καταλάβω-  ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ γυρίζουν την πλάτη, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο”, συνέχισε ο κ.Μητσοτάκης και πρόσθεσε: “Απορώ με την παλινωδία και τη σκόνη που σηκώθηκε για το θέμα αυτό. Δεν καταλαβαίνω γιατί η αντιπολίτευση αρνείται συλλήβδην το νομοσχέδιο με αφορμή μία τροπολογία που κατατέθηκε στην αρχή της συζήτησης”.

Ο πρωθυπουργός διερωτήθηκε επίσης: “Πως γίνεται να συμφωνούμε με την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές, αλλά όχι στις εθνικές; Δηλαδή η φωνή των πολιτών έχει άλλη σημασία στις δύο κάλπες;”

Ενώ απευθυνόμενος σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε: “Υπάρχει ένας απλός τρόπος να ξεπεραστεί η αντίρρηση. Ας υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο και ας καταψηφίσουν την τροπολογία”.

Ο κ. Μητσοτάκης κατέληξε δε λέγοντας πως: “Αργά ή γρήγορα θα γίνει και το δεύτερο βήμα. Η συγκεκριμένη τροπολογία αν απορριφθεί σήμερα, θα επανέλθει μετά τις ευρωεκλογές. Και θα φανεί πραγματικά ποιος βρίσκει δικαιολογίες και προσχήματα. Οι πολίτες βλέπουν, ακούν και κρίνουν και συγκρίνουν”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα