ΣΥΡΙΖΑ: Ερώτηση για τα κρίσιμα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας που εκκρεμούν στην Αττική

ΣΥΡΙΖΑ: Ερώτηση για τα κρίσιμα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας που εκκρεμούν στην Αττική
Ρένα Δούρου INTIME NEWS

Το θέμα της αντιπλημμυρικής προστασίας της Αττικής έφεραν στη Βουλή βουλευτές και βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοβουλία της Ρένας Δούρου.

Tο ζήτημα των κρίσιμων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας που εκκρεμούν στην Αττική, φέρνουν με ερώτησή τους προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, 24 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με πρωτοβουλία της βουλεύτριας του Δυτικού Τομέα Αθήνας, Ρένας Δούρου.

“Η τραγωδία στη Θεσσαλία θέτει επιτακτικά το ζήτημα συνεκτικής αντιπλημμυρικής προστασίας και στήριξης της ανθεκτικότητας του συνόλου των Περιφερειών της χώρας μας και ειδικότερα της Περιφέρειας Αττικής, στη βάση των νέων δεδομένων που δημιουργεί η κλιματική κρίση”, παρατηρούν οι βουλευτές, υπογραμμίζοντας ότι “προβληματισμό και ανησυχία προκαλεί η μη ολοκλήρωση από την Περιφέρεια Αττικής κρίσιμων έργων και μελετών αντιπλημμυρικής υποδομής”.

Φέρνοντας το παράδειγμα του αντιπλημμυρικού έργου στο πλαίσιο της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου, που είχε ξεκινήσει επί Διοίκησης της «Δύναμης Ζωής» και παραμένει ημιτελές κατά τη θητεία (2019 – 2023) της σημερινής Διοίκησης της Περιφέρειας. Καθώς και τα παραδείγματα της αντιπλημμυρικής μελέτης Δυτικής Αθήνας, προϋπολογισμού 4.469.289, “για την οποία εδώ και 3 χρόνια δεν έχει ακόμη γνωμοδοτήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής με ευθύνη της νυν Διοίκησης”. “Εκκρεμούν επίσης και σειρά κρίσιμων αντιπλημμυρικών έργων όπως η κατασκευή δικτύου όμβριων στους Δήμους Κορυδαλλού και Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη, προϋπολογισμού 18.200.000 ευρώ, το ρέμα Κόρμπη στη Βάρη, προϋπολογισμού 20.049.000 ευρώ, κ.α”.

Οι βουλευτές υπογραμμίζουν την ανάγκη τόσο του “συντονισμού κεντρικής κυβέρνησης και περιφερειακής αυτοδιοίκησης προκειμένου να εκπονηθεί ολοκληρωμένος αντιπλημμυρικός σχεδιασμός έναντι των νέων δεδομένων της κλιματικής κρίσης, είναι κάτι παραπάνω από πιεστική”. Όσο και της ύπαρξης σαφούς χρονοδιαγράμματος ολοκλήρωσης των αντιπλημμυρικών έργων της Περιφέρειας στο πλαίσιο της υλοποίησης του εθνικού σχεδιασμού στη βάση των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων της χώρας. Παρατηρεί επίσης ότι “η επιστημονική κοινότητα κρούει εδώ και καιρό τον κώδωνα του κινδύνου”, αναφερόμενοι στη δήλωση του καθηγητή του ΕΜΠ Ν. Μπελαβίλα, ότι στην περίπτωση που παρεμφερές φαινόμενο βροχόπτωσης (650 χιλιοστά βροχής), πλήξει την Αττική, όπως τη Θεσσαλία, οι συνέπειες τότε θα είναι καταστροφικές.

Θέτουν έτσι το πλέγμα των κρίσιμων εκκρεμοτήτων και των κυβερνητικών ευθυνών, ρωτώντας τους κκ Υπουργούς σχετικά τα μέτρα που προτίθενται να λάβουν για την προστασία των πολιτών της Αττικής από τις ελλοχεύουσες απειλές που συνδέονται με τα πλημμυρικά φαινόμενα, το πώς θα συμβάλλουν έτσι ώστε να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό τα κρίσιμα εκκρεμή αντιπλημμυρικά έργα της Περιφέρειας για μια ανθεκτική και βιώσιμη Αττική, τη συνεργασία Υπουργείων και Περιφέρειας Αττικής για ένα συνεκτικό, ολιστικό αντιπλημμυρικό σχεδιασμό, στο πλαίσιο των απαιτήσεων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας με στόχο τόσο τον περιορισμό των επιπτώσεων όσο και την προσαρμογή στην κλιματική κρίση. Οι βουλευτές θέτουν το θέμα αν το Υπουργείο Εσωτερικών, ως εποπτεύον της Περιφέρειας, Υπουργείο, διαθέτει στοιχεία σχετικά με την πορεία των έργων και αν γνωρίζει το στάδιο στο οποίο βρίσκονται σήμερα.

Επίσης ρωτούν σε “τι φάση βρίσκονται σήμερα τα 168 αντιπλημμυρικά έργα, προϋπολογισμού μισού δισεκατομμυρίου ευρώ, εγγεγραμμένα στο ΠΕΕ και στον προϋπολογισμό της περιφέρειας Αττικής, που άφησε η Διοίκηση της Δύναμης Ζωής στην Περιφέρεια Αττικής την περίοδο 2014 – 2019;” Και αν το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης είναι ενήμερο για αυτήν την κατάσταση και ποιο σχέδιο έχει εκπονήσει για την αντιμετώπιση ακραίων, ή και όχι απαραίτητα ακραίων, πλημμυρικών φαινομένων.

Τέλος, εγείρουν το ζήτημα της ευθύνης του κεντρικού κράτους σε σχέση με το αυτοδιοίκητο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης: “όταν όμως διακυβεύεται η ασφάλεια των πολιτών, ποια είναι η ευθύνη του κεντρικού κράτους; Μπορεί αυτό να λειτουργεί ως Πόντιος Πιλάτος, νίπτοντας τας χείρας του στην περίπτωση των συνεπειών των πολλαπλασιαζόμενων ακραίων καιρικών φαινομένων;”

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα