Σύνοδος κορυφής: Τον Μάρτιο και βλέπουμε οι κυρώσεις για την Τουρκία

Σύνοδος κορυφής: Τον Μάρτιο και βλέπουμε οι κυρώσεις για την Τουρκία
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Σύνοδο Κορυφής των ηγετών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020. Eurokinissi

Οι ηγέτες των 27 χωρών-μελών της ΕΕ έφτασαν σε συμφωνία για την Τουρκία. Υιοθετήθηκε πιο σκληρή γλώσσα αλλά δεν πάρθηκε απόφαση για άμεσες κυρώσεις.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέληξε σε συμφωνία για την Τουρκία, τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Το τελικό κείμενο υιοθετεί μία πιο σκληρή γλώσσα για την Τουρκία, ωστόσο, όπως αναμενόταν, δεν πάρθηκε απόφαση για επιβολή κυρώσεων στη γείτονα χώρα, καθώς αυτές παραπέμπονται για τον Μάρτιο.

Η ΕΕ καταδικάζει τις προκλητικές ενέργειες, αναφέρεται στη δραστηριότητα του Oruc Reis και ζητά να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης για να αρχίσουν οι διμερείς επαφές Ελλάδας-Τουρκίας.

Καλεί, επίσης, το Συμβούλιο να εγκρίνει πρόσθετους καταλόγους με “περιοριστικά μέτρα” όπως τα χαρακτηρίζει με βάση την απόφαση του Νοεμβρίου του 2019.

“Τα μέτρα που αποφασίστηκαν θα είναι κυρώσεις σε βάρος προσώπων, και ενδέχεται να υπάρξουν επιπρόσθετα μέτρα εάν η Τουρκία συνεχίσει τις ενέργειές της”, διευκρίνισε ευρωπαίος διπλωμάτης όπως μετέδωσε το ΑΠΕ.

Σύμφωνα με το Politico, η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί την Τουρκία για μία πιο υπεύθυνη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και για την καταπολέμηση των παράνομων δικτύων διακίνησης.

Η ίδια πηγή αναφέρει ότι το κείμενο συμπερασμάτων έγινε πιο συγκεκριμένο σε ότι αφορά το Κυπριακό. Συστήνεται η ταχεία έναρξη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ με στόχο μία συνολική διευθέτηση του προβλήματος. H EE καταδίκασε επίσης τις τουρκικές ενέργειες στα Βαρώσια.

Οι διατυπώσεις για τις κυρώσεις δεν άλλαξαν ενώ ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής Γιόσεπ Μπρέλ ανέλαβε να παρουσιάσει σχετική έκθεση έτσι ώστε να καθοριστούν τα επόμενα βήματα της Ενωσης μέχρι τον Μάρτιο.

Ακολουθεί το κείμενο

Kυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι “το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε κυρώσεις κατά της Τουρκίας, διευρύνοντας τη λίστα των προσώπων και των οντοτήτων που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Ταυτόχρονα, δίνει εντολή στον Ύπατο Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλουν το αργότερο μέχρι το Μάρτιο του 2021 έκθεση για ολόκληρο το φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων, πολιτικών, οικονομικών και εμπορικών (αξιολόγηση Τελωνειακής Ένωσης). Στην έκθεση θα περιλαμβάνονται όλα τα εργαλεία και οι επιλογές της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης του πεδίου των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας”.

Ιδιαίτερη σημασία για την ελληνική πλευρά έχει η αναφορά-καταδίκη της Τουρκίας όσον αφορά στις ερευνητικές δραστηριότητες και συγκεκριμένα τη δράση του Oruc Reis, η οποία συνδέεται ευθέως στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου με την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών. Ουσιαστικά, επιβεβαιώνεται με τη ρητή αυτή αναφορά η πάγια θέση της Αθήνας πως η ‘Αγκυρα οφείλει να δείξει συνέπεια και συνέχεια προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης, μετά την αποχώρηση του Oruc Reis, ούτως ώστε να επανεκκινήσουν οι διερευνητικές επαφές.

Επίσης, ότι αποτελεί προϋπόθεση για τη συνέχισή τους η αποχή της Τουρκίας από παράνομες δραστηριότητες, όπως έχει θέσει εξαρχής η ελληνική πλευρά ως όρο σε κάθε σχετική συζήτηση. “Η καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας και επιθετικότητας απέναντι στην ΕΕ και στα κράτη-μέλη της, ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο, υπήρξε απόλυτη και σαφής”, προσθέτουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές. Σημειώνεται ότι εν συγκρίσει με το αρχικό κείμενο των συμπερασμάτων και οι αναφορές για το Κυπριακό είναι πιο σκληρές κατά της Τουρκίας, καταδικάζοντας αφενός τις παράνομες ενέργειες στα Βαρώσια. Αφετέρου επισημαίνεται η ανάγκη ταχείας επανέναρξης των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για συνολική διευθέτηση.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα